Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: Torneälven

torsdag 19 juni 2008

Torneälven


Vi har nu landat vid väldiga Torneälv, gränsälven mot Finland och tillika en av Sveriges bästa laxälvar.
Årets säsong verkar bli den bästa på mycket länge. Mycket lax är redan på väg upp och mer väntar på sin tur ute i Bottenviken.

Igår stannade vi till vid Kukkola-forsen och där var nu sikhåvningen igång. Lite tidigt ännu enligt byborna men siken är på gång så de första håvarna var redan i vattnet. Jag stod och kollade på en man på finska sidan som drog och drog men jag kunde inte se att det var någon sik med i håven upp.

Nyss kom vi tillbaka från en tur norrut efter älven och passage av polcirkeln. Ett tips om ni kommer denna vägen efter älven så stanna till vid Kattilakoski och besök den helt nyöppnade restaurangen Kattilakoski Gastronomi. P ville bjuda på middag idag och det var där vi hamnade. Kalixlöjrom med en Hof som följdes av Renkalvsrygg med hallonsky och stuvad savoykål och ett glas Pinotage. Det gick ingen nöd på någon av oss ska sägas.
Efter middagen så plockade jag fram den nyinköpta kameran och tog lite bilder på forsen och dess fiskare. Jag kom i samspråk med en finne som stod strax uppströms forsen och körde spinnfluga efter lax. Han hade häromdagen tagit en lax på 17,65 kg. På selet ovan Kattilakoski så harlade 6-8 båtar runt, de liksom finnen med laxen i fokus.

Vi fortsatte ytterligare norrut och vid Pello vände vi åter söderut, nu på finska sidan av älven. Det var många båtar ute och alla hade de förhoppningsfulla fiskare vid årorna. Kvällen var magiskt vacker, blank älv och midnattsolen hängde över trädkronorna i norr. Jag älskar ljuset i norr. Det som aldrig sinar.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 00.30
Temperatur: 8,2 grader
Vind: Nordlig 0,9 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 153 m3/s
Skittfiske
Lunkan

2 kommentarer:

Vår Utsida sa...

Mmm fint, åker också till Tornedalen i sommar. Mer bastubad än fiske på schemat dock...

Lunkan sa...

Det är samma här, inget fiske men väl bastubad har avklarats :-)

Lunkan