Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: Samlade rapporter

lördag 19 juli 2008

Samlade rapporter

Igår blev det inget fiske men däremot avnöjts spöfångad öring till middag med goda vänner på besök. Det är inte helt fel det heller :-) Vi, jag och P, siktar på en tur till älven i kväll efter jobbet. P har ännu inte varit med ut i år så det blir premiär för henne. Det ska bli otroligt kul att se om takterna sitter i från ifjol :-) Hon hade en snabbt utveckling som kastare och fiskare och jag tror det kan hålla i sig.

Senaste dagarna har det åter varit lite positivare signaler från älven och idag så har vi varmare väder över oss så jag tror vi kan få riktigt kul några dagar framöver.
I morse hade jag ett SMS i mobilen från en lycklig Bössmakare Han lät meddela att i Hemligforsen!?! så hade han gått i stor öring. En fin bit på 1,9 kg tog hans svarta Rackelhane och drog med sig lina och en rejäl bit inpå backingen innan an fick kontorll över fisken. Blder väntas. Kanske något för Wall of Fame Rapporter sa också att en öring på 2 kg krokats på nere i Undersåker, vid bron. Jag har inte mer info än så just nu.
Nattjobbarn i Duved var förbi och såg lite sliten ut efter några dagars hårdfiske med hårdrockande vänner, gissar att en och annan pilsner slunkigt ner oxå. Fd. Grannen Dahlberg klippte till med en öring på 8,5 hg på Roger-draget samma kväll som han var hemma från semestern.

Många kommer in i butiken och frågar efter vad som går och här kommer en kort resumé vad vilka flugor/drag som är heta just nu:
På flugsidan så är det nattslädetider nu. Bästa fisketiderna är under kväll och natt. Då både kläcker och lägger nattsländorna ägg. Fiske flugor i eller på ytan. Heta mönster är:
Rackelhanen, Superpuppa, Europa12, Klinkhamer och mina egna favoriter GH Sedge, Elk Hair Caddis och Sofa Pillow
De sistnämnda kan med fördel fiskas skatande på ytan. Dvs att ni fettar in dem så de flyter bra och fiskar dem med korta drag så de hasar fram. Det imiterar äggläggande sländor.
Går det inte att locka upp fisk på det sättet eller de inte vakar så prova klassiskt våtflugefiske eller häng på en streamer. Bra mönster här är:
Våtflugor March Brown, Red Tag, Butcher
Streamers Muddler Minnow, Wooly Bugger, ST Epoxy, ST Zonker
Vid nattfisket så gäller mörka flugor, svart eller brunt.

Vad gällande drag så om vi tittar på färger så gäller följande:
Dagtid ljusa färger, Silver, guld och koppar. I älven så föredrar jag guld, koppar & röda toner. På fjället så är silver och blått bra. Nattetid så byt till mörkare/dovare färger. Svart, mörkkoppar mm. Ju mörkare ute desto mörkare beten gäller både drag, spinnare och fluga.
När det gäller spinnare och strömmande vatten så funkar Panther Martin, ABU Droppen och Mepps bra För fiske i tjärn och sjö så är Wibrax och Mepps klassiker. Vid srömfiske med spinnare så kasta gärna uppströms och låt spinnaren sjunka innan den vevas in och vev så sakta det bara går.
När det gäller skeddrag så är långsmala drag kanon i strömmande vatten, de skär vattnet bra och kommer lätt ner till fisken.
Bra typer är Sölvkrokens Samamander, Morild, och Roger-draget. Loftys Cobra/Tasmanian devil funkar överallt och är ett måste drag i asken här i västjämtland. Ett annat drag som är en riktig läckerhet både att se och för öringen är Sölvkrokens Dragonfly Det är en blandning mellan wobbler och drag som imiterar stora trollsländenymfer. Det var flera bättre öringar som mötte sin baneman i det draget.

Idag har vi fått in lite varmare och torra luft och solen skiner försiktigt över dalen och det ligger förhoppningar i luften bland kunderna som varit inne i butiken. Ut och njut!

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 12.25
Temperatur: 15,4 grader
Vind: Ostlig 3,9 m/S
Molnlighet: Klart - halvklart
Vattenföring: 75 m3/s
Skittfiske
Lunkan

Inga kommentarer: