Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: Lekfisk

måndag 18 augusti 2008

Lekfisk

Även om jag ofta och gladeligen propagerar för det sena augustifisket efter öringen som börjar röra sig mot sina lekplatser och göra sig i ordning för leken. Så innebär det inte att jag tror på ett ohämmat uttag av fisk. Allt fiske i våra vatten bör ske med försiktighet och då särskilt på den fisk vi tar med hem.
För den skull är jag ingen "galen" anhängare av catch&release-fiske men eftersom vi har vatten som bara består av vild fisk. Inga utsättningar av odlad fisk sker i Åreälven med biflöden. Så tycker jag att eftertanke går först. Inget "kaggfiske". Ta inte upp mer fisk än vad som ni tänker äta utan att lägga den frysen.

Nu är öringen snart klar för leken, hanfisken börjar utveckla krok och blir mörkare i färgen och honfisken är romstinn och snart lekmogen.
Speciellt honfisken ska tas hand om lite extra försiktigt och jag tycker gott att alla honfisk kan få gå tillbaka till älven och leken.
Vid hantering av fisk så finns det några prylar som är till stor hjälp för skonsam hantering av fisk.
Peang för att lossa krokar, håvar med knutlösa nät som inte skadar fiskens skyddande slemskickt är riktigt smidiga.
Det bästa är att kunna kroka av fisken utan att ta upp den ur vattnet. Sitter flugan/kroken illa så är det ofta bättre att klippa av linan och låta den sitta. I de flesta fall så rostar den och faller bort ganska snart.
Om fisken behöver tas med händerna så blöt alltid handen och var varsam, inget kläm eller tryck och lyft inte fisken ur vattnet i stjärtfenan. Det skadar lätt kotorna då fiskens ryggrad inte är byggd för att bära sin egen vikt hängade i luften utan för att ta sig fram horisontelt i vattnet.

Vid fiske med fluga och drag så krokas fisken i munnens yttre delar och går oftats ganksa lätt att återutsätta. Vid fiske med maskagnad krok så hinner ofta fisken "svälja" kroken längre ner i svaljet varav att det blir lättare att fisken skadar sig så återutsättning försvåras. Krokning i gälen innebär döden för fisken.
Därför så ser jag gärna att maskmetet regleras hårdare och förbjuds i fler vatten än vad det är idag.

Dagens tankar på pränt.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 17.25
Temperatur: 10,6 grader
Vind: Västlig 0,8 m/s
Molnlighet: Mulet och duggregn
Vattenföring: 50 m3/s
Skittfiske
Lunkan