Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: augusti 2009

måndag 31 augusti 2009

Ja ä inte bitter!

Augusti 2009
Inställd ripjakt, borttappad spötopp, punka på vadarna, bottennappad och tappad skjutklump, en bruten klo på hunden & inflamation i en annan, lagade vadare för att upptäcka nya hål och genomgående ingen fisk.
Nej då. Ja ä inte bitter.
I-landsproblem alltihop som jag ödmjukt sammanfattar det i ett ord, Missflyt.
Har inga förhoppningar, absolut inga förväntningar på kvällens fiske.
Bortförklaringarna över tidifgare misslyckanden är sedan länge utvattnade och slut, självförtroendet stampat i botten och tron på mina egna teorier grusade.
Jag kommer vända mig inåt, vada ut ensam i älven och i ren terapeutisk frusteration avsluta säsongen solo.

Men visst, nångång vänder det, kanske ikväll.
Hoppas hoppas hopp....

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.15
Temperatur: 12,3 grader
Vind: Nordostlig 2,8 m/s
Molnlighet: Mulet
Vattenföring: 40 m3/s
Skittfiske
Lunkan

söndag 30 augusti 2009

McDonalds Kyrksten

Fy fan, fy fan.
Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Fy fan.
Igår var jag P och ML på en skön familjetur i Vålådalen.
Planen var att gå från Nulltjärn mot Kyrksten för att se om det fanns några blåbär längs leden. Regen kom nästgan omgående, först obemärkt sedan lite mer påfallande. Efter ett antal kilometer med ML i bärstolen så gjorde vi halt och paus. Fika dukades fram och det var riktigt skönt.
När vi fikat vände vi åter mot Nulltjärn. P hittade lite blåbär och stannde upp för att plocka lite. Jag och ML gick vidare till en liten bäck där jag tänkte fylla en kåsa med vatten. Döm av min förvåning när jag finner en Risifrutti burk under den lilla bron som leden utgör.
Jag plockar upp den för att till ännu större förvåning finna en till och sedan en till igen. Några PET-flaskor fann jag oxå och som grädde på moset en ketchup förpackning från Ronalds restaurang. Alltsom allt 5 Risifrutti förpackningar, 4 PET-flasor, några plastpåsar och en ketchupförpackning. Allt på en sträcka av 20 fjällbäck.
Världen är full av idioter. Så synd att de får sabba för så många av oss andra.



Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 23.50
Temperatur: 8,1 grader
Vind: 0 m/s
Molnlighet: Mulet och lätt regn
Vattenföring: 42 m3/s
Skittfiske
Lunkan

fredag 28 augusti 2009

Hopplös topplös

Jag rippar dig hårt nu Patrik :-)
Upptäckte ikväll när jag åter var vid bilen efter ännu en bomtur på Duvedsälven att det saknades en spö del i fodralet som Opti Streamen och Multin delar. Jag hade fiskat med Opti Streamen och skulle stoppa tillbaka den i fodralet när det visar sig att toppdelen till Multin är borta. Har ingen aning om hur/när/var det försvunnit men tänkte kolla om någon har hittat en min toppdel nånstans i dalen. Det är enkelt att känna igen då Loop har märkning på sina spödelar nu.
Vid holken så står det Multi 590-4.
Som sagt har någon av Er som läser detta hittat en ensam och borttappd toppdel så hör av Er till mig. Det kan vara min :-(

Fisket då? Jo det sög, sög big time igen.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 00.30
Temperatur: 11,2 grader
Vind: 0,0 m/s
Molnlighet: Stjärnklart
Vattenföring: 50 m3/s
Skittfiske
Lunkan

onsdag 26 augusti 2009

Vadare på lagning och mer "Ge fan i våra vatten"

Gårdagens tur visade klara brister i mina vadare som jag nu i ett desperat med Liquisole försöker att rädda inför slutet på säsongen. Plaskvåt vill jag inte gå när vattentempen sjunker senare i höst när fisket åter öppnar efter lekupphållet.
Huvudsaken att en håller sig torr om föttera
som det sägs i sagan :-)
Sedan blir det till att jaga nya vadare. Ska scouta marknaden ordentligt och har redan några jag ska kika på lite närmare. Gore går dock bort, fet bort :-)

Ge fan i våra vatten är Sportfiskarnas projekt ihop med flera av Sveriges artist grädda som resulterade i CD´n med samma namn.
Överskottet från försäljnignen har gått till olika fiskevårdsprojekt. Hittils har den dragit in 400 000 kr. Mycket Väl Godkänt.
Nu såg jag på Rospiggen fiske att Patrik tipsade om att nu kommer platta nummer två, Ashbury apples vilken är en platta av Pernilla Andersson.
Den släpps 23 september och förbokar den gör ni här.
Ps. jag har redan gjort det.
Jag gör helt enkelt så att jag rippar ditt inlägg Patrik, hoppas det är ok men allt för den goda saken skull :-)
Ashbury Apples, behind the scenes!


Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.40
Temperatur: 12,5 grader
Vind: Västligt 1,3 m/s
Molnlighet: Stjärnklart
Vattenföring: 54 m3/s
Skittfiske
Lunkan

Trögt, trögt, trögt

Förhoppningarna var försiktigt positiva när jag gav mig ut ikväll för en korttur längs Duvedsälven. Blåsudden var ledig så där fick det bli. Streamerfiske var det som gällde och första flugan doppades kvart över tio. Mörkret hade redan lagt sig och det sista försiktiga ljuset jagades bort. Några öringar visade sig när jag vadade ut. Tempen steg ytterligare. Jag fiskade mig ned mot några stenar som stack upp och redan efter några minuter visade en fisk intresse för flugan. Vakrignen ebbade ut men ingen dragning i linan. Strax därefter var den på igen och nu fick jag snabbt känna den men inte så mycket mer. Ytterligare några kast på platsen där den visat sig gjordes med en välvning till i ytan som resultat.
Allt detta på första kvarten. Bådar gott.
Målarn ringer, han och Rymd-Börje fiskar några kilometer längre nedströms och RB hade precis krokat av en halvkilosfisk.
Försiktig optimism även i deras läger.
Fortsätter fiska mig genom sträckan men inget mer händer.
Går upp i land och byter till sjunklina men inte heller det ger något. Flyttar mig ner till Sundet i förhoppning om att nåt skulle vara ifarten där nere.
Visst nåt var i farten men inte öring utan min gamla polare Benny Bäver.
Först skrämmer jag ner honom från nattens dagsverke på land och sedan piskar han med svansen ytterligare 3 gånger innan han gav sig och insåg att jag inte var ute efter honom utan öringar.
Om det var Benny som skrämt bort öringarna med sina ljudliga plaskanden låter jag vara osagt men någon fisk ville inte visa intresse för någon av de flugor jag presenterade.
Målarn SMS:ar över rapport. De ger sig och de har inte heller haft någon mer fiskkontakt.
Kollade precis in Flugbindarns blogg och även han hade varit ute i kväll men i ett helt annat vatten i Södra Årefjällen. Resultatet lät lika för honom oxå. Ingen bättre fisk ville visa intresse för hans flugor.
Skumt är vad det är.


Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 00.40
Temperatur: 9,7 grader
Vind: 0,0 m/s
Molnlighet: Stjärnklart
Vattenföring: 57 m3/s
Skittfiske
Lunkan

måndag 24 augusti 2009

På retur...

Bland jägare så används ofta begreppet "retur" när det gäller speciellt våra hjortdjur. Gamla djur, oftas av hankön, som passerat sin styrketopp och får lämna plats för nya unga och starkare konkurenter.
Igår träffade vi på en sådan men i form av en öring.
Jag och mina norska fiskevänner, tillika bröder, Bokbindarn & Norske Minken gjorde gemensam sak och gav oss ut på öringsjakt. Våra "vapen" var lätta spön och torrflugor. Vår jämtlandska säsongsavslutning förlades till vårt favoritvatten, Hemlijaure.
Dagen fortlöpte med sparsamt vakande fisk och några enstaka propellrar var allt jag fick kroka av. På väg nedströms kom jag och Bokbindarn lite före och stannade på en ö i strömmen för att vänta in Minken. Han fiskade sig nedöver och i väntan på honom klöv vi en pilsner och njöt av solskenet.
Väl nere vid vår ö så spottade Minken en lång öringsrygg på grunt vatten. Fisken stod och åt på 2-3 decimeters djup under ett överhängade buskage.
Ett kast senare satt den på flugan och ett rop och plask avslöjade att nåt hände bakom våra ryggar. Väl i håven visade det sig att det som bitigt på inte var den troféöring som Minken hoppades på utan snarare en fisk som sett sina bästa dagar. En lång mager stackare som i fullform säkerligen legat på en matchvikt på nånstans mellan 1,5 - 2 kg. Nu var han nog inte ens över kilosgränsen.
Ett stort huvud och en lång, slank kropp med insjunken buk.
Jag tror den gamle krigarens dagar var räknade när han förskitigt befriades från flugan och sattes åter.
Patrik på Harrvak och Gäddbett har tillsammans med likasinnade varit på plats i jämtland den gågna helgen och hans rapport finner ni här. Öringsresa till Jämtland

Idag så ramlade det även in en fin rapport av en läsare från västkusten. Han hade varit uppe i våra trakter i sommar och lämnade med en bra doublé. 1,5 kg och 1,8 kg båda på fluga.
Den mindre av de två finner ni här nedan och den större ligger nu på Wall of Fame
Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.35
Temperatur: 11,9 grader
Vind: 0,0 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 60 m3/s
Skittfiske
Lunkan

fredag 21 augusti 2009

Stormvarning

Igår förlades fisket till Handölan tillsammans med Stenhuggarn. Vi hade även långväga främmande och sällskap från ostkusten det var Rospiggen tillsammans med Mårtensson, Granaten och Fluganberg som gjorde oss sällskap. De hade dan innan landat på gammal anrik mark i Ottsjö och tidigare på dagen fiskat i den trakten.
Vi startade fisket uppe vid fallet där jag även fick återse en fiskare som jag mötte vid älven ifjol. En otroligt skön människa som tillbringat många, många år fiskandes i Västjämtland och sedan några år tillbaka har en stuga i Handöl. Han var ute på sin "kvällspromenad" med vadarstav och Hardy-spö :-)
När jag blir pensionär vill jag oxå ha en stuga vid en älv där jag kan förlägga mina "kvällspromenader" :-)

Vi fiskade oss nedströms och samlade ihop gänget. Fisk hade siktats och några småpropellrar hade krokats av.
Kaffe kokades och teorier byttes. Även om det är första gången vi möts vid en älv så finns ändå redan grundkontakten. Vi gillar samma saker, drömmer samma drömmar och söker samma mål. Öring! Det är lite som Astrid Lindgren skriver i Emil i Lönneberga.
När två pojkar av samma skrot och korn möts för första gången tänds liksom ett ljus i deras ögon :-)
Vinden tilltog när vi delade upp oss efter fikapausen. Jag vadade uppströms och övriga positionerade ut sig nedströms. Vinden piskade vattenytan och strax gick det gäss på ån. Det var svårt att stå upprätt och få fluglinan dit jag ville gick inte. Efter en halvtimmes tuggande genom stormbyar så gav vi upp och strålade samman. Jag och Stenhuggarn tackade för oss, arbete idag, men Rospiggarna valde att vänta ut vinden.
Fick SMS-rapport tidigare idag och de hade tillslut givit upp de med. Vinden ville inte mojna. En öring på c:a 7 hg landad och Rospiggen själv hade haft ett riktigt bra påslag.

Här nere på hemmavattnen runt Duved så hade Målarn fått sällskap av Rymd-Börje. Ganska snart pep det till i mobilen och Rymd-Börje visade hur en äkta Duvedsälvsöring i alls sin prakt ser ut. 1086 gram stannade vågen på och det var bara att lyfta på hatten och gratulera.
Superpuppa var medicinen som gällde.Utförligare rapport finns att läsa på The Outlaw Trout

Tillsist vill jag även påminna om mina Tradera som avslutas under och efter helgen. Fyndlägen med de priser som ligger nu :-)

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.15
Temperatur: 14,7 grader
Vind: Nordostlig 3,8 m/s
Molnlighet: Mulet och lätt regn
Vattenföring: 64 m3/s
Skittfiske
Lunkan

onsdag 19 augusti 2009

Bokbindarn regerar & Mer om Fjälljakten

Åter har han visat sin storhet och inte minst då med flugspöt i handen och torrfluga på tafsen. Denna gång stannade vågen på 1,42 kg och tur för oss Jämtar så är den inte tagen i vårt land utan i hemlandet i väster :-)
Vi talades vid idag och förhoppningen är att vi kan ta en gemensam tur till helgen. Snart är säsongen över på vår sida gränsen men om fiskesuget blir för stort så är det fortsatt många vatten i Norge som håller öppet hela hösten och har goda fiskemöjligheter. Själv hoppas jag kunna göra någon tur till Norge i kombination med mitt jobb :-)
Jag har redan en helg inboad i Trondheim och hoppas att då kunna få lite tid över att göra en tur eller två :-)

Även Rospiggen talade jag med idag och vi kommer sammanstråla vid nåt av dalens vatten imorgon. Fiske, kokkaffe och god samvaro står på agendan. Ska bli riktigt trevligt :-)

Som jag tog upp i gårdagens inlägg så har det gjorts restriktioner i jakten i Jämtland i höst.
En av mina gamla goda jaktkompisar skrev en kommentar till det som är både läs och tänkvärd. Kolla under gårdagens inlägg.
Tyvärr har mitt jaktsug falnat betänkligt sedan mitten på 90-talet då vi rände fjällsida upp och fjällsida ner efter ripor oftas med klent resultat i säcken hem.
En stor anledning till det är vårat väldigt frikostiga system där vi i princip låter vem som helst trampa våra marker med bössa i hand oavsätt nationalitet, kunskap om vår fauna och i många fall brist på vett och sunt förnuft.
Premiären 1996 så mötte jag och mina jaktvänner under 1,5 dags jakt 6 olika jaktsällskap där 5 av dem inte var från Sverige. Vi bröt då jakten, packade ihop och gick. Efter det har sedan våra regler lukrats upp ytterligare och gränserna öppnas mer.
Ripstammar går upp och ripstammar går ner. Det är naturligt och har så gjort och kommer så att fortsätta. Den påverkan vi kan ha där är väldigt ringa.
Men det som kan påverkas är hur våra fjäll och vår jakt upplåts och där kan vi påverka och BEHÖVER påverka. Vår regering och Länstyrelser har där misslyckats i hanteringen.
Trist tyvärr.
Som Johan skriver i sin kommentar så gå in på Jaktreform Där finns mer information och en möjlighet att göra sin röst hörd.
Skittjakt!

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 21.35
Temperatur: 13,9 grader
Vind: Nordostlig 3,9 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 63 m3/s
Skittfiske
Lunkan

tisdag 18 augusti 2009

Trista nyheter & Polaren Benny

I dag blir det inte ett inlägg i dur på bloggen. Fick precis besked på Mitt Nytt att Ripjaktspremiären ställs in i Jämtlandslän på statens mark. Anledning är att ripstammen är svag och de inventeringar som gjorts tytt på en dålig till väldigt dålig föryngring. Enligt det beslut som tagits så avlyses jakten från den 25 augusti till den 5 septmber på statens mark undantaget Tossåsen, där Tossåsmodellen praktiseras. Därefter skall nytt beslut tas.
Övrig jakt är tillåten samt träning av hund. Mer info finns att få hos Länsstyrelsen Jämtland
Trist tyvärr men vi hoppas på bättre föryngring till hösten 2010 istället.

Igår så gjorde jag en tur till Duvedsälven för att testa ut några nya skjutklumpar till Optistreamen jag klippt till. Det skulle fiskas djupt och med stora flugor. Förhoppningen var stor men tyvärr så blev det tokflopp. Inte så mycket som en endaste dragning i flugan fast 3 riktiga Hot Spots fiskades av. Det var väldigt sparsamt med vakande fisk och det enda som hördes var några enstaka som hoppade.
Den enda som visade intresse var min gamla polare Benny. Sin vana trogen kom han ut när det börjat skymma. I sakta mak smög han kring mig, liksom för att kolla in att jag var jag. Vi bytte blickar samförstånd medan jag fortsatte fiska. Han gjorde först en vända uppströms innan han passerade mig nedströms och försvann en stund. Lite senare så ser jag han komma tuffande uppströms mot mig och lägger sig till ro och observerar mitt kastande.
Jag håller upp och vänder mig mot honom
-Tjing läget? Inget svar, han bara dumglor på mig.
-Ok ska det var så får det vara, tänker jag och lägger åter ut flugan.
Spladosch Han ledsnade, lyfte på hatten innan han ljudligt daskade svansen i ytan och dök. Såg honom inget mer den kvällen.

Målarn fiskade U-åkersälven med Läkarns son även de rapporterade klent resultat. Ett missat bra hugg samt några propellrar.
Arkitekten har åter varit på besök i dalen i helgen och i släptåg hade han SalmonKingKarlsson, en karaktär som ni som följer Outlaw Trout tidigare fått stifta bekantskap med. Även dessa, minst sagt rutinerade, herrarna hade det trögt i helgens kallväder. Först på söndagen lossnade det och ett knippe öringar i 4-7 hg fick krokas av.
Rospiggen med fiskevänner sätter fart mot dalen imorgon och landar i Ottsjö för den årliga storöringsjakten. Denna gång så siktar vi på lite gemensamt fiske på heta vatten. Ser ordentligt fram emot det :-)

Enligt SMHI så har vi varmare väder att vänta redan imorgon för att sedan få sommaren åter på en kortvisit torsdag/fredag med temperaturer över 20 grader. Det bör inte på något sätt inverka negativt på fisket, har svårt att se att det kan bli trögare än vad det varit senaste dagarna :-)
Vi kan nog få säsongens första frostnatt inatt. Det har klarnat upp och solen är på väg ner, likaså temperaturen. Ska bli skönt för första frostnatten brukar kunna städa ganska så ordentligt bland stammarna av mygg, knott och sveda.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 20.35
Temperatur: 9,2 grader
Vind: Nordvästlig 0,4 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 62 m3/s
Skittfiske
Lunkan

söndag 16 augusti 2009

Lax och öring

Revisorn med Sidekick begav sig till Meråker för laxjakt. Älven var på skjunkande och förutsättnignarna var således kanon.
Första rapporten igår talade om läckande vadare och knäckta spön. I förmiddags trillade det in en till denna gång med bild men inget annat. Väntar på utförligare rapport om vikt, fångstman och fångstplats. Återkommer när det inkommit.
Mr Toyota har åter varit i dalen och gjort livet surt för traktens öringar. Fick rapport om två torrflugefångade fiskar från Gevsjön nyss. 43 cm 680 gram och 46 cm och 910 gram. Båda tagna på Europea12 från båt ute på sjön. Drillningarna blev läckra då båda fiskarna gick mot botten på 12 meters djup :-)
Målarn har härjat i Tångböle i helgen ihop med en nyinflyttad gammal telisåkare , eller ska vi säga telis kraschare. Under min tid på Raskens så var han inne tätt som ofta med den ena krökta skidan, sumpade bindnignarn eller spräckta pjäxan efter den andra :-)
Rapporterna från deras helg talar mest om propellrar uppemot stekpannefisk.

Annars har det varit lugnt på rapportfronten. Rospiggen med sällskap kommer upp till veckan och vi planerar att äntligen få till en kväll eller två med fiske, kaffe och samvaro.
Nu när jag kom hem från helgens besök hos Mor och Far så låg ett kuvert från Dan-tackel och väntade, linorna hade kommit. Nu blir det lite klipp och klistra sedan ska det jagas storöring med trimmad utrustning :-)

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 19.25
Temperatur: 9,8 grader
Vind: Ostlig 3,0 m/s
Molnlighet: Mulet, lätt regn
Vattenföring: 55 m3/s
Skittfiske
Lunkan

lördag 15 augusti 2009

En annan sorts fisk!

Källarsval pilsner, kall nubbe (OP Andersson vad annars :-) och några burkar av fjolårets inläggning.
Syrrans skotske man skulle invigas i svensk matkultur och tradition, the hard way.
Hela familjen, nja P och ML fick ta sig en promenad båda hade lite svårt för doften. Far, Mor, syster, Skotten och sonen, visst ja en av kusinerna var oxå med.
Ny inköpt tunnbröd, hackad lök, kokt mandelpotatis och Blana (Blana är en blandning av vispad grädde och gammaldags messmör) stod på bordet, vi högg in för glatta livet.
När vi summerade så vann nog mor på modiga 7 strömmingar, jag tog 5 och Skotten han tog 2 och tyckte det nog inte var helt galet ändå :-)

På rapportfronten har det varit lite lugnt senaste dagarna, har fått in några men de rapporterar tomturer eller nån enstaka propeller.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 08.55
Temperatur: 9,7 grader
Vind: Sydvästlig 3,9 m/s
Molnlighet: Växlande
Vattenföring: 55 m3/s
Skittfiske
Lunkan

onsdag 12 augusti 2009

Mer Storöringar rapporterade

Västgöten, min gamla kollega från tiden på Sportkällaren och tillika goda vän, MMS:ade in två bilder idag.
Ännu en gång så har U-åkersälven visat vad den går för. En grym hanfisk på 50 cm och 1,6 kg landades där tidigare idag.
Jag kunde dock ana en aningens aning besvikelse i rösten hos honom när jag talade med honom alldeles nyss. Tillslut kröp det fram, den var inte tagen på fluga utan på Roger (Roger-Rules). Dock var detta något som han med lätthet kunde bära men nästa skulle minsann tas på fluga.


Skomakarn hade även han varit ute igår och från honom kom en ännu större fisk inrapporterad.
En flugfångad öring på modiga 2,4 kg grinade i kapp med ovannämnda Skomakare på bilden.
Jag väntar på bekräftelse att lägga ut bilden.
Nu ligger bilden på Wall of Fame. Kolla in den!

Själv har jag laddat upp med lite pyssel till storörignsfisket. Jag la in en order på 2:a sorteringslinor från Dan-Tackel i Höganäs, hade ett trevligt samtal med Henrik där idag och linorna är på gång. Det blir skjuthuvudsystem för Optistreamen som gäller. Knep och knåp, klipp och klistra :-)

Idag vankades det egenhändigt fångad fisk till middag. P ringde och sa att hon och ML var på väg hem efter en dag på fjället i hjortronjaktens tecken. Hjortronen vann denna gång så det var magert där de gick. Däremot snubblade de på fint med gula kantareller så tillbehören till öringen var fixade.
Mätt och belåten sitter jag nu här med ML i famnen.

Smörstekt öring med gräddkokta färska kantareller och ugnsbakade rotsaker gick inte av för hackor.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.15
Temperatur: 11,4 grader
Vind: Nordvästlig 6,1 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 59 m3/s
Skittfiske
Lunkan

tisdag 11 augusti 2009

Storöringsrapport

Åter igen visar Undersåkersälven sin storhet som öringsvatten.
Precis innan jag skulle klicka av burken igår kväll landade en rapport från en av mina KM-kollegor, vår Prisbelönte designer
1825 gr & 57 cm nymffiskad öring. Ett prydligt nytt PB på fluga.
Det blir nog en lång förmiddagsfika på jobbet idag :-)
Utförligare rapport är utlovad.
Wall of Fame? Självklart!!
Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 08.05
Temperatur: 12,5 grader
Vind: Västlig 0,4 m/s
Molnlighet: Mulet
Vattenföring: 55 m3/s
Skittfiske
Lunkan

måndag 10 augusti 2009

Målarn sätter färg & Prylar till salu!

23.00 stod vi utvadade i strömmen Målarn, Västgöten och jag. Första fisketuren med Västgöten och andra med Målarn för denna säsong.
Nattligt streamerfiske på Duvedsälven var det som gällde. Planen ar att visa herrarna samt fiska av en av de hetare sträckorna i jakte på storöring.
Allt började enligt planen när Målarn redan efter 10 minuter hade första fiskkontakten men tyvärr så klev den av. Vi fiskade oss vidare nedströms i det tilltagande mörkret och pannlamporna behövdes för att reda tafstrassel och byta fluga.
Hela sträckan drogs igenom och ingen mer känning. Väl nere vid stoppet så stod jag och Målarn och utbytte teorier när det biter till rejält i hans fluga. Några kort ögoneblick av spänning innan spöt åter rätade ut sig, tomt.
Efter ett rådslag så kom vi fram till att platsbyte var det som gällde. Vi flyttade oss några hundra meter nedströms och en fin strömfåra som har givit fin fisk tidigare. Troutlaw fick en på 56 cm och 1,6 kg för några somrar sedan just där.
Västgöten fick stenen, Målarn nästa hotspot medan jag gick lite längre ner. Ganska omgående var en fisk uppe och visade sig med ett ordentligt plask. Spänningen steg, vem skulle få den?
Efter en dryg halvtimmes frestande så stod vi åter tomhänta med långa näsor. Vi skulle precis bege oss hemåt när Målarn åter har en dragning i flugan på samma plats som fisken visade sig tidigare. Ett kast till, lite längre denna gång och och långsam svepning gav utdelning och spöt stod i båge. denna gång gick allt som det skulle och snart kunde det inkasseras en fin matöring på 8 hg.
Knepet denna kväll var stor, då menar jag stor, tungstreamer fiskad djupt och långsamt som var melodin.
Det har även kommit in lite rapporter från olika håll i dalen.
Nygårds MMS:ade in bild på en fin öring och en fin röding tagna på Hensjön. Rödingen steg till en fluga.
Mr Toyota raporterade in middag bestående av rökt Gevsjö-öring och hotade med att komma åter nästa helg för att göra älven osäker.
Roslagsredaktörn är i dalen och siktar på fjällfiske denna vecka. Rapport kommer.
Revisorn tittade in på kontoret idag på en kaffe och avlade rapport, han hade haft fint fiske häromdagen längs Duvedsälven.
Här kommer även bild på min mellanöring tagen på torrfluga med "Lilla Gula #3" häromdagen.
Älven går nu närmast i perfekt nivå och öringen börjar så sakterliga göra sig i ordning för leken. Fram med det tunga artelleriet och ut i natten så ska ni se att det kan bli något stort, ja kanske tillochmed riktigt stort.

Jag har gjort lite rensningar bland mina prylar och lagt ut lite smått och gott på Tradera. Kolla i listan till höger så ser ni vad det är och länkas direkt till resp. pryl. Kan vara fyndläge! :-)

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 23.25
Temperatur: 12,1 grader
Vind: Sydostlig 0,6 m/s
Molnlighet: Mulet och regn
Vattenföring: 57 m3/s
Skittfiske
Lunkan

söndag 9 augusti 2009

Ännu en femstjärning helg

Ena dan flugfiske i riktigt goda Vänners lag och andra dan hjortronplockning med familjen.
Tack!
Troutlaw, Roslagsredaktörn, Stenhuggarn och inte minst P & ML :-)
Det blir lite lättare att gå till jobbet i morgon.



































































Nu hoppar jag i vadarna igen. Västgöten och Målarn är på gång, nattligt streamerdunkande står på schemat.
Rapport kommer..

Ps. Kolla in en bloggläsares storöring som han tog härom kvällen på Gevsjönacken.
3,6 kg på en 8 gr Sölvkroken Morild. Grymt Grattis!
Den ligger som första fisk på Wall of Fame
Klicka på "Bildspel" så får ni en skön tur genom hela Berömdhetens vägg :-)

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 21.25
Temperatur: 13,5 grader
Vind: Västlig 1,1 m/s
Molnlighet: Molnligt
Vattenföring: 60 m3/s
Skittfiske
Lunkan

fredag 7 augusti 2009

"Man ryker ikke fisk"

Lars Lenth till Dr Fismen i slutet på första Torrflugelandet
- Nei, man ryker ikke fisk

Igår gjorde jag det. Jag sumpade en stor öring. Det kan mycket väl vara den största jag känt i Duvedsälven och jag sumpade den.
Tillsammans med Troutlaw och Roslagsredaktörn så skulle åter Duvedsälven få sig en duvning igår kväll.
Vännerna var redan ute på älven när jag hoppade i vadarna och ringde dem för rendevous plats. De hade fiskat av Blåsudden utan så mycket som en dranging i linan. Vi möttes upp en bit nedströms och valde lite hårdare strömmande vatten. Senaste nätterna har det varit klart väder och en stor och fet augustifullmåne har spridigt sitt frodiga sken över älven och öringen har hållit sig undan.
Teorin var att om vi tar en mer strömsatt sträcka så kan öringen vara jaktvilligare i skydd av en orolig vattenyta.
Ungefär samtidigt som Martin Falklind fiskade Emån på SVT1 så gick vi stigen ner mot älven. Väl nere på älven delade vi upp oss och jag startade lite uppströms herrarna. Det sprätte lite propellrar i ytan och i luften och efter lite lallande med Superpuppa och GH Sedge så slutade jag upp med fånigheterna och knöt på en rejäl Sculpin bunden på streamer krok stl. 6, No more monkey buisness. Här skulle det hetsas öring.
På slutet av sträckan och på en plats jag varit i kontakt med bättre fisk tidigare rullar det till i ytan vid flugan och spötoppen signalerar napp.
Direkt kändes det att det var en bättre fisk, hur stor var svårt att sia för han följde med ganska fogligt första biten sen blev det stopp. Försiktigt vadade jag in på lite grundare och mindre strömt vatten, jag ville inte riskera att han drog ut i tungströmmen igen för då kunde det bli problem. Med en tung välvning i ytan visade han upp hela sin sida och det var 1,5 kg + som satt på kroken.
Efter lite mer stångade och tjurhållande från min sida så gick han åter upp i ytan denna gång för att spotta flugan rakt i trynet på mig, hånflinandes och vinkades adjöss med stjärtfenan lämnade han mig vid älvbrinken.
En kall kår drog efter ryggen, ett par svordommar lämnade mina läppar men för övrigt visade jag inte min besvikelse för honom. Det skulle jag f..n inte bjuda på.
Nästa gång drar jag längsta strået, var så säker.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 12.25
Temperatur: 23,2 grader
Vind: Ostlig 3,7 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 70 m3/s
Skittfiske
Lunkan

onsdag 5 augusti 2009

Andra halvlek eller Tredje perioden

Augusti är nu här och med den mörknande nätter och vissa mornar så finns en lätt höstdoft i luften.
Det är inte utan ett visst vemod kommer över mig. Det naturliga ljuset som försvinner får ersättas med artificiellt för att klara bestyren vid älven.
I mörkret vågar sig storöringen fram på jakt och det är den vi söker.
Igår gjorde jag och Troutlaw gemensam sak och begav oss till älven. Jag hämtade upp honom vid tio tiden utanför hans stuga där jag fann honom iklädd full fiskemundering sippandes på ett glas rött :-) D.R.L.S.L
Jag har i sommar hittils bara fiskat Duvedsälven en timme så det var med förväntan som vi begav oss iväg. Älven har nu sjunkigt ner på vettiga nivåer igen efter det tunga regn som bankade dalen gul och blå i slutet av juli. Det var ingen rolig syn att se älven o´boy brun och vårflodshög under sin primetime.
Den klassiska inbromsningen på Staa-bron och blickarna vinklade nedström.
- Aj fan Blåsudden upptagen.
Vidare ned mot Sundet och Pontares gamla ställe.
- Jo då, folk där med.
Gled förbi Fiskevaktarns hus vidare nedströms, tur att korten var i ordning !?!
Men även vid nästa tilltänkta plats var det stopp.
Det var fler än vi som ville testa hotspotsen :-)
Ett sista försök styrde oss till Golfbanan och där fann vi tillslut ostört vatten.
Vi båda startade upp med Superpuppan och hade fiskkontakt men inget som fastnade. När mörkret tilltog bytte vi till streamer.
Efter att ha vandrat igenom sträckan en sväng utan känning begav jag mig uppströms och smög förbi Troutlaw, som sin vana trogen dunkade Muddler,.
-Muddler ska det vara serrru!
Ett uttryck som han som ofta slänger sig med.
Jag har dock gett honom Muddler förbud i mitt sällskap i vissa vatten :-)

Efter flugbyte till en svart Sculpin så hade jag en bättre fisk efter flugan men utan krokning. Strax därefter så nyper det till i Troutlaws fluga och ett rejält plask bryter lugnet. Efter lite trixande och fixande så ligger den i tryckt förvar i håven. Peangen var glömd och tillsammans lösgör vi fisken innan den åter får simma ut i älven. Uppskattad vikt c:a 8 hg, något tunn i kroppen men på tillväxt.
Det blir nattens enda och ganska snart kallar sängen på uppmärksamheten.

Siktar på en ny tur imorgon och då har vi även Roslagsredaktörn till sällskap. Han landade hos Troutlaw för någon timma sedan och slog volter av fiskeupphetsning. Troutlaw förbaramde sig över honom och nu vadar de sida vis sida uppströms i älven :-)

Till sist vill jag bara tipsa er som inte tänker fiska om starten av Martin Falklinds nya serie om öringen. Klockan 20.30 på SVT1 imorgon och ytterligare två torsdagar framåt
Öringfiske jorden runt
En kanonbra serie som redan har sålts på DVD under namnet "Gentlemannafisken" och finns i min ägo.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 21.45
Temperatur: 16,8 grader
Vind: Sydostlig 1,9 m/s
Molnlighet: Klart - halvklart
Vattenföring: 84 m3/s
Skittfiske
Lunkan

måndag 3 augusti 2009

Mobiltäckning

Det finns fortfarande några platser i vår trakt dit mobilsändarnas signaler inte når. Helgen tillbringades på en sån plats. Tyst och lugnt. Forsens brus som godnattvisa och vinden i träden som frukostradio.

För ett tag sedan ringde min gamla vän Speditörn. Han hade fått en plats över på ett av Länsstyrelsens kvoterade vatten och undrade om jag var sugen att hänga på. Betänketiden var kort och familjen gav sitt medgivande.
Eftersom vi båda haft fullt upp med familjebildning och flyttar så har vi inte umgåtts så flitigt senaste åren så det var ännu mer glädjade att åter få ta upp den vilande vänskapen igen.
I fredags var det dags och på eftermiddagen ringde Speditörn och meddelade att vår tredje man som var tänkt att hänga med hade kroknat och fick lämna Walkover.
Snabbt gick vi båda igenom våra kartotek av fiskevänner men med så kort varsel så var det ingen som kunde frigöra sig. Många var de uppgivna suckar som vi fick tillsvar. :-)

Vid niotiden så rullade vi ut från Björnänge Hills på väg mot fiskeplatsen. Vårt tillstånd började gälla från och med midnatt.
Vi var på plats och i strömmen ungefär då. Några timmar las på nattfiske och båda fick kroka av fisk.
Vi attack sov några timmar. Purrades ut 06.00 och var i vadarna ganska snart. Strömmen rekades av nedströms och hot spots kollades. Några propellrar var allt som intresserades sig för våra flugor. Efter en snabb brunch bytte vi strömriktning och vadade oss uppströms. Vi fann vakande fisk och ganska snart så stod spöt i båge, middagen var räddad.
Eftermiddagen ägnades åt rast och vila, en dryg timme slogs ihjäl i solstolen utanför husbilen sovandes. Grymt skönt.
På middagsmenyn stod till förrätt tunnbröd med rökt älgstek, pepparrots Cantandou och sommarlök i rulle. Varmrätten var egenfångad öring i foliepaket med champinjoner, fänkål, lök och olivolja. Till det serverades cremefraiche och kokt färskpotatis.
Efterrätten var en jordgubbssoppa med citronyougurt. Kan tillägga att det genomgående var goda drycker som inmundigades i vadarlagom mängd :-)
Vadarna stramade betänkligt när kvälls fiskepasset inleddes.

Vi gick nedströms till utloppet och fiskade oss uppströms. Kvällen var ljum och vinden mojnade. Fisken lös med sin frånvaro och åter uppe vid bilen så hade vi inget att rapportera. Spöbyte och en kaffe satte oss i storöringsmodus, nu skulle det dängas streamer in på småtimmarna.
Resultatet lät inte vänta på sig. Jag knöt upp en sorkimitation av det större slaget, som jag fått av Flugbindarn, på tafsen. Den såg ut som en Muddler på sterioder och fick agera fishfinder . Ganska snart var första öringen upp och slog på den, strax därefter ytterligare en. De verkade minst sagt irriterade men ville inte bita. Ett byte till en något mindre Sculpin fann ytterligare en öring i bättre storlek men inte heller den bet på.
Dags för en klassiker som aldrig sviker, Wolly Worm. Tafsen kollades, ny fräch spets sattes på och på andra kastet nöp det till. En rusning och ett luftsprång gjorde det gällande att nu var propellerfiskets tid förbi för denna gång. Efter lite ställningskrig mellan oss så landades nattens första öring i håven och vågen visade prick 1 kg. Efter avkrokning så var jag åter på stenen spanandes. Nu hade det börja vaka. Öringsryggar skymtades i det skumma nattljusen när de bröt vattenytan.
Ett kort kast på en vakring och nästa öring var krokad, bara något mindre än den första. Efter avkrokning och flugbyte, nu var det dags för superpuppa, så stod jag åter igen på samma sten spanandes efter mer vak. Ett lägg, ingen reaktion.
Var det fel att byta fluga?
En öring vakade och flugan landade 2 meter uppströms vaket. Fri drift ner mot fisken och visst den tog. En halvkilos öring som fick gå tillbaka till de andra.
Ny vakspaning. Det var tre fyra fiskar uppe samtidigt, alla inom lätt kasthåll gjorde valet av fisk svårt. Flugan las åter på ytan några meter uppström det som såg ut att kunna vara en bättre fisk som vakat. Fri drift igen och åter en stigning. Nu blev det riktigt bråk i pinnen då öringen vände ner i strömfåran och började stångas. Spöt stod i en stram båge och signalerade åter igen stor fisk, kanske över kilot, kanske mer. Tyvärr får vi inte veta det då den efter en stunds kamp med mig valde att lyfta på hatten, spotta ut flugan och bege sig därifrån. Att bli en "fjäder i hatten" på nån öringsnörd var inte högst på hans önskelista denna natt.
Speditörn som fiskat lite nedström utan att fått känna fisk erbjöds stenen i vakparadiset och glatt accepterades budet. Dock verkade öringsfebern slagit till och det gott troll i grejerna, flytet ville inte alls infinna.
Frusterationssvetten lackade i pannan och kastarmen levde ett eget liv.
Det ville sig helt enkelt inte.

När natten gick mot morgon och vi återsatt i husbilen så kunde vi räkna in 7 öringar landade varav 5 var mellan 5 hg och 1 kg, två stora tappade och flera som visat intresse för flugorna men inte krokats.
Med smak i munnen av Black Bush somnade jag och på min mentala bioduk visades repriser på öringsdrillar.
Morgonen efter sov vi länge och skönt. Solen stod högt på himlen när vi käkade frukost och fixade med grejerna. Nu var det dagfiske men platsen var den samma som föregående natt.
Skulle öringen vara kvar eller hade de sökt dagsplats någon annanstans?
När vi kom fram och inspekterade strömmen vi fiskat visade det sig fisk i ytan men vaken var inte lika som nattens vak.
När det ganska snart stramde det till i Speditörns spö och dagens första landades fick vi vårt svar på vakfrågan, en harr.
Strax därefter så stod han åter med spöet i spänd båge och efter lite pyssel så landade han en fin öring på 6 hg. Det som oxå landade var hans axelparti som efter nattens frusteration satt uppe runt hattbandet.
Nu fiskade han åter med självförtroende och idag var det jag som fick stå med mössan snällt i hand och se på. Han sopade mattan med mig då allt jag åstadkom var två missade stigningar till flugan medan han räknade in en öring och 5-6 harrar i hygglig storlek innan vi packade ihop och begav oss hemåt för denna gång.

Var vi var?
Jo serru, plocka fram täckningskartan för Telia och leta strömmar där de inte når med sin mobilsignal så kanske ni kan finna det :-)

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 20.35
Temperatur: 16,3 grader
Vind: 0 m/s
Molnlighet: Mulet
Vattenföring: 102 m3/s
Skittfiske
Lunkan

söndag 2 augusti 2009

I wonder what the poor people where doing this weekend.

Helgen i bilder. :-)
Jag och Speditörn, en husbil och ett fantastiskt vatten.
Utförligare rapport kommer..

















Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.25
Temperatur: 13,2 grader
Vind: Sydostlig 1,7 m/s
Molnlighet:
Vattenföring: 111 m3/s
Skittfiske
Lunkan