Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: På retur...

måndag 24 augusti 2009

På retur...

Bland jägare så används ofta begreppet "retur" när det gäller speciellt våra hjortdjur. Gamla djur, oftas av hankön, som passerat sin styrketopp och får lämna plats för nya unga och starkare konkurenter.
Igår träffade vi på en sådan men i form av en öring.
Jag och mina norska fiskevänner, tillika bröder, Bokbindarn & Norske Minken gjorde gemensam sak och gav oss ut på öringsjakt. Våra "vapen" var lätta spön och torrflugor. Vår jämtlandska säsongsavslutning förlades till vårt favoritvatten, Hemlijaure.
Dagen fortlöpte med sparsamt vakande fisk och några enstaka propellrar var allt jag fick kroka av. På väg nedströms kom jag och Bokbindarn lite före och stannade på en ö i strömmen för att vänta in Minken. Han fiskade sig nedöver och i väntan på honom klöv vi en pilsner och njöt av solskenet.
Väl nere vid vår ö så spottade Minken en lång öringsrygg på grunt vatten. Fisken stod och åt på 2-3 decimeters djup under ett överhängade buskage.
Ett kast senare satt den på flugan och ett rop och plask avslöjade att nåt hände bakom våra ryggar. Väl i håven visade det sig att det som bitigt på inte var den troféöring som Minken hoppades på utan snarare en fisk som sett sina bästa dagar. En lång mager stackare som i fullform säkerligen legat på en matchvikt på nånstans mellan 1,5 - 2 kg. Nu var han nog inte ens över kilosgränsen.
Ett stort huvud och en lång, slank kropp med insjunken buk.
Jag tror den gamle krigarens dagar var räknade när han förskitigt befriades från flugan och sattes åter.
Patrik på Harrvak och Gäddbett har tillsammans med likasinnade varit på plats i jämtland den gågna helgen och hans rapport finner ni här. Öringsresa till Jämtland

Idag så ramlade det även in en fin rapport av en läsare från västkusten. Han hade varit uppe i våra trakter i sommar och lämnade med en bra doublé. 1,5 kg och 1,8 kg båda på fluga.
Den mindre av de två finner ni här nedan och den större ligger nu på Wall of Fame
Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.35
Temperatur: 11,9 grader
Vind: 0,0 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 60 m3/s
Skittfiske
Lunkan

Inga kommentarer: