Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: Rapport av orapporterade rapporter

lördag 20 juni 2009

Rapport av orapporterade rapporter

Med ganska mycket flygande och flängande senaste veckorna så har rapporterandet blivit lite styvmoderligt behandlat på bloggen så här kommer en uppdatering på vad som hänt på fiskefronten i dalen under tiden jag varit borta.

Kabinjären har lämnat rapport om fint harrfiske mellan Prästfallet och Liten. Blindsillen (elritsan) har börjat synas längs stränderna, ett bra tecken. Bland annat så tappade han en rejält stor harr som uppskattades till gott över kilot. På land kom fisk i 5-6 hg storleken. Utrustningen sålde jag till honom för någon säsong sedan och är av UL-haspel karaktär. Dock inte de vanliga korta UL-spöna på 5-6 fot utan här är det andra grejer vi talar om, 11 fot 2-12 gram kastvikt. Grymt kul att fiska med. :-)

Revisorn med svärfar hade även de besökt Prästfallet häromdagen och nymfat lite fin harr. Innan dess så gjordes ett besök i Dammån med bad för svärfar som reslutat. Ingen fisk var bitvillig. De laddar för ett besök till i Stjördal innan svärfar flyger vidare från Vaernäs mot nya äventyr i världen. Senaste besöket gav ju fint resultat. En blank nystigen med lus på modiga 7,8 kg. Ligger nu på Wall of fame.
Som jag tidigare nämnt så har årets laxfiskesäsong startat grymt bra. I Stjördal så krävs det dryga 12 kg för att komma in på 20 på topp. Igår klipptes det till med ett nytt säsongsrekord, 19,5 kg på sluk nere på Hembre gård.
I Namsen krokades det en lax på modiga 24,7 kg för en dryg vecka sedan och det är största laxen på 25 år i Namsen. Storlaxsäsong är det i Trönderälvarna.
Fick precis en rapport från Slaktarn i Järpen. Han har tillbringat 4 dagar i Grong gångna veckan för laxjakt. Jag fick ett erbjudande om att hänga på, en plats var ledig, men var tvungen att tacka nej, jobb kom i vägen. Resultatet blev 5 laxar mellan 4-7 kg, 3 tappade varav en stor. Den bet på i Sandöla, tog fart nedströms och med 200 meter lina dragen av spolen avvek den ner i Namsen lyfte på hatten och tackade för sig.
På tal om jobb och laxfiske fick jag en skön historia berättad för mig av butikschefen på Nordtro i Storslett. Reisaälven rinner ut i fjorden vid Storslett och har de senaste åren blivet en riktigt het laxälv. Säsongen startar där 1 juli och för utomstående är det väldigt svårt att få fiskekort. Man kan ansöka om med väldigt stor tur så kan man få en chans. Fiskaren i fråga var svensk och hade ett brinnande intresse för laxfisket. Ansökan sändes till Reisa och han drog vinstlotten och fick ett kort. Glad i hågen gick han till sin arbetsgivare för att lägga in om semester. Arbetsgivaren beviljade inte semester för den ansökta tiden. I vrede och frusturation så lämnade helt enkelt fiskaren in sin avskedsansökan och sa upp sig på plats. Det är skönt med rätt prioriteringar i livet :-)

Vårgäddfiskesäsongen i Liten är snart över för denna gång och själv hann jag ner 2 ggr i år med bra resultat båda gångerna.
Flera andra har rapporterat bra fiske med några riktigt grymma mördargurkor som reslutat.

Nere i Storån har Flugbindarn varit några gånger samt en rapport från Utemaggans redaktör talar om begynnande gott fiske om än något högt vattenstånd.
Från Mörsil kom en fin rapport om kilos öring tagen i tjärn för någon vecka sedan.
Tjuvfiskarn har åter varit ute och denna gång plockat den magiska 2 kilos gränsen på öring. Enligt egen utsago på spinn men fiskekort? :-). I vilket vatten? Tror inte en den värsta Guantanamo-prygel skulle få honom att yppa ett ord om den saken. :-)
Från Tångböle kom en veckolång rapport som tyvärr gick lite i moll. Vädret har ju inte varit det bästa med ganska mediokra dagstemperaturer och nederbörd. Klent med flygfan och bara 1 myggbett på en hel vecka samt öring och röding i 2-5 hg stl. Gevsjön kall och stömmen hög.

Bössmakarn hade även han lämnat en rapport på mobilen häromveckan och hade fiskat Gevsjön/Gevsjöströmmen med vad det lät lite bättre resultat än ovanstående.
Ryktesvägen har jag även fått berättat att det tagits stor fisk på nacken på torrt. Återkommer med mer när det blivit bekräftat.

Om ni kommer ihåg mitt gamla grepp från Raskens tiden "Onsdagar på Raskens. Prova på fluga" så har det nu åter kommit tillbaka. Denna gång så är det Peter och Viktor på Fjällsport som kör ett liknande upplägg. Onsdagar kl. 17.00 samlas intresserade på butiken i Duved.

Idag har vi åter lite ruggigt väder med regnskurar. Det positiva är att temperaturen är på väg upp. På väg upp är även Mr Troutlaw
En resa han försökt sig på sedan i februari men av olika anledningar blivit förhindrad från. På söndagkväll landar han åter i byn. Med sig har han lite smått och gott från Loops nyheter, lite spön och linor och det ska bli grymt kul att testa lite nytt. Hoppas Opti Creek 7,3" #3 finns med. Är sugen på en sån :-)
På måndag jobbar jag sista dagen innan semestern och sedan blir det en vecka med hårdfiske innan jag och sonen åker ikapp övriga familjen och landar för två veckors relax på Värmdö. Ska bli så grymt skööönt!

Till veckan som kommer varslas det om varmare väder och med det kommer kläckningarna igång ordentligt. Se nu till att ha askarna fulla av Brown Wulfs, Yellow Drakes, Mouche de Mal och andra imitationen av Danica/Vulgata. Det kommer bli Rocken roll.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 12.25
Temperatur: 12,5 grader
Vind: Sydlig 1,2 m/s
Molnlighet: Mulet (varvat regn och sol)
Vattenföring: 110 m3/s
Skittfiske
Lunkan

Inga kommentarer: