Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: Nära nu

onsdag 19 november 2008

Nära nu

Snön har fallit ymnigt över dalen i sedan i går eftermiddag.
Snösvängen är igång med sitt, bitvis otacksamma, arbete att hålla vägar och trotoarer rena från snö. I Hamrebacken forslar pistmaskinerna runt snön från de uppsprutade kanonsnöhögarna. På byn surras det om att på fredag så öppnar Hamre.
Det är nära nu :-)
Ni kan följa Skistars arbete med pisterna på Snörapporten

Senaste dagarnas blåsväder och försiktiga minusgrader har inte varit gagnade för isläggningen. Åresjön är ännu mestadels öppen. För någon dag sedan åkte jag upp och kollade läget på Helgesjön och även den hade inte lagt igen helt ännu.
Gevsjön som alltid är utsatt för vinden tror jag kan vara "farligare" än i fredags när vi gjorde isfiskepremiären.
För att ytterligare säkra upp vinterfisket inhandlade jag igår en flytoverall. Med sådan, isdubbar och kastlina så känns det betydligt säkrare att beträda nyisar.
Siktar på att kanske göra en tur till helgen. Rapport kommer.

Imorgon så blir det Östersunds besök och Sportfiskarnas föreläsning. Det finns fotfarande plats kvar i bilen om någon vill hänga på. Innan dess ska jag träffa Fiskeansvarig i Åre Fiskesamfällighetsförening och titta över en rapport om Åresjön och Åreälvens hälsa. Tyvärr så är det inte helt på topp med sjön.

Mörkret faller fort nu. Solen går ner redan innan klockan 15.00 på eftermiddagen och den vågar sig inte över horisonten före 9.00 på morgonen.
Ytterligare kortare dagar blir det fram till vintersolståndet.
Nu så har vi ungefär 15 soltimmar mindre per dygn än vid sommarsolståndet och innan det vänder är det dryga 16 soltimmar vi förlorat.
Snön har kommit, det är skönt. Det vita hjälper till att sprida det lilla ljuset som letar sig över Renfjällets kant. Nere i byn så ser vi solen några timmar på förmiddagen innan Renfjället sätter stopp.
Mörkret tär. I februari så orkar solen åter över Renfjällstoppen. Dagen blir direkt 2 timmar längre. Livslusten kommer åter.
Nu är det tre månader kvar dit. Det känns länge, in i mörkret igen. November suger energi.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 15.10
Temperatur: - 1,6 grader
Vind: Ostlig 2,6 m/s
Molnlighet: Mulet och lätt snöfall
Vattenföring: 34 m3/s
Skittfiske
Lunkan

Inga kommentarer: