Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: Strax dax för lax!!

lördag 30 maj 2009

Strax dax för lax!!

Det magiska datumet närmar sig nu med stormsteg. Linor fräschas upp, flugasken gås igenom en sista gång och så här i elfte timmen kompletteras den med saknande möster från bindstädet.
Vattennivå är den rätt? Har laxen kommit upp från fjorden? Är kasttekniken finslipad?
Visst så har några norska älvar redan startat sitt laxfiske men det är den 1 juni som det datum som gäller. Björa, sidoälv till Namsen, och Stordalselva på Fosen startade redan 15 maj. I Björa så har det rapporterats in 48 lax med topp på 15,6 kg och även Stordalselva har startat gott.

För min egen del så blir det inget premiärfiske i år heller då jag är mitt upp i en av årets mest hektiska införsäljningsperioder. Jag har de tre närmaste veckorna inbokade möten med drygt 20 butiker i Norge. Flugspö och vadare åker iof med men det blir öringsgrejerna denna tur. Jag hoppas få lite tid att kunna komma ut någon av kvällarna jag är borta.

I Trönderälvarna så verkar det mer eller mindre sommarvattenstånd redan. I Stjördal går det c:a 80 kubik vilket är nästan hälften mot medianvärdet för 30 maj.
I Verdalselva går det 60 kubik mot median värdet på dryga 90 kubik.
Det ska bli intressant att se om värmen som kom och slogs i skallen idag har någon påverkan på vattennivåerna. Finns det snö kvar på fjället så bör det stiga närmaste dagarna.

Här hemma stiger nu åter Indalsälven som följd av veckans regn och helgens värme. Jag gissar att den kan komma gå upp emot 220-230 kubik innan det stoppar och vänder neråt igen. Sedan är det bara att vänta in att kläckningarna ska sätta igång.
Allt eftersom älven sjunker stiger vattentemperaturen och insekterna kommer åter. Öringen börjar vakna till liv och lockas mot ytan för en mumsbit.
Faller alla bitar på plats med vattenstånd, lufttemp, vattentemp och vind så kan vi i månadsskiftet juni/juli få uppleva det som brukar kunna bli höjdpunkten på flugfiskesäsongen, "Rocken"-kläckningen (Åsandslända-Danica/Sjösandslända-Vulgata). :-)
Ifjol hade vi några dagar med fantastiska kläckningar av Danica och Vulgata och kanonfiske. Kolla gärna in juni och juli rapporterna från ifjol på bloggen. 2007 var det däremot trögare och inte alls samma intensitet på kläckningarna.
Nu är det bara vänta och håla tummarna för årets kläckningar :-)

Idag kom oxå sommaren ordentligt till dalen. Ett mäktigt högtryck har parkerat över oss och dryga 26 grader mättes upp. Åresjön låg stilla och blank. Både folk och fä njöt av värmen och vi avslutade dagen på balkongen med grillning i goda vänners lag.

En skön "Mixed-grill" i form av helgrillad fläskfilé, hickorymarinerad kycklingfilé och lättgravad örtbakad lax låg på gallret i kvällssolen och på bordet stod färskpotatissallad och vitlöksbröd och väntade på oss.
Middagen avslutades med kaffe och rabarberpaj under marrängtäcke.
Vissa dagar är livet lätt att leva :-)

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 23.30
Temperatur: 16,2 grader
Vind: Västlig 0,4 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 207 m3/s
Skittfiske
Lunkan

Inga kommentarer: