Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: Skor och stövlar för fiske

tisdag 12 maj 2009

Skor och stövlar för fiske

Det har varit mycket snack inom fiskebekantskapskretsen senaste tiden om vadarkängor och stövlar och jag tänkte delge lite av mina tankar och erfarenheter.

Först och främst så räcker det sällan att köpa vadare/kängor/stövlar enbart på storlek enligt "jag har 43 så jag köper 43" .
Att skon skall passa har mycket mer än med storleken att göra. Storleken baseras enbart på fotens längd från häl till tå, inte på hur bred eller hur hög fot du har.
Storlek skall oxå ses som ett ungefärligt mått och inte en absolut sanning. Något jag fått göra många av de kunder jag hyrt ut eller sålt skidpjäxor till varse om.
Men jag har ju alltid 38 jag kan inte ha 40 är en vanlig kommentar.
Hur kommer du tillrätta med denna problematik vid ett skoköp då? Jo prova. Prova prova och prova. Skor, kängor och stövlar kommer med olika läster och det går alltid (nja nästan i allafall) hitta något som sitter bra.

Nästa sak att ta i beaktning när fotbeklädnaden skall införskaffas är sulan. Dess uppbyggnad är väldigt viktig och då talar jag inte om yttersulan, filt eller gummi, utan om uppbyggnaden i sulan.
Kommer jag gå långt och länge till och från vattnen, kör jag långa pass eller åker jag ut i grannens båt eller tar en enstaka kvällstur i vadarna?
Tillhör du den sistnämnda kategorin så kanske du inte behöver sikta för högt på grejer med bra dämpning, stöd för vristen och vridstyv sula men alla andra bör lägga en extra tanke på detta.
Generellt kan man säga att ju dyrare en vadarkänga/stöver är desto bättre är den. En vadarekänga för 800 kr har inte en lika bra fotkomfort som en känga för 1500 kr och ger inte lika bra stöd samt upplevs lika vilsam.
Vid köp gäller samma råd i denna kategori som ovan. PROVA!

Tills sist och det som kanske är viktigast och gör mest och snabbast skillnad och nytta är att lyfta ur innersulan kolla på den och sedan kasta den i soporna.
Jag har ännu tills denna dag inte hittat en känga med en riktigt bra innersula och det gäller oavsätt och det är vadareskor, gummistövlar eller vandrarkängor.
Här rekomenderar jag definitivt att ni istället satsar på en sula som ni kan anpassa efter formen på foten en sk. custom sula. I dag så hittar ni dessa förutom hos fotspecialister och specialbutiker som löplabb, pjäxverstäder och hos ortopeder även hos "vanliga" kedjor som Intersport, Stadium och liknande. Här följer några olika märken som på olika sätt anpassas till din fot men syftet är att ge bättre fotkomfort.
Formthotics, Sole, Conformable eller Superfeet Jag gjorde mina första Custom-sulor 1989 till mina slalompjäxor och sedan dess har jag inte kunnat vara utan dem. Idag ligger de i hikingskorna, jaktkängorna, alla skidpjäxor, vadarkängorna samt löpardojorna. De flesta är av märket Formthotics men även några Conformable finns i sortimentet.
Genomgående för alla sulor är att de skall räta upp ditt steg så du inte pronerar (kliver inåt) eller supinerar (kliver utåt) samt fylla ut hålfot, ge hälben stöd och ge foten stöd för bättre egendämpning. Alla dessa problem som kan uppkomma av dåliga skor sätter sig inte nödvändigtvis i enbart fötterna utan går upp i knän, höft, rygg och nacke. Är det snett i fotleden så kan du ge dig på att det blir snett hela vägen upp.

Om du vadar under fiske, står och går (gärna länge) då kommer du märka skillnad när du har en sko som passar, som är bra dämpad och har en sula som ger foten stöd.

Om ni går i tankar på att köpa nytt när det gäller vadar/fiske utrustning och ni lägger 10-15 fiskedagar på en säsong och gärna går en bit till och från fisket och passen tenderar bli längre än ett par timmar eller bara vll ha det så bekvämt som det går så är mina råd.

* Köp vadare med separat sko. De vadare som har stövlar monterade är av dålig kvalitet när det gäller fotkomforten. Samma gäller vadarstövlar. Sulan saknar ofta all styrsel och stabilitet och blir outhärdlig att använda under längre promenader/fiskepass. Fotbladet och vristen får helt enkelt inget stöd.
* Prova många olika skor och lägg lite tid på det. Prova med sockar samt gärna med en customsula i för att ni riktigt ska hitta rätt storlek och passform.
* Köper ni ett "färdigt paket" försök om chans finns att byta ut kängan. Det är den som är den svaga punkten.
* Hur "dyr" känga ni än köper så komplettera med en customsula som anpassas till kängan. Det är några hundralappar extra (350 kr- 1000 kr beroende på modell) men dessa är väl investerade.

Till sist så kommer ett tips på vad ni har under vadarna i kängorna, ull.
Merinoull är överlägset det bästa material som kan användas i sockar under vadare. Använda två par ett par tunna närmast foten och ett par tjockare i frottéstickad ull ytterst.

Lyder ni dessa råd så har ni gjort vad ni kan för att vada skönare, varmare och bekvämare. Frågor? Skicka mig ett mail.

Här har ni en film som beskriver Superfeets sulors funktion. Vilket oxå gäller mer eller mindre för övriga märken.


Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.15
Temperatur: 4,9 grader
Vind: Västlig 4,9 m/s
Molnlighet: Mulet
Vattenföring: 200 m3/s
Skittfiske
Lunkan

2 kommentarer:

Staffan sa...

Innersula kan jag hålla med om, här är annars mina fem öre i ämnet vadare: http://minutsida.blogspot.com/search?q=vadare

Lunkan sa...

Har läst den och gillar din inställning, hard core light weight :-)