Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: Fjällsmältningen

fredag 29 maj 2009

Fjällsmältningen

har börjat sätta igång. Det de senaste dagarnas regnande har nu även fått snön på fjället börjat ge vika för Gumman Tö. Till helgen är det utlovat högsommartemperaturer och då kommer de gå med ännu högre fart.
Älven har stigit lite senaste dagarna och kommer nog fortsätta stiga under en period innan snön på fjället runnit bort. Det gör fisket i älven lite vanskligt då fisken under sådana förhållanden håller sig ganska stilla i det kalla vattnet.
Fiska sakta och djupt med tunga grejer är rådet oavsätt om det är fluga eller spinn som fiskas.
Bättre chans på fisk är det däremot på sjöar och tjärnar nu. Med värmen som kommer till helgen så bör det nog kicka igång lite kläckningar och sätta lite fart på öringen.

Annars brukar denna tid i fiskebekantskapskretsen ägnas åt gäddjakt. Det spelar ingen roll om du fiskar med fluga, trad. spinn eller jerkbait så finns det nu stor chans att komma i kontakt med de riktigt stora gäddorna när de svultna efter leken jagar på grunt vatten.
Om ni ska fiska med tanken att INTE behålla gäddan som matfisk så rekommenderar jag att ni handskas varsamt med den och låter den gå tillbaka. En långnosad plattång är ett bra hjälpmedel att kroka av gäddan med i vattnet utan att behöva ta upp den. Byt även ut 3-kroken mot en stor enkelkrok så är det mindre risk att gäddan sväljer betet djup (oavsätt om det är fluga eller drag) och skadar gälarna. En gädda som blöder från en gäle är tyvärr dödsdömd.
Är det däremot så att ni ser gäddan som en fin matfisk så ta gärna upp och njut av den på middagsbordet, de mellan 1,5 - 3 kg brukar bäst som matfisk.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 07.20
Temperatur: 6,6 grader
Vind: Sydostlig 0,9 m/s
Molnlighet: Mulet
Vattenföring: ej uppdat. m3/s
Skittfiske
Lunkan

2 kommentarer:

Patrik sa...

Pratade med Haldo i Ottsjö i veckan, och ottsjön var hög nu pga av flödet ut från Vålån och Sätterån.
Lite sol på detta, och det värsta kanske lägger sig om någon vecka kan jag tro.

//Fortsatt skitfiske Lunkan

Patrik sa...

Ehhhh, Vålån och SKÅRRÅN, ska det ju vara!!!
;-)