Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: Dags för pannlampa

onsdag 3 augusti 2011

Dags för pannlampa

Från älven stiger sensommarnatt-dimman och lägger sig som ett lock över dalen, ett bomullsvitt. Imorgonbitti är allt daggvått och luften fräsh och sval. Mörkertiden är här och nu är det nattfiske som gäller. Både luft och vatten tempen är hög och dagtid så är fisken väldigt inaktiv. Det kläcker inte mycket i solskenet utan det som sker nu sker i mörkret.
På nackarna i dalen kan det vid den här tiden på året vara helt sjuka kläckningar av nattsländor och dessa samt skyddet av mörkret gör att öringen blir lite mer aktiv. Den jagar och äter i korta intensiva perioder men träffar man rätt så det gäller att finnas ute om natten.
Nattfisket ställer lite andra krav på dig som fiskare och det är av värde att vara väl förbered. När det gäller utrustning så behöver du inte fundera på de tunnaste tafsspetsarna. Jag fiskar 0,14 & 0,16 mestadels dagtid men på natten gärna 0,18 eller grövre beroende på flugstorlek. I mörkret så spelar tafsen mindre roll samt att huggen kommer plötsligare och kan vara hårdare så lite mer styrka skadar inte.
Kastningen blir oxå lite annorlunda, allt det du ser under dagtid, linbåge, tafssträckning mm, måste nu gå mer på känn. Sänk tempot, försök inte "kasta längst" utan koncentrera dig på att "känna linan" och fiska med kortare kast så blir det mindre risk för trassel och vindknutar.
Till sist så kom ihåg pannlampan. Är inte den med så blir allt direkt mycket mer komplicerat. Byta fluga, reda ut tafsknutar, vada samt hitta vägen hem.
Själv använder jag en pannlampa med 3 vita led dioder samt en röd. Det röda ljuset är det som jag använder vid praktiskt fiske då det påverkar mörkerseendet väsentligt mindre än vitt ljus samt inte heller är lika stakrt så det röjer inte dig för fisken lika lätt.
Lampan jag har är använd i 2 år utan problem av märket Varta, inköpt på varuhuset från Dalarna med en mans förnamn och efternamn i sitt namn.

Förutom tillfisket så har jag hittat ett till användingsområde och det är som läslampa nattetid med sambo och barn i sovrummet. Det röda ljuset väcker dem inte lika lätt som vanliga sänglampan :-)

Imorgon siktar jag på att begå nattfiskepremiären för året. Rapport kommer.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 23.05
Temperatur: 14,4  grader
Vind: 0 m/s
Molnlighet: Klart med dimma  
Vattenföring: 64  m3/s
Skittfiske
Lunkan

1 kommentar:

Patrik sa...

Kan bara intyga dugligheten i lampan. Kör en sådan själv och det röda skenet är perfekt att ha när man står utvadad.