Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: juli 2009

onsdag 29 juli 2009

Pinsamt!

Tyvärr så verkar det som många av de som rör sig kring våra vatten men även på fjället eller i skog och mark har bommat något väsentligt i sin skolgång.
Fysik och kemilektionerna, speciellt de som rör brännbar och icke brännbar materia.
Jag vill bara göra det klart en gång för alla så ingen som läser detta behöver gå tvivlande vidare genom livet.
ALUMINIUM BRINNER DÅLIGT!
Varför skriver jag då detta på en fiskeblogg. Jo av den enkla anledning att det är många gånger jag stött på detta fenomen vid älven, eller ska jag säga resultatet av detta fenomen. Det tillhör tyvärr inte ovanligheterna att finna urdrukna ölburkar utrökta och svedda i eldstäder längs stranden. För att inte tala om det dj..la engångsgrillarna som inte bara lämnas kvar eller än värre kastas ut i älven, utan är så impregnerade med tändvätska och gifter som spys rakt ut i naturen när de tänds att de borde förbjudits innan de ens kom ut på marknaden.

Bär hem skiten!
Ska det vara så djävla svårt att sätta hälen på burken och trycka ihop den. Utrymmet den tar och vikten den tillför är ju bara en bråkdel av vad som konkades med ut.
En extra påse i packningen funkar jättebra att plocka upp skräpet och ta med tillbaka.

När jag tidigare sålde fiskeprylar på Raskens och Sportkällaren hände det tätt som ofta att jag hittade dragförpackningar och annat slängt i naturen med "våra" prislappar på. Vissa gånger kunde jag tillochmed säga vem det var som slängt grejerna då kombinationen av drag/prylar som köptes tidigare under dagen återfanns ihop släppta där de öppnats.

Nedanstående blid kommer från en av de läsare som bidrar med rapporter och annat till bloggen. "Skatten" återfanns i en eldstad vid Storån.
Pinsamt, mycket pinsamt.
Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 20.25
Temperatur: 17,3 grader
Vind: Nordostligt 0,6 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 153 m3/s
Skittfiske
Lunkan

söndag 26 juli 2009

Gråvädret..

.. fortsätter. Dagen har ägnats åt städning, tvätt och allmän småfix i hemmet. Har lagt upp ett par vadarstövlar och en vadarjacka på Tradera.
På bloggen har Wall of Fame uppdaterats med mina norska vänners, Bokbindarn och hans bror Norske Minkens sommartrofér. Vackra fiskar och båda är tagna på torrfluga. Har ni bilder så maila in dem, vem vet de kanske dyker på på Berömdhetens vägg :-)

Flugbindarn ringde in och kollade läget. Han skulle ev. ut ikväll det var ju öringsväder.
Mr Troutlaw lämnade liverapport från sin årliga fiskevecka med Masen och Turbinen. Det hade tagits fisk bland annat en som han trodde skulle spräcka kilos vallen med visade sig vara en 6 hg krokad i bröstfenan :-)
Rospiggen mailade in gratulationer till gårdagens fiskafänge och längtade upp. Vecka 34 landar han åter vid Ottsjöns strand med fiskevänner och förhoppningsvis så kan vi då ta en tur ihop. Pinsamt nog så har jag ännu inte lyckas tajma ihop en tur med honom.

Nu är det dags för bingen, natti natti.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 23.00
Temperatur: 9,1 grader
Vind: Västlig 1,4 m/s
Molnlighet: Mulet och lätt regn
Vattenföring: 137 m3/s
Skittfiske
Lunkan

lördag 25 juli 2009

Karolineröring 2009

Vädret var inte på sitt bästa humör i morse när rullgardinen rullades upp.
Gråtrist, lätt regn och blekt höstljus. Det känns inte högsommar precis.
Efter lite stök hemma med sonen så blev det födelsedagsgratulationer av X-et innan jag begav mig västerut. Känslan var positiv, nåt drog, det var lite lättare.
Först gav jag nya Yellow Line #3 ett skarpt test och jag säger bara WOW, vilket spö! Fy fasiken vilken känsla och själ.
Jodå även döda ting kan ha själ. Min hagelbössa har det och lika så några av mina spön, detta speciellt. Det lirar liksom ihop med dig och inte mot dig, som en förlängning av dig. Lite svårt att förklara men när du väl upplevt det så vet du vad jag snackar om :-)
Öringen var inte alls på torrflugehumör och en snabb rokad och byte av utrustning var behövligt. Jag gick dock inte så hårt fram att jag lastade på sjunklina.
I sjunklina finns ingen själ.
Det fick räcka med en sjunktafs på #6 spöt och en ST-Epoxy i svart. Det tog inte många minuter innan det small, för small gjorde det. Jag hade nästan fiskat ut kastet och gjorde några snabba intag för att se om nån var med i matchen och då kom han. Pang. Två rullningar i ytan innan jag fick in löslinan, sedan en rusning nedström. Det är en skön känsla när det är öringen som tar kommandot :-)
Eter ytterligare några vändor in och ut så var den redo för håvgarnet. Första för i år över kilot. Vågen stannade på 1080 gram och längden 47 cm. Det var samma längd som öringen jag fick häromdagen som inte vägde mer än 900 gram. Dagens kille såg ut som en liten stubbe, fet och fin. P lät nöjd när jag meddelade att det vankas öring när hon är åter efter sin förlängda jämtlandsfrånvaro :-)

Ifjol tog jag en öring på samma spot, på metern när, som denna och varför då inte föreviga den på samma ställe som fjolårets. Nu finns det två "Karolineröringar" i samlingen :-)
Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.15
Temperatur: 10 grader
Vind: Västlligt 6,7 m/s
Molnlighet: Mulet och regn
Vattenföring: 145 m3/s
Skittfiske
Lunkan

Blötväder och nya spön

Prognosen för helgen ser inte så munter ut. Tankarna på laxfiske istället för öringsjakt hemma har börjat komma. Till skillnad från en öringsfiskare så gillar laxfiskare högvatten och flom. Laxen stiger och när älven börjar sjunka blir det huggsexa om de bästa ståndplatserna i poolerna och laxen blir mer huggvillig.
Ett annat alternativ är att ägna sig åt "laxfiske" här hemma. Söka upp mindre åar som öringen börjar röra sig upp i inför leken. Tunga grejer, streamer och sjunklina. Ett kast, ett steg och systematiskt fiske av en sträcka. Inte lura öringen till hugg i tron att det är mat som bjuds utan att med aggresivt fiske hetsa den till att bita istället.
Får se vad som bjuds när rullgardinen rullas upp imorgonbitti.

Mr Troutlaw landade åter i byn i kväll och sin vana trogen hade ha ett knippe nya spön med sig. Jag lånade snabbt hem två lätta att testa.
Det blev en Yellow line #3 8,2" och ett LTS X1 #3 8,6". Har testat dem på gräsmattan med linorna Guideline Force #3 och Loop Multi #3 och hittils så leder Yellow line på poäng. Jag är på jakt efter ett torrflugespö som ligger mellan Lilla Gula och femmorna som jag använder mest. Har ett spö till att testa innan jag bestämmer mig och det är en Grey line #4 8,2".
Blir det streamer dunkande så ska jag se om jag inte kan lägga beslag på flonk nyaOpti Switch #6/7 10,7" som han oxå hade med sig. Sexkantigt grepp och förlängd butt som gör att spöt går att "tvåhandskasta". Intressant.

Målarn rapporterade in några matfiskar från Duvedsälven igår. Flugbindarn och Bokbindarn gjorde gemensam sak väster ut men lyckas stod dem inte bi.
På väg till Troutlaw slog jag Stenhuggarn en signal. Han stod utvadad i Laiono älven vid Kangos och skulle precis ge sig på laxfiske. Han utlovade rapport när det händer något.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 00.40
Temperatur: 12,5 grader
Vind: Västlig 4 m/s
Molnlighet: Mulet
Vattenföring: 154 m3/s
Skittfiske
Lunkan

torsdag 23 juli 2009

Ordningen återställd!

Att semestern är slut suger, vädret suger och inte minst vattennivån suger.
Älven steg från dryga 60 kubik i går morse till dryga 150 i morse. Jorå det har regnat en del. Okay visst det ligger lite i lä av vad Stjördalselva lyckades med under 24 timmar häromdagen. Den gick från c.a 40 kubik till dryga 500 kubik på mindre än ett dygn. Sedan igår har den sjunkigt från toppnoteringen ner till c.a 150 kubik.
Flomelv kallas det när en älv reagerar så snabbt och så starkt på regn. Indalsälven är inte en flomälv vilket kommer göra att vatten nivån kommer sjunka långsammare här.

Även om jag hade en lättare släng av smålesshet över tillvaron så motiverade jag mig att åka och fiska. Idag fick det bli smygfiske, inget tomt dunkande med streamer utan finlir. Vågade dock inte ta Lilla Gula
ifall det skulle krävas tyngre nymf för att nå fisken.
När vattnet går högt kan det hända att öringen står nära brinken och kalasar på allt som spolats ut från land. Vadning var nästan uteslutet då det inte gick att komma längre ut än 3-4 meter från land och det fick bli korta kast och försiktigt smygande.
Metoden gav resultat och jag inledde med en propeller. Lite senare efter en massa traskande fann jag åter en vakande fisk, denna var lite bättre i storlek. Dock ingen bjässe, i bästa fall kunde den kallas "Liten stekpannefisk". Även den fick återgå till sitt rätta element. Lite längre uppströms stod det ytterligare en öring och vakade regelbundet. Av vaken att döma gick det inte att fastställa storlek på fisken.
Den var inte mer än två meter ut från land och nå den bakifrån var det inte tal om. Upp på älvbrinken, in en bit från vattnet och smyga ner försiktigt några meter uppströms. Den vakade fortfarande och ett kort kast med mending av lina för att få en fin drift ner mot fisken resultetade i hugg. Caddisen (Elk hair caddis stl 16) försvann i en vakring, mothugg. En kort fight följde innan den låg i håvgarnet.
P har varit sugen på öring så med några rappa slag avlivades den. 9 hg och 47 cm var resultatet. Axlarna trillade ner på plats och humöret steg. Ordningen var återställd.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 01,10
Temperatur: 15,1 grader
Vind: Sydostlig 2,5 m/s
Molnlighet: Mulet och regn på ingående
Vattenföring: 151 m3/s
Skittfiske
Lunkan

tisdag 21 juli 2009

Åter hemma igen.

08:45 klev jag av tåget på Duved Centralstation efter 3 veckors frånvaro från dalen.
Skönt måste jag säga.
Senaste veckan tillbringades arbetandes på mässa i Tyskland med allt vad det innebär av möten, kundkontakter, weissebier drickande och tyska wurstar.
Sliten och trött. Nätterna har tillbringats i tält och i sovkupé. Ryggen knakar och en allmän kroppstelhet har infunnit sig.
Besvärligast är nog ändå kast och fiskeabstinensen.
Jag åker in på kontoret snart men ikväll står jag utvadad i älven igen.
I lugn och tystad, känner att det behövs några kvällar i solitud, omsluten av älvens lugna rytm innan jag åter är med i matchen igen.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 09.50
Temperatur: 9,3 grader
Vind: Nordvästlig 4,4 m/s
Molnlighet: Mulet och regn
Vattenföring: 66 m3/s
Skittfiske
Lunkan

tisdag 14 juli 2009

Slut på semestern, packning för Tyskland

Nu är sommarens semester officiellt slut. Imorgon bitti flyger jag till Tyskland för att ställa ut Klättermusen på Outdoor-messe. Det blir från tre veckors rast och vila in i verkligeheten igen i turbofart. Mässorna i Tyskland är inga sötebrödsdagar med tumrullning och gäspningar minsann :-)

Hemifrån har rapporterna fortsatt att ramla in och öringsabstinensen är nu märkbar, difusa armrörelser nattetid och rullknarr i snarkningen väcker P.
Pratade häromdagen med Köksmästarn som just avslutat sin årliga fiskeresan med Fd. Barmästarn. Denna gång tog de revansch från fjolårets flopptur vid Långans vatten. I år gick resan norr ut, så långt norrut som det är möjlight att komma i Årekommun, närmare bestämt till Jävsjön och Jävsjöströmmen. Skall inte förväxlas med Gevsjön väster om Duved. Jävsjön ligger norr om Holdern och Torrön och är bara 2 år som öppet fiskeområde. Där finns möjligheten till grovöring på sjön och i strömmen.
Herrarna hade lite trögt fiske första dagen för att det sedan skulle slå om och lätta upp. Det var klent med kläckningar och glest mellan vaakande öringar. Totalt så var de dock nöjda med vistelsen och fisket flera öringer runt kilot landades med topp på 1,2 kg.
Jag fick förmånen att fiska Jävsjön tillsammans med P, Stenhuggarn och Redaktör Gran och fick då se potentialen i området. Tyvärr så tajmade vi in första snön och det blev bara några småöringar samt harr.

Rospiggen är åter hemma efter en vecka i Ottsjö med fiske i vattnen runt ikring. Hans fullödiga rapport kan ni läsa här Ottsjöveckan i ord och bild.
Revisorn
avlade rapport om fint fiske i ett för honom nytt vatten och även i älven. Det kom bild på MMS häromdagen och en rapport via mail. Nu så har även han tagit semester från fisket och dalen och rör sig söderut. Han är inte ensam om det utan många av mina fiskevänner passar på att ta den lite fisketröga andra halvan juli och säger hej då till sveda, mygg och Skutan.
Målarn
härjar runt i Småland, Flugbindarn är på fiskefri familjeferie i Dalarna och Troutlaw är åter hemma och jobbar tillbaka om 2 veckor i dalen.

Så väskan packar sig inte själv så nu får jag nog återgå till det. Jag är åter hemma i dalen igen på tisdag och då blir det öringsfiske igen. Ska blir grymt skönt.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 20.05
Temperatur: 12,6 grader
Vind: Nordvästlig 2,2 m/s
Molnlighet: Mulet och lätt regn
Vattenföring: Ej uppdat. (13 julli 63 m3/s)
Skittfiske
Lunkan

torsdag 9 juli 2009

Storfiskrapporter

Tidigare idag ramlade både mail och senare MMS in från en mycket nöjd fiskare och tillika bloggläsare.
2,2 kg - 61 cm öring tagen på stripande nattsländeimitation nere i Storån. Att flugan i fråga var bunden tidigare på dagen av fångstmannen själv gör inte historien sämre.
Förutom denna gigant så hade han även fått några mindre harrar.

För ytterligare någon dag sedan så ramlade det in rapport från mina fiskevänner Bokbindarn och hans från bror, Norske Minken. De har senaste veckorna härjat omkring i olika vatten i Västjämtland och har en radda öringar från 850 gram till topp på 2,21 kg fördelat på 61 cm den med. Här kommer en försmak mer bilder kommer när jag åter är hemma igen.

Precis så ringde Revisorn och lämnade liverapport från Duvedsälven. Han var mitt i en förflyttning och på väg nedströms för att fiska av nyrenoverade sträckan Fiskeplats Karolinermonumentet. Mer info om fisket i Duved FVOs del av älven hittar ni på Fiska i Duved
Hittils hade han fått nån enstaka matfisk men häromdagen hade han tappat en öring i bättre storlek. Han var förhoppningsfull för nattens fortsatta fiske.

För min egna del så har fisket inskränkt sig till besök och fönstershopping i diverse fiskebutiker i vår Kungliga Hufvudstad och i går natt en inställd gösfisketur med P´s bror. Regnet piskade Värmdö från nio i gårkväll till nio i morse. Surt, tungt och oförlåtande.
Fick dock ett glädjande besked av Troutlaw som rotat igenom lite gömmor ch hittat några riktigt fina spön som skall tas med upp nästa tur till dalen. Jakten går vidare på ett nytt spö för en #4:a lina.


Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.55
Temperatur: 13,2 grader
Vind: 0 m/s
Molnlighet: Mulet, bitvis lätt regn
Vattenföring: 56 m3/s
Skittfiske
Lunkan

tisdag 7 juli 2009

Rapporterna fortsätter strömma in

Flugbindarn har åter landat i dalen efter en vecka i Öringsland Kolla in hans rapport på bloggen. Igår så ramlade det in en laddning till med flugor från honom och nu så har jag full ask för Lilla Gula. Det var ytterligare lite ST-nymfer och ST-Klinkhamers i grym kvalitet. Kan inte annat än rekomendera hans flugor.
Igår så kom en rapport som sa två bra fiskar med topp på 1,1 kg tagen på fluga vid Tegefors. På Flugbindarns sida rapporterades det in en vacker öring på 1,7 kg oxå den tagen på fluga.
Rospiggen med söner har landat i Ottsjö och första rapporten från dem sa några harrar på 40 cm samt en storöring som tappades under drill, uppskattad vikt 1,5 kg.
Mr Troutlaw har lämnat byn och kommer åter om några veckor igen. Sista dagarnas fiske hade visst varit något extra och han lät minst sagt nöjd igår när jag talade med honom.

Fortsätt att rapportera och sända gärna med bilder så jag får mer hemlängtan och fiskesug :-)


Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.25
Temperatur: 8,9 grader
Vind: Sydostlig 2,1 m/s
Molnlighet: Mulet
Vattenföring: 63 m3/s
Skittfiske
Lunkan

lördag 4 juli 2009

Älven lever

Det piper till i mobilen och ramlar in rapporter via mail med jämna mellanrum. Nu senast så låg en kort rapport i MMS-format från Mr Troutlaw De fiskade Duvedsälven igår och nu börjar det hända saker. Vattentempen har gått upp och kläckningarna är gång. Flera fiskar krokades av i fin storlek.
Sonens Gudfar
landade i Edsåsdalen innan helgen och har kört två kvällar i Storån, fisket har gått trögt och de övriga fiskare han mött längs ån säger samma sak. I Hensjön är Rocken-kläckningarna över för denna gång och vattentempen är uppe i dryga 20 grader , badvänligt värre. Det som än så länge kläcker är Småsvedan den elakaste och djävligaste av alla blosugandekryp. Mygg är rena rama munterheten jämfört med Svedan. Håll i hatten.
Västgöten MMS-ade in säsongens första torrflugeöring. Den togs på Gevsjönacken.
Vattennivån i älven börjar nu närma sig det idealiska. Jag gillar bäst när det går c:a 60 m3/s, då nås de allra flesta hot spotsen att fiska av.
Juli är annars den månaden med störst kontraster i både vattennivå och fiske. Inledningen brukar kunna ge rikligt med vatten, vissa år har vi fortfarande vårflodsnivåer. Mot slutet av månaden kan älven under torrsomrar närmast liknas med en stilla flytande å.
Fisket skiljer sig oxå markant åt. I inledningen av månaden så kläcker det mestadels dagsländor och fisken är mer dagaktiv och oskygg. Runt mitten på månaden blir det trögt, öringen har haft sina rallyperioder på Rocken och Blindsill och blir nu mer och mer kvälls och nattaktiv. Nattsländorna styr och ställer på menyn. På sjönackarna, Gevsjö, Lövsta och Brattland kan det blir kopiösa mängder och massiva kläckningar ljumma, mulna nätter. Fisken kan då bli som tokig och kastar sig över överflödet.

Här kommer några av mina favoritflugor för Juli-fisket.
Goddards Caddis, Streaking Caddis - Stora nattsländeimitationer som gärna fiskas snabbt över ytan. Ger våldsamma hugg.
Elk Hair Caddis, E12 Fiskas gärna mer fridriftande under kläckningar.
Rackelhanen - "Ploppfiskas", Fetta in flugan så det flyter som en liten kork, ta lite sjunkmedel på tafsspetsen och fiska den med korta ryck. När rycket kommer dyker flugan med ett plopp för att sedan åter flyta upp till ytan. Kan vara nyckeln att få en trög öring till hugg.
Superpuppa - Behöver ingen närmare presentation. Fiskas torr eller våt, fridrift eller stripande, stor eller liten. En måste fluga.
Klinkhamer Min favorit. Passar bäst när öringen går och tar kläckare strax under ytan. Jag fiskar den i olika storlekar och i olika färger, helst med fridrift.
Muddler Minnow, Wolly Worm - Streamers när inget annat funkar :-)


Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 11.35
Temperatur: 19,4 grader
Vind: Västlig 2,3 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 74 m3/s
Skittfiske
Lunkan

torsdag 2 juli 2009

Landat

Semester, smaka på ordet. Det smakar ganska bra får jag nog säga. Dagarna går och vi skrotar mest omkring här nere. Badar lite, fikar mycket och bara är. Grymt skönt måste jag säga.
Idag blir det ett besök i de södra delarna av vår Kungliga Hufvudstad. Kika lite i affärer. Kanske ett besök på Stockholms Flugfiskecenter För att tillsist avsluta med middag på Texas Longhorn . Även om fiske är min stora hobby så är det kolgrillat kött som görs sig bäst på min tallrik. :-)
Har ni inte testat Longhorn så kan jag inte annat än att rekomendera ett besök och ta då gärna stans första, den på St Pauls gatan på Söder, ligger för övrigt granne med Fiskarnas Redskapshandel :-).

P´s bror har utlovat lite nattligt gösfiske när han är tillbaka efter veckans arbete. Sonen och jag är på då ingen av oss tidigare fångat gös. Förhoppningen är även att abborren börjar komma igång då både grill och röklåda väntar på dem.

Hemifrån så kommer lite spridda rapporter. Kabinjären har haft några dagar med riktigt fint fiske nere på Undersåkersälven. Med två siffrigt antal varje kväll. Mr Troutlaw och Roslagsredaktörn jobbare vidare från båt mot Gevsjöns öringar och de senaste dagarna har det börjat ge resultat. Kolla bloggen för bilder.

På tal om bilder så har nu Åre Photoadventure rullat igång för sommaren. Första veckans vinnare är redan kårad och tävlingen rullar vidare till sista augusti då sommarens storvinnare koras. Hjälp till att skicka in lite sköna fiskebilder från era turer runt i dalen. Det kommer behövas som balans till att hojbilder som brukar dominera :-)

Nya numret av Catchmagazine har landat. Klicka in och förförs av grymma bilder.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 09.05
Temperatur: 20,1 grader
Vind: Nordvästlig 2,4 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 80 m3/s
Skittfiske
Lunkan