Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: Älven lever

lördag 4 juli 2009

Älven lever

Det piper till i mobilen och ramlar in rapporter via mail med jämna mellanrum. Nu senast så låg en kort rapport i MMS-format från Mr Troutlaw De fiskade Duvedsälven igår och nu börjar det hända saker. Vattentempen har gått upp och kläckningarna är gång. Flera fiskar krokades av i fin storlek.
Sonens Gudfar
landade i Edsåsdalen innan helgen och har kört två kvällar i Storån, fisket har gått trögt och de övriga fiskare han mött längs ån säger samma sak. I Hensjön är Rocken-kläckningarna över för denna gång och vattentempen är uppe i dryga 20 grader , badvänligt värre. Det som än så länge kläcker är Småsvedan den elakaste och djävligaste av alla blosugandekryp. Mygg är rena rama munterheten jämfört med Svedan. Håll i hatten.
Västgöten MMS-ade in säsongens första torrflugeöring. Den togs på Gevsjönacken.
Vattennivån i älven börjar nu närma sig det idealiska. Jag gillar bäst när det går c:a 60 m3/s, då nås de allra flesta hot spotsen att fiska av.
Juli är annars den månaden med störst kontraster i både vattennivå och fiske. Inledningen brukar kunna ge rikligt med vatten, vissa år har vi fortfarande vårflodsnivåer. Mot slutet av månaden kan älven under torrsomrar närmast liknas med en stilla flytande å.
Fisket skiljer sig oxå markant åt. I inledningen av månaden så kläcker det mestadels dagsländor och fisken är mer dagaktiv och oskygg. Runt mitten på månaden blir det trögt, öringen har haft sina rallyperioder på Rocken och Blindsill och blir nu mer och mer kvälls och nattaktiv. Nattsländorna styr och ställer på menyn. På sjönackarna, Gevsjö, Lövsta och Brattland kan det blir kopiösa mängder och massiva kläckningar ljumma, mulna nätter. Fisken kan då bli som tokig och kastar sig över överflödet.

Här kommer några av mina favoritflugor för Juli-fisket.
Goddards Caddis, Streaking Caddis - Stora nattsländeimitationer som gärna fiskas snabbt över ytan. Ger våldsamma hugg.
Elk Hair Caddis, E12 Fiskas gärna mer fridriftande under kläckningar.
Rackelhanen - "Ploppfiskas", Fetta in flugan så det flyter som en liten kork, ta lite sjunkmedel på tafsspetsen och fiska den med korta ryck. När rycket kommer dyker flugan med ett plopp för att sedan åter flyta upp till ytan. Kan vara nyckeln att få en trög öring till hugg.
Superpuppa - Behöver ingen närmare presentation. Fiskas torr eller våt, fridrift eller stripande, stor eller liten. En måste fluga.
Klinkhamer Min favorit. Passar bäst när öringen går och tar kläckare strax under ytan. Jag fiskar den i olika storlekar och i olika färger, helst med fridrift.
Muddler Minnow, Wolly Worm - Streamers när inget annat funkar :-)


Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 11.35
Temperatur: 19,4 grader
Vind: Västlig 2,3 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 74 m3/s
Skittfiske
Lunkan

2 kommentarer:

Henrik sa...

Bäste Lunkan,

Beträffande ditt ordval kring muddlern. På sin plats med ett tillägg: Muddlern är faktiskt den enda fluga som samtidigt imiterar blindsill, fjällämmel, dagslända, råtta och nattslända - samt fjädermygga och pekineshund. Somliga anser dessutom att den överglänser Utö- och Atomdraget vid gäddfiske. Hemma nu, by the way. Trist.

Lunkan sa...

Som sagt och i vissa älver är den förbjuden att använda :-)