Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: Ordningen återställd!

torsdag 23 juli 2009

Ordningen återställd!

Att semestern är slut suger, vädret suger och inte minst vattennivån suger.
Älven steg från dryga 60 kubik i går morse till dryga 150 i morse. Jorå det har regnat en del. Okay visst det ligger lite i lä av vad Stjördalselva lyckades med under 24 timmar häromdagen. Den gick från c.a 40 kubik till dryga 500 kubik på mindre än ett dygn. Sedan igår har den sjunkigt från toppnoteringen ner till c.a 150 kubik.
Flomelv kallas det när en älv reagerar så snabbt och så starkt på regn. Indalsälven är inte en flomälv vilket kommer göra att vatten nivån kommer sjunka långsammare här.

Även om jag hade en lättare släng av smålesshet över tillvaron så motiverade jag mig att åka och fiska. Idag fick det bli smygfiske, inget tomt dunkande med streamer utan finlir. Vågade dock inte ta Lilla Gula
ifall det skulle krävas tyngre nymf för att nå fisken.
När vattnet går högt kan det hända att öringen står nära brinken och kalasar på allt som spolats ut från land. Vadning var nästan uteslutet då det inte gick att komma längre ut än 3-4 meter från land och det fick bli korta kast och försiktigt smygande.
Metoden gav resultat och jag inledde med en propeller. Lite senare efter en massa traskande fann jag åter en vakande fisk, denna var lite bättre i storlek. Dock ingen bjässe, i bästa fall kunde den kallas "Liten stekpannefisk". Även den fick återgå till sitt rätta element. Lite längre uppströms stod det ytterligare en öring och vakade regelbundet. Av vaken att döma gick det inte att fastställa storlek på fisken.
Den var inte mer än två meter ut från land och nå den bakifrån var det inte tal om. Upp på älvbrinken, in en bit från vattnet och smyga ner försiktigt några meter uppströms. Den vakade fortfarande och ett kort kast med mending av lina för att få en fin drift ner mot fisken resultetade i hugg. Caddisen (Elk hair caddis stl 16) försvann i en vakring, mothugg. En kort fight följde innan den låg i håvgarnet.
P har varit sugen på öring så med några rappa slag avlivades den. 9 hg och 47 cm var resultatet. Axlarna trillade ner på plats och humöret steg. Ordningen var återställd.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 01,10
Temperatur: 15,1 grader
Vind: Sydostlig 2,5 m/s
Molnlighet: Mulet och regn på ingående
Vattenföring: 151 m3/s
Skittfiske
Lunkan

3 kommentarer:

Henke sa...

And he's back!=D

Patrik sa...

Min rubrik kanske passar bättre på ditt inlägg.
*Back on Track*

Härligt att se Lunkan :-)

Stig Torniainen sa...

Mina axlar skulle oxå behöva sjunka på plats. Snart så....