Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: maj 2011

tisdag 24 maj 2011

Många bäckar små.. och gädda i JH

Nu är lokalpressen riktigt på hugget när det vattenfrågor och inte minst när det gäller våra fiskars lekbäckar. För två veckor sedan så rasslade tryckpressarna ( om det nu finns sådana fortfarande) varma om Vikbäcken här i Åre som ni kunnat följa här och när jag slog upp gårdagens Östersundsposten så så var det Polisbäcken i Krokom som var nyhetsstoffet. Denna känner jag inte till mer än vad som skrivits men det är intressant likaväl.
Vi som gillar detta med levande vatten, lustfiske och kanske försöker tänka ett steg längre glädjer oss varje gång fingret sätts på något som detta och det lyfts upp till debatt.
har ni inte gårdagens tidning i er ägo så finner ni ärtikeln här  Polisbäcken i Krokom har blivit en soptipp

Nuär vi ändå är igång med vad lokalpressen skriver om när det gäller fiske så har årets Fisketing i Härjedalen gått av stapeln och temat denna var gäddfiske och hur norra sverige skulle kunna sättas på kartan för internationell fisketurism med gäddan i fokus. Den artikeln finner ni här Gäddfisket i fokus på årets fisketing

Som ni kanske har märkt så skrivs det inte så mycket om mina egna fiskafängen just nu och det är av den enkla anledningen att jag inte hinner med något fiske just nu. För några veckor sedan så blev det tillökning i familjen och nu är jag stolt fader till ytterligare en son att lägga till den dotter och hennes storebror som fanns med från början. Lägg därtill att det kommer ske flytt under sommaren. Dock inom byn, men väl ska det göras så kommer denna sommar nog för min del bli en mellansommar fiskemässigt. Självklart kommer några favoritvatten besökas med goda fiskevänner men i numerär så blir nog inte turerna så många som tidigare ssäsonger. Tur är då att Duvedsälven ligger 10 minuter bort och snabbturer kan göras mellan blöjbyten och väggmålning.
Förutom ovanstående så kommer jobbet därtill och tar en modig del av min tid. Under junimånad så kommer jag mestadels befinna mig på resa i Norge och här så hoppas jag på lite gott väder, kläckningar och långa kvällar mellan butiksbesöken så det kan vändas ut en turrfluga på vakande öring :-)
Kameran följer med och det blir rapporter i form av både bild och text.

För att hålla bloggen uptodate och läsvärd så kommer jag behöva lite hjälp så skicka gärna in lägerapporter via mail, finns det bilder att använda så ännu bättre.

Till sist. En 70 åring väl värd att gratulera, His Bobness!.



Världens bästa låt.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 21.40
Temperatur: 6,8 grader
Vind: Sydvästlig 0,7 m/s
Molnlighet: Halvklart 
Vattenföring: 207 m3/s
Skittfiske
Lunkan

lördag 21 maj 2011

Mer brunt vatten, lite nyheter och Kamera säljes

Jag och dottern tog idag en tur och hälsade på hos henens Gudfar strax öster om Åre och på vägen hem så passade vi på att svänga ner vid reningsverket och åter kolla in läget med Vikbäcken.
Redan uppifrån vägen så syntes en brun ström av lervatten efter sjöns norra strand och väl nere vid utloppet så bekräftades det att det fortfarande var lervatten i Vikbäcken.
Trist att se och frågan är hur mycket av detta som Åresjön tål i det långa loppet. De senaste åren så har det kommit stora mängder från Skutan ner i sjön. Sjön är nu på väg ner efter att ha peakat med vårfloden för några dagar sedan och nu så såg vattennivån ut ungefär som förra torsdagen då jag var förbi första gången med kameran.

I förra veckan tog jag kontakt med martin Falklind på Fiskejournalen ifrågan och det resulterade i den blänkare på deras nätsida under nyheter se "Muddy Waters" i Åre
Det ska bli intressant att se om detta ger något mer.

Nytt på bloggen är att ni nu kan få inläggen hem i mailboxen så ni inte riskerar att missa något.
Under min "profil" så finner ni "Följ Årefiske via mail" och det ärbara att skriva in den mailadress ni vill ha inlägget postat till, trycka på submit och sedan vänta. Efter lite verifierande så kommer det sedan gå per automatik.

Min vinst-kamera ligger ut för försäljning och är ni intresserade så skicka mig ett mail. Den ligger även på Blocket nu och följer ni länken här; Samsung NX10, så får ni full info om den.
Chans att köpa en kanonkamera till kanonpris.

Om en dryg vecka så ger jag mig ut på säljturné i Norge och med åker självklart fiskegrejerna. Extra laddad blev jag av det MMS som ramlade in i går eftermiddag från en av våra återförsäljare, Suldals Sportfiske Det var en nyfångad brunöring på modiga 2,7 kg, skall tilläggas att det går ännu större exemplar i det ginklara vattnet. om en månad är jag där och förhoppningsvis öringen oxå :-)
Men därför innan skall jag ha hunnit upp till Storslett och vänt med några flugnedslag längs vägen hoppas jag.
Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 23.20
Temperatur: 5,6 grader
Vind: Sydostlig 0,3 m/s
Molnlighet: Halvklart - Mulet
Vattenföring: 236 m3/s
Skittfiske
Lunkan

torsdag 19 maj 2011

Fler rapporter & rapportörer från fjället.

I dagens LT kommer ytterligare rapporter från Skutan och skadorna som nu kommer mer och mer i dager.
Artikeln finner ni här! Stora skador på Skistars nya backar!
Även Länsstyrelsen har haft folk på plats i området för att dokumentera skadorna och mer om detta finner ni här! Rasmassor inte bra för Åresjön!

Redan 29 april, alltså innan Vikbäcken sedimenterade, publicerade LT en debattartikel publicerad för Åre naturskyddsförening.
Den finns att läsa här, Havererad planprocess i Åre kommun!
Intressant och inte minst skrämmande på samma gång.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 21.10
Temperatur: 9,2 grader
Vind: Västlig 0,4 m/s
Molnlighet: Halvklart - mulet
Vattenföring: 266 m3/s
Skittfiske
Lunkan

tisdag 17 maj 2011

Älvräddarna, Bäckräddning och Hyvä Soumi!

I dag landade ett kuvert med posten på äkta snailmail manér. Lite skönt i dagens tempo och e-hets. Extra skönt var att vända upp det och se handskriven adress och läppjade frimärken. Inga datorutskriva adressrader och porto-maskin tryckta frimärksubstitut.
På tal om frimärken så var det riktiga old-school och till antalet 6 st för att få ihop porto till ett sverigekuvert.
Jag måste säga är det är själ i detta och var kommer då brevet från kanske ni undrar?
Jo, Älvräddarna!


Om ni inte, mot förmodan, finner någon bättre anledning till att bli medlemmar så har ni det på kuvertet.
Hatten av för det :-)
Jag har i en annan vattendragsfråga jagat vidare och mailat både Länsstyrelsen, Miljökontoret i Åre kommun samt Skistar och driftschefen Anders Aspholm med frågor om Vikbäcken och vad som ligger i pipen för framtiden.
Svar har jag fått från Urban Westbye på Länsstyrelsen samt från Anders på Skistar. Åre kommun är ännu tysta om vad som sker oc vad de har för ansvar för saken.
Länsstyrelsen hänvisade till att denna typ av frågor skall behandlas på kommunalnivå men att de är väl medvetna om problemet och har påtalat vikten, för kommunen, av att ta fram en plan för hur exploateringar skall få ske för att motverka negativ miljöpåverkan.
Anders svar var enkelt klart och tydligt. Skistar är helt inställda på att återställa bäcken. Jag hade några frågor kring just detta och dessa ser ni nedan samt Anders svar i grönt.
* Har ni och kommunen någon återställningsplan framtagen?
Nej inte ännu men vi jobbar på att ta fram en, Vi är helt inställd på att återställa inloppet i sjön, kräver dock tillstånd men det tror vi nog att vi får, görs dock bäst i lågvatten.
* Vad kommer göras uppe i Högåsen/Hermelinen för att förhindra fortsatta lerras?
Vi återställer dikena som har havererat, anlägger kompletterande diken och sediment fällor innan inlopp i bäcken.
Jag ventilerade även några farhågor kring kommande projekt och områden som det kan komma bli tal om:
* Vid framtida projektering och byggande av nya liftar/nedfarter samt stugområden hur skall liknande saker förhindras? Jag tänker då närmast på fortsättningen av Sadeln-projektet och projekteringen av Dählie/Skistars Femte by i Rödkullen?
Vår plan är att i ett tidigt skede anlägga sediment fällor redan innan de når huvudbäckarna,
* Är det något arbete på gång i övre Ullådalen, området som vattnar av till Ullån/Lillån?
Nej inte för tillfället, det planeras för någon typ av utbyggnad av ullådalsstugan men jag vet inte ngn tidsplan.
Ullån är ett av de allra viktigaste leklokalerna för Åresjöns öringar och skulle en liknande sedimentering ske här så är inte inte något annat än en smärre katastrof. All exploatering i dess avvattningsområden MÅSTE ske med stor försiktighet och en orddentlig dos av företanke.


När det gäller dessa frågor så håller Skistar men nära dialog med de berörda fiskevårdsområden, i Åre är det då Åre Fiskesamfällighetsförening för den västra delen av Åresjön samt älven upp till strax uppströms Tegefors samt Åre Östra FVO För den östra delen av Åresjön och Brattlandsströmmen. Gränsen mellan dessa FVO går i höjd med Frönäsudden i höjd med östra infarten ner till bynfrån E14 samt Duveds FVO Som tar vid strax uppströms Tegefors och går vidare genom Duvedssamhälle upp till Lövsta.
Vikbäcken och det som skett där berör då mestadels Åre Östra FVO.
Just nu går vårfloden för fullt och Åresjön har stigit ytterliare sedan jag var vid Vikbäcken i torsdags och nu ligger åter den nya udden och stora delar av området under vatten. Vi kommer nog först fram i juli på låga sommarvattennivåer få en riktig överblick på vad som skett och hur stora skadorna är. Just nu är det bara att hålla tummarna att det inte är så illa som "worst case scenario" skulle kunna vara.

Till sist i dagens inlägg så vill jag passa på att gratulera min fiskevän Flugbindarn som med sitt finska påbrå somnade med lätt sinne och glädje i hjärtat i söndags efter Lejonens totala demolering av Tre kronor.

Hyvä Soumi!



Väder och vattenstånd Duved

Klockslag: 21.30
Temperatur: 5,4 grader
Vind: Västlig 2,4 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 310 m3/s
Skittfiske
Lunkan

torsdag 12 maj 2011

Varför gå i lera och sörja när man kan gå på isen och ha det glatt?

Tyvärr så fortsätter jag på temat "Lera och Sörja". Jag var och kollade läget i Vik i morse och detta är vad som mötte mig.
Sisådär kul om ni frågar mig.


Utloppen av bäcken

Sedimentering eller kanske cementering!

Den nye förlängda sedimentsudden.

Vattnets verk i en av de nya nedfarterna vid Högåsen.

Nya bäcköverfarten vid Hermelinliften.

Många bäckar små av grå vatten ger en Lerå.

Nygjord lift och nedfart. Hermelinen. Lera helt öppet exponerat för regn.

Take a walk in my shoes?

Det är varslat om regn närmaste dagarna, hmm!?!

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 12.30
Temperatur: 11,1 grader
Vind: Sydostlig 7,4 m/s
Molnlighet: Mulet
Vattenföring: 239 m3/s

Skittfiske
Lunkan

onsdag 11 maj 2011

Blues i Vik!

Dagens lokalnyhetsuppdateringar om Vikbäcken och lerflödet finns att läsa nu.
Bara klicka på länkarna nedan.
Östersundsposten
Länstidningen

Blues i Vik, Muddy Waters!

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.15
Temperatur: 20,7 grader
Vind: Västlig 1,3 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 201 m3/s
Skittfiske
Lunkan

tisdag 10 maj 2011

Mer lera

I tidigare inlägg så hade jag med ett klipp från Länstidningen angående de sand och grusmassor som skapat ett nytt utlopp på Vikbäcken i Åresjön. Igår när jag åkte in till stan så bromsade jag in när vi passerade bäcken och synen som mötte mig var väldigt illavarslande. Nu var det inte längre bara sand och grus utan bäcken var grå/brun av fint sedimenterat lervatten. De senaste dagarnas värme har åter satt fart på snösmältningen och nu kommer skiten. Det mest troliga, utan att jag gått bäcken uppströms och kollat, är att detta lerflöde kommer från de nybreddade och beredda nedfarterna i Högåsen/Sadeln området då bäcken har källflöden från detta område.
Jag kan inte påminna mig om att Vikbäcken någon gång tidigare haft denna typen av lervattensflöden.  Detta har drabbat Mörviksån/Susabäcken i centrala Åre ifjol samt vid ett flertal gånger tidigare samt när sedimentsdammarna vid Draklanda flödade över för något år sedan har sett så här ut så här. Problemet med Vikbäcken är att den håller ett viktigt lekområde för sjöns öringar till skillnad från Mörviksån/Susabäcken där dessa sedan tidigare är bort byggda. Den här typen av sedimentering och lerflöden drabbar inte bara öringen utan även rödingen vars lekplatser ute i sjön täcks av finkorniga massor när leran når ut i sjön och stilla vatten. Den sjunker helt enkelt och lägger igen den bottenstruktur av sten och grus som fisken behöver för att leka och lägga romen.
Mer om detta som nu sker i Vikbäcken kan ni läsa här på ÖP`s hemsida.
Trist, mycket trist.

Med tanke på vad som nu projekteras på andra sidan av Skutan mot Rödkullen och Ullådalen, naturvännen Dählies & Skistars nya by "Rödkulle-projektet" ÖP & LT, så skulle åtminstone jag vilja se en riktigt miljöutredning/miljöprövning först innan någon spade sätts i marken.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 17.55
Temperatur: 21,4 grader
Vind: Västlig 2,4 m/s
Molnlighet:Halvklart
Vattenföring: 168  m3/s
Skittfiske
Lunkan

söndag 8 maj 2011

Ångest och abstinens

Terrorn från öster låter sig inte stoppas. Igår så pep mobilen igen med MMS från Flugbindarn som åter varit ute och headbangat heavymetal-streamer och gått i grovt.
Igår så låg det en 1,5 kg plussare brunöring och blängde på mig när jag öppande MMS:et.  Förutom den så hade det oxå krokat av ett försvarligt antal harringar i 50 cm storleken. Strax därefter så ringde jag upp en kvittrande fiskevän som bara ville klargöra sig om min mentala status.
Jodå axlarna sitter strax under öronen och spända som fiolsträngar, kalla svettningar  längs ryggraden och konstant lätt darr på underläppen är klart fiskerelaterade stressymtom som jag tror många av er känt då och då. Ångesten ligger och kryper i skuggorna och väntar på att i precis fel ögonblick slå till, så vad fanns att göra.

Jo, efter dotterns lunchvila så packades spö, rulle och en dragask samt lite gott fika i bärstolen och därefter så packades även dottern ned i den samma med nyinköpt flytväst. Vi begav oss ner mot älven och "frigolitviken". Solen sken och älven var i klart beskedligare fart än tidigare i veckan. Resultatet blev två bortkastade drag, kan vara läge att byta ut linan, samt kaffe på hällarna och en skön tur och introduktion för dottern i haspelfiskets ädla konst.


Däremot så lös öringen med sin frånvaro så något fråntagande av Flugbindarns rosa ledartröja i säsongens Giro di trutta var det inte tal om. Abstinensen var inte stillad.
 P har undrat senaste dagarna hur det varit fatt då min rastlöshet, speciellt kvällstid efter dotterns sänggående, varit klart märkbar och likaså igår. Efter att ha surfat runt på allsköns fiskesidor, bloggar och läst nya produktkataloger från Guideline och Loop så fick det vara nog. Hobbyrummet öppnades och fram åkte rullväska och spötuber. Från P´s stickning snodde jag lite fint vitt ullgarn och ur skafferiet en nödraket, det var ut som gällde.
- Ska ru "tugga tafs"? var det sista jag hörde P ropa efter mig när jag försvann utför trappan.
På gräsplanen utanför Ica så stod strax ett antal spön uppradade och sedan följde två timmar ursinnigt flugkastande. Jag gav mig inte förrän "nödraketen" var slut, kvällskylan trängt in i mina tår och axel och arm värkte. Men fram tills dess så hann 13 fotaren från Greys med speylina, Opti-streamen och AEG båda med SA ED i avsedd klass samt Lilla Gula och Troutbumen från Orvis med SA Trout fått kröka ryggar ordentligt.
Mest kärlek ger Lilla Gula, vilket fantastiskt spö. Kan inte annat än rekomenderas. Modellen har mer än tio år på nacken men likt förbenat så levererar det i varje kast.




Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 13.30
Temperatur: 18,2  grader
Vind: Sydlig 2,0 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 142 m3/s
Skittfiske
Lunkan

lördag 7 maj 2011

Avstanning & Nu har det hänt igen.

Våren som under påsken accelererade rejält och höll i det höga tempot över sista aprilhelgen har denna vecka helt avstannat. Visst har vädret varit ok men kallt. Rejäla minusgrader nattetid och endast några enstaka plus dagtid. Snösmältningen har nästan helt stannat av vilket visat sig i älven som sjunkit med c:a 100 kubik på senaste veckan och är nu nere i mer normala vårflöden.
nu på morgonen så var det fortfarande minusgrader men att döma av känslan i luften igår kväll och av SMHIs prognoser så är det nu en ytterst angenäm vårvärme på väg norrut som förhoppningsvis kunna stanna ett tag. På måndag var det varslat rena rama sommartempen här i Åredalen, dryga 20 grader, återstår att se om det stämmer men skulle fallet vara så så är inte jag den som klagar.
Minnesgoda läsare kommer kanske ihåg majmånad ifjol om inte så har ni en påminnelse här.

Min vinstkamera som jag säljer i ett tidigare inlägg är ny flyttad från bloggen till Tradera. Intresset var svalt så nu hittar ni den istället här

Idag blir det nog åter en stilla dag i väntan här hemma men en liten sväng med haspelspöt och lite fika till älven blir det nog för att reka lite. Dottern var sugen på att fiiiska idag :-)
Smid medan järnet är varmt säger jag.

Vad är det som har hänt kanske ni undrar. Jo ännu en gång så har ler och grusmassor från fjället tagit sig ner i Åresjön.
Mer att läsa om det finner ni på Länstidningens hemsida klicka här!

Jag bodde under 5 år i Vik och var många gånger nere vid denna bäcken och fiskade. Som det sägs i artikeln så är det rejält djupt utanför utloppet så det är ordentliga mängder material som kommit ner.
Tyvärr är det nog så att Åresjön och Åreälven, som klarat sig från vattenkraftutbyggnads hotet, istället riskerar att duka under av bygg och exploateringsivern i de turistiska områdena.
Det är inte första gången detta sker och det är bara en tidfråga innan något riktigt farlig/miljöskadligt sker.
Fjolårets juniflom som spolade bort stora delar av centrala Åre var bara en försmak.
Det är min högst personliga uppfattning.


Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 07:30
Temperatur: 2,5 grader
Vind: Ostlig 3,3 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 168  m3/s (6 maj)
Skittfiske
Lunkan

måndag 2 maj 2011

Säljes Samsung NX10

Tänkte köra lite vårstädning av prylar nu och först ut är en kamera som jag vann i tävlingen Åre Photoadventure.
Det är en Samsung NX10 kompakta spegellösa systemkamera. Ett helt nytt sätt att bygga kameror där du får den mindre och smidigare storleken från en kompaktkamera men behåller systemkamerans möjligheter till objektivs anpassning och kreativitet. Mer uppackad än på bilden har den inte varit utan jag säljer den i helt nyskick. Batteriet ligger kvar i sin påse, fast visst så kliade det i fingrarna att testa den.
Anledningen till att jag säljer den är att detta system och Pentax kamerasystem som jag idag använder inte är kompatibelt.

Det som ingår är hus, objektiv 15-55 mm med inbyggd bildstabilisering, progam cd, motljusskydd, bärrem. Baspaket helt enkelt. Kameran har en APS-C CMOS sensor på 14,6 mpix, dammborttagnining, 3 tums amoled-skärm, möjlighet att filma i HD mm mm. Mer info om kameran hittar ni här på Cyberphoto eller här hos Hegethorns.

NYTT
Intresset här var väl svalt för kameran och nu hittar ni som är intresserade den på Tradera istället så det är bara att buda på. Länken har ni här!



Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 19.35
Temperatur: 4,8 grader
Vind: Sydostlig 0,2  m/s
Molnlighet: Klart - halvklart
Vattenföring: 236 m3/s
Skittfiske
Lunkan

söndag 1 maj 2011

Isfritt

Åresjön kan nu räknas in i skaran av isfria vatten. På eftermiddagen idag så var det några stycken is kvar men "pluggen" i Vik, mellan reningsverket och Långnäset, är borta och hade vinde kommit från väst istället för öst så hade det nog redan igår varit en helt ren sjö.
När isen går på Åresjön är en stabil vårindikator och under alla mina år i dalen som jag kan dra mig till minnes så är detta det tidigaste tillsammans med ett r på 90-talet, kommer inte ihåg vilket dock, då isen gick natten mot 1 maj. Det senaste jag varit med om är 1 juni så spännvidden är rejäl, vilket år det är har jag inte antecknat men jag tror det kan ha varit 95 eller 96, 1995 var året då vårfloden slog alla rekord i Västjämtland. Den var sen och stor, toppnoteringen var i början på juni och flödesmätaren visade på modiga dryga 700 kubik. Där Holiday Club nu står fanns tidigare en forbollsplan och den var översvämmad hela vägen upp till järnvägsvallen. På lägdorna väster om Draklanda lades nät och nedanför Ristafallet var strandskogen snitslad med plast från ensilage-bollar som krossats när de går genom Rista och Prästfallet.

Om vi istället refererar till "nu-tid" så var Åresjön isfri 19 maj i fjol och 8 maj 2008. 2009 så gick isen under någon av mina vårturer i Norge så där har jag inget exakt datum att ange. Om någon sitter inne med informationen så delge den gärna.

Senaste veckans kallare väder och nattliga minusgrader har gjort att snösmältningen stoppat upp lite och nivån i älven sjunker så sakteliga. Däremot så tror jag inte att vi ännu sett årets toppnotering men när den väl kommer så tror jag ändå inte att det blir något rekordår, men det återstår att se.

Ett annat vårtecken är att nu Skistar stänger skidåkningen för säsongen. Nu blir det lite lugnt en period men framåt midsommar så börjar byn åter leva igen och sommarsäsongen kickar igång.
Har ni inte varit här så passa på och kom, ni är hjärtligt välkomna. :-)

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 19.45
Temperatur: 5,6 grader
Vind: Sydostlig 4,1 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 249 m3/s
Skittfiske
Lunkan