Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: Älvräddarna, Bäckräddning och Hyvä Soumi!

tisdag 17 maj 2011

Älvräddarna, Bäckräddning och Hyvä Soumi!

I dag landade ett kuvert med posten på äkta snailmail manér. Lite skönt i dagens tempo och e-hets. Extra skönt var att vända upp det och se handskriven adress och läppjade frimärken. Inga datorutskriva adressrader och porto-maskin tryckta frimärksubstitut.
På tal om frimärken så var det riktiga old-school och till antalet 6 st för att få ihop porto till ett sverigekuvert.
Jag måste säga är det är själ i detta och var kommer då brevet från kanske ni undrar?
Jo, Älvräddarna!


Om ni inte, mot förmodan, finner någon bättre anledning till att bli medlemmar så har ni det på kuvertet.
Hatten av för det :-)
Jag har i en annan vattendragsfråga jagat vidare och mailat både Länsstyrelsen, Miljökontoret i Åre kommun samt Skistar och driftschefen Anders Aspholm med frågor om Vikbäcken och vad som ligger i pipen för framtiden.
Svar har jag fått från Urban Westbye på Länsstyrelsen samt från Anders på Skistar. Åre kommun är ännu tysta om vad som sker oc vad de har för ansvar för saken.
Länsstyrelsen hänvisade till att denna typ av frågor skall behandlas på kommunalnivå men att de är väl medvetna om problemet och har påtalat vikten, för kommunen, av att ta fram en plan för hur exploateringar skall få ske för att motverka negativ miljöpåverkan.
Anders svar var enkelt klart och tydligt. Skistar är helt inställda på att återställa bäcken. Jag hade några frågor kring just detta och dessa ser ni nedan samt Anders svar i grönt.
* Har ni och kommunen någon återställningsplan framtagen?
Nej inte ännu men vi jobbar på att ta fram en, Vi är helt inställd på att återställa inloppet i sjön, kräver dock tillstånd men det tror vi nog att vi får, görs dock bäst i lågvatten.
* Vad kommer göras uppe i Högåsen/Hermelinen för att förhindra fortsatta lerras?
Vi återställer dikena som har havererat, anlägger kompletterande diken och sediment fällor innan inlopp i bäcken.
Jag ventilerade även några farhågor kring kommande projekt och områden som det kan komma bli tal om:
* Vid framtida projektering och byggande av nya liftar/nedfarter samt stugområden hur skall liknande saker förhindras? Jag tänker då närmast på fortsättningen av Sadeln-projektet och projekteringen av Dählie/Skistars Femte by i Rödkullen?
Vår plan är att i ett tidigt skede anlägga sediment fällor redan innan de når huvudbäckarna,
* Är det något arbete på gång i övre Ullådalen, området som vattnar av till Ullån/Lillån?
Nej inte för tillfället, det planeras för någon typ av utbyggnad av ullådalsstugan men jag vet inte ngn tidsplan.
Ullån är ett av de allra viktigaste leklokalerna för Åresjöns öringar och skulle en liknande sedimentering ske här så är inte inte något annat än en smärre katastrof. All exploatering i dess avvattningsområden MÅSTE ske med stor försiktighet och en orddentlig dos av företanke.


När det gäller dessa frågor så håller Skistar men nära dialog med de berörda fiskevårdsområden, i Åre är det då Åre Fiskesamfällighetsförening för den västra delen av Åresjön samt älven upp till strax uppströms Tegefors samt Åre Östra FVO För den östra delen av Åresjön och Brattlandsströmmen. Gränsen mellan dessa FVO går i höjd med Frönäsudden i höjd med östra infarten ner till bynfrån E14 samt Duveds FVO Som tar vid strax uppströms Tegefors och går vidare genom Duvedssamhälle upp till Lövsta.
Vikbäcken och det som skett där berör då mestadels Åre Östra FVO.
Just nu går vårfloden för fullt och Åresjön har stigit ytterliare sedan jag var vid Vikbäcken i torsdags och nu ligger åter den nya udden och stora delar av området under vatten. Vi kommer nog först fram i juli på låga sommarvattennivåer få en riktig överblick på vad som skett och hur stora skadorna är. Just nu är det bara att hålla tummarna att det inte är så illa som "worst case scenario" skulle kunna vara.

Till sist i dagens inlägg så vill jag passa på att gratulera min fiskevän Flugbindarn som med sitt finska påbrå somnade med lätt sinne och glädje i hjärtat i söndags efter Lejonens totala demolering av Tre kronor.

Hyvä Soumi!



Väder och vattenstånd Duved

Klockslag: 21.30
Temperatur: 5,4 grader
Vind: Västlig 2,4 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 310 m3/s
Skittfiske
Lunkan

Inga kommentarer: