Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: Läslust och mer nyheter

tisdag 10 mars 2009

Läslust och mer nyheter

Det var blitt 15 juli, det var høysommer i dalen, og alle norske tørrfluefiskeres aller beste og mest trofaste venn, døgnflua Ephemerella aurivlli, var gott i gang.
For norske elvefluefiske er aurivillin selve rosinen i pølsa. Den er stor (krok 12), tallrik, pålitelig og årsaken til veldig mye av det vakre som skjer i norske ørretelver tidligt på sommeren. Under en aurivilli-klekkning kommer alt som bor av fisk i elva opp till overflaten for å spise i kortere eller lengre perioder.


Så inleder Lars Lenth kapitel 15 i sin bok Den samme elva. Den handlar om en ung man som i början på 1990-talet sticker från studenlivet och kärestan sin i Oslo för att fiska ohämmat i en hemlig öringsälv som kompisen Biff har berättat om.
Sagt och gjort, i april landar han vid Skrukkedalsrenna längst in i Skrapdalen och framför sig har han 4,5 månad av flugfiske. Vi får följa honom genom fiasko och succe, glädje och sorg och allt som hör där till, allt efter att livet i och i kring Skrukka vaknar till i vårsolens sken ända tills att snön åter släcker dess liv och invaggar den i vinterdvalan.
Boken är en skön beskrivning av hur stadsbon möter landet, naturen, kulturen Skrapdalens människor samtidigt som den är en detaljerad beskrivning av vad som händer i och kring en norsk öringsälv under en säsong.
Jag kan inte annat än rekomendera boken. Mina största flugfiskeabstinenser har stillats och jag tror säkert att jag kommer plocka fram boken igen nästa vinter när snön lagt sig över Åredalen och isen stängt till mina sommarfiskeplatser i Duvedsälven, den tål att läsas igen.
För er som inte är bekant med Lars Lenth så är han den ena halvan av "På fisketur med Lars och Bård" samt även gjort "Torrflugelandet-serien" på DVD ihop med Andreas Fismen. Utan snack vet han vad han talar om och förmedlar det på ett skönt och humoristiskt sätt vare sig det är i rutan eller i bokform.

Mer nyheter inför sommaren 2009 börjar nu poppa upp. Till helgen går årets Flugfiskemässa av stapeln i Kista. Lagomt tills dess så passar flera av tillverkrna och agentera visa upp grejerna för första gången.
Loop kommer med fler nyheter än de jag tidigare nämnt. Bland anant så kommer de med ett helt nytt handtag X-grip på två nya spö serier Opti Salt & Opti Switch. X-grip är sexkantiga handtag som närmast påminner om handtagsformen på ett tennisraket. Tanken är att greppet ska bli flexiblare och i de tyngre spöklasserna mindre krampframkallande under långa fiskepass. Handtagen är i samma typ av korkkomposit som tidigare kom på AEG-serien och Pike-Booster. Jag fick känna på en prototyp i höstas när jag var på besök i Åkersberga. Helt oävet var det inte. Mer info hittar ni här. Loop tackle

Vision har även de några ytterligare och denna gång på rullfronten. Det kommer med två nya rullserier CDC en intressant lättviktsrulle för normalt öringsfiske. 5/6:an väger 99 gram.
Samt det jag tror kan bli deras nästa riktiga storsäljare på rullsidan. Koma Kasett en rulle med lättutbytbara kasetter, det medföljer 3 stycken. Rullen kommer i havsörings/laxstorlek. Mer info Vision reels

Ett nytt märke på svenska markanden och tillika svenskt är Imago Flyfishing. jag har inte så mycket koll på dem och vilka som står bakom men att döma av marknadsföringen som hittils kommit så satsar dom seriöst. Ska bli intressant att följa dem och se vad det presenterar för produkter. Här är länken till dem Imago Flyfishing
Simms har nu en ny distributör i Sverige efter Fairpoint och kommer nu hateras från Norge och företaget Flyfisheurope Prisbilden har hyffsats till och har nu landat på mycket dyrt istället för sjukt dyrt som det var tidigare. Produkterna är fortfarande det som övriga märken i världen jämför sig mot även om det inte alltid är de bästa.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 21.25
Temperatur: -4,8 grader
Vind: Ostlig 2,8 m/s
Molnlighet: Mulet
Vattenföring: 8,7 m3/s
Skittfiske
Lunkan

Inga kommentarer: