Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: Landön öppnar och nya byggplaner på fjället

lördag 4 februari 2012

Landön öppnar och nya byggplaner på fjället

Idag så small det för årets isfiskesäsong på Landösjön. Efter många bekymmer och fler besvär med både dåliga isar och hungriga uttrar så är nu fisket igång. Enligt rapporter så var det rejält bitigt i morse med modiga -27 grader men ändå hade tillställningen lockat till sig ett försvarligt antal besökare. Landösjön lockar till sig fiskare från hela Sverige och även från vårt västra grannland. I senaste norska Alt om fiske så har storfiskaren, fiskeskribenten och tillika  metall-trummisen Cato Bekkevold gjort ett besök på Landösjön som gav mersmak så nu kan det väntas en uppgång av norska besökare.
Jag har själv ännu inte gjort något besök på sjön, men jag tror att jag av ren nyfikenhet och å arbets vägnar bör avlägga ett eller annat besök i år :-) Så om någon blöggläsare har tips och tricks om fisket på Landön så skriv gärna några rader i kommentarsfältet.
Kylan har lagt sig som ett kallt och tungt lock över dalen och några rapporter om fisk har inte inkommit under senaste veckan. För min egen del så kallade jobbet ett besök å Ispo-mässan i München under veckan med tillhörnade ompa,ompa musik, weisbier och currywürst. Däremot så fanns det inte mycket av fiske att uppbringa på mässan då den går mer i skidsport och outdooräventyrarens smak.
Hade förhoppning om att testa hemmavattnen i helgen men med dryga 20 minus i kombo med lite vind så blir det brasfiske och Vinterstudion i stället.

Ullån i höjd med Hembygdsgården i Åre

I veckan så publicerades i ÖP ett par artiklar om nästa planerade bygge på Skutan. Det är ägaren till gamla anrika Ullådalsstugan som vill riva den och på samma plats bygga ett hotell. Artiklarna finner ni här! och här!

Med tanke på vad som skedde med Vikbäcken vid Skistars senaste bygge på fjället  med lera och gegga ner till Åresjön så ser jag inte att det kommer gå att göra något större rivande i marken i Ullådalen utan att det kommer påverka Ullån på liknande sätt. Ullån passerar strax nedanför nuvarande Ullådalstugan och med tanke på hur geografin är beskaffad i området så kommer i princip allt vatten från fjället på västra sidan förr eller senare ner via Ullån och ut i Åreälven i höjd med älvens inlopp i Åresjön.
Ullån är idag Åresjöns viktigaste reproduktionsplats för den strömlekande fisken om huvudälven räknas bort och ett lerras här på samma sätt som i Vikbäcken skulle kunna vara förödande. Lägg därtill den sedimentering som kommer påverka Åresjöns västra delar så har ni snart en bild över hur livet i sjön kan komma påverkas.
I sträckningen från strax nedan E14 och ut till älven via Åtjärnen så är det liten höjdskillnad och inga problem för fisken att vandra upp. Längs hela sträckan finns ett flertal lekbottnar och fina skyddade uppväxtområden för ynglen. Från E14 och upp till i höjd med Bustamon så är den brant och svårforcerad men väl uppe i Ullådalen och hela vägen upp till Ullsjön så finns det stammar av bäcklevande öring. En otroligt fin miljö att smygajaga öring med lätt utrustning och de mindre i familjen.
Geologin på Åreskutan och omnejd har under de senaste åren varit uppe till debatt flera gånger och inte minst i samband med de lerskred och översvämningar som varit. Juni 2010 så var det senaste större som drabbade byn, se mer här!
Hittils så har inga sedimentsdammar eller förebyggande åtgärder lyckats skydda sjön från dessa så om bygget i Ullådalen blir av så ser jag inte med några större förhoppningar att det kommer lyckas skydda miljön denna gång heller. Hur man än vänder sig så rinner vatten nedåt och längst ner i dalen ligger Åreälven och Åresjön, det är där skiten landar.

Åreälven är skyddat enligt Natura 2000 för att skydda och bevara den biologiska mångfalden. Jag hoppas att Länsstyrelsen och Åre kommun med detta i ryggen kan och vågar ställa de kvar och följa upp dem så att vi slipper se en brungrå sörja rinna i Åresjön pga risiga byggen och dåliga förebyggande åtgärder.
För kommer detta nedskitande av sjön och biflöden fortsätta så kommer de självreproduserade stammarna av både öring och röding så skaterliga slås ut. Åresjön och älven kommer då få bli ett enda stort Put and Take vatten om det i framtiden skall finnas frisk fisk att fiska på.
Vi har klarat oss bra från vattenkraftindustrin värsta härjningar så då vore det väl fördjävligt om turismen skulle vara det som fäller vår fina fjällmiljö, det är ju för denna fina fjällmiljö som många turister kommer hit på semester.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 15.15
Temperatur: -22,3 grader
Vind: Sydostlig 0,8 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 13,7  m3/s
Skittfiske
Lunkan