Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: En morgon på isen

torsdag 29 december 2011

En morgon på isen

Målarn och en fiskevän rullade strax efter 08:00 i morse beväpnade med nya Nova-borren, blinkar och kaffetermos. Det var helljus på ut mot den tänkta fiskeplatsen, ett ställe jag inte besökt på många många år för vinterfiske men som min granne och inte helt okända Köksmästarn håller högt när det gäller rödingjakt från isen. Efter några hundra meter av snöpulsande i pannlampornas sken så stegade vi ut på isen. Det är en fördel med midvinterfisket då det inte tarvar de allra tidigaste uppstigningarna från sängens sköna värme :-) Något åtminstone jag gillar.
Morgonstund har guld i mun!?!

Vi fann spår av tidigare fiskare då det satt ett antal ståndkrokar ute. Vi lät dem vara ovittjade men ingen dök upp under de timmar vi var på plats för att kolla dem. Däremot så dök det upp tre glada fyrar till som hade satt mål på samma ställe som vi.
Fisket startade trögt och efter att ha nött ut första hålet utan så mycket som en tillstymmelse till dragning i linan övergick det till lite mer attacklikande fiske från min sida. Aggressivblink och täta hålbyten var receptet jag gick efter och i femte hålet kom dagens första hugg och fisk på isen.
Efter ytterligare några hålbyten så var det dags för att samlas upp för kaffe och vid det laget hade Målarn landat 2 rödbukar och kompisen 2 medan jag inte haft något mer. Alla hugg hade varit orödingslika, inte det försiktiga nappandet utan mer pang på, som en öring. Det andra anmärkingsvärda var att alla fiskar var i princip i samma storlek och väldigt mörka i färgen. Enligt ett möte jag hade nere på bua på byn med en av dalens äldre så talade han om något som kallades "Sjulsmässröra" Sjulsmäss infaller 23 december och var av gammal jämtländsk hävd stora tvagaredagen innan julfirnadet och "Sjulsmässröra" är en rödingstam på Kölsjön som leker så sent som vid jul och den skall enligt utsago bli nästan svart i färgen. Den röding jag tog rätt på idag hade rompåsar i magen, var nästan helt svart och tog maggotkroken hårt och bestämt.
Kan det vara så att vattnet vi fiskade idag oxå har "Sjulsmässröra"? Detta är en fråga som vi skall försöka luska ut lite mer om :-)
Isläget var nu tillväxt och det var runt 20-25 cm is men tyvärr så har det seanste dagarnas blida och vind gjort att vatten tryckt upp på isen och vi vandrade omkring i c:a 10 cm vatten/snösörja.
När vi summerade upp förmiddagen så blev det dött lopp om tre fiskar var för mina fiskekamrater medna jag själv landade två.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.00
Temperatur: -1,8 grader
Vind: Sydvästligt 1,2 m/s
Molnlighet: Mulet
Vattenföring: 29 m3/s
Skittfiske
Lunkan

Inga kommentarer: