Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: Sven Nylander, Skidskytte herrstafett laget och jag!

söndag 13 mars 2011

Sven Nylander, Skidskytte herrstafett laget och jag!

Vad är den minsta gemensamma nämnaren här då?

Idag var det säsongens första pimpeltävlig i närområdet. Åre Fiskesamfällighetsförening bjöd in och efter lite pusslande med familjen så lösgjordes lite tid för delatagande. Dottern lämandes hos Mor samtidigt som Far plockades upp. P lämnades halvliggandes i soffan för att kurera en elak vårförkylning.
Väl på plats på isen i höjd med Draklanda i Åre så mötte vi upp med Målarn, Västgöten och ytterligare 61 vuxenklass fiskare och 10 ungdomsklassare. Inramingen var som sig bör med sol, bra temperatur, hamburgare från kolgrill samt Byvärden vid micken.
11:00 sköt Kallström startskottet och isarna perforerades av Rantanens och Mora svängar och det tog inte mer än 2 minuter innan första fisken var landad. Området som var avsatt för fiske vär jämndjupt från 10-12 meter ner mot 8 utan speciella djupkanter eller grund. Under första 45 minuterna så rapporterades det in fisk med jämna mellanrum men på våra blänken var det tomt. Efter att ha kryssat kors och tvärs genom tävlingsområdet utan att ha någon känning så avtog nappandet och det blev mys över det hela.
Västgöten med fokus och klassisk Öste-pipa. I bakgrunden på gick det tävlingar dock utan samma prestige och prisbord. Ungdoms SM alpint.

Dotterns Gudfar med son gled in på Lynxen och kom med glada tillrop och lyckönskningar innan burgarna hägrade. Själv så gick vi in på kaffe och kanelbulle. Fortsatt dött.
Jag slog följe med Gudfar och son ut till Lynxen när de skulle avvika hemåt och åter övergick i tävlingsfokus. Temat för dagen var Northug och full av tillförsikt så lät att de andra ligga i och kivas i toppen på klungan och slita sig trött medan jag lugnt bevakade läget. Än så länge höll det.
I hålet bredvid så satt självaste ordföranden i Åre FSFF och drog i spöt när det tog stopp och en fin rödbuk landade på isen. Kontrollant var snabbt på plats för avkrokning, märkning och invägning.
Kontrollant Kyrkvakmästarn plockar in ordförarns rödbuk.

Klockan närmade sig nu sista timmen av tävlingen och jag kände att det var dags att göra något åt resultatlistan. Ett nytt hål i det sydöstra hörnet på tävlingsområdet. Ner till botten och tolv varv upp. Västgöten och Far tog sig oxå ut och snart så hade både jag och Västgöten första känningen dock ingen fast fisk. Efter lite lirkande så flög Västgöten upp från stolsryggan och vevandet var igång, samtidigt så bet det till på min krok och vi dubbeldrillade 15 meter isär. Var vår första låg snart på isen, min något större.
Nu hände det grejer hos oss och strax hade Västgöten nummer två och nummer tre på isen. Far visade även han framfötterna och hivade upp en matröding och var således med i protokollet han med. Med c:a 30 minuter kvar så har det nu hett. Ledaren hade i detta läga dryga 600 gram och efter att det varit dött ett tag så gjorde jag ett nytt hål. Klev in närmare Västgöten och samma procedur, ner till botten och sedan 12 varvupp. Efter någon minut så slackade linan till, mothugg och fast fisk. Denna följde med upp och var i hygglig storlek. Jag uppskattade att mina två nu var värda runt 450 - 500 gram och Northug hade känning på täten. Vargen hade vaknat.
Med 10 minuter kvar så slog dock ledaren spiken i kistan med ett ryck på en 200 grammare och jag såg chansen på topplacering glida ur händerna. 5 minuter kvar och napp, fisken var med några meter upp men släppte och så var den dagen all. Kallström sköt avslutningssaluten och det var bara att veva upp och bege sig in mot det välfyllda prisbordet.
Västgöten och Byvärden samspråkar om prisbordets kvalitet.

Efter ivrigt räknade, vägande och summerande så var prisutdelningen snart i fullgång. Ungdomsklassen togs hem av en lokal Duvedskille med en vacker öring på 392 gram, tillika dagens största fisk, 4 av 10 fick fisk. Grattis.
I vuxenklassen så var det 23 av 64 startande som hade något att väga in och går vi bakifrån så var det på 24 gram det startade, dagens minsta var på 22 gram men hade sällskap så den fiskaren kom högre i resultatlistan. Efter När det var 15 kvar så hade ännu ingen av Far, Västgöten eller jag blivit frammanade att mottaga pris och för varje namn som inte var våra så bättre priserna på sig rejält.
Far var först ut av oss och vägde in på 11:e plats och belönades med ett par öringsgraverade ölglas. Vi var nu inne på topp 5 och ännu så var både jag och Västgöten kvar i matchen men då sprack det. En ABU Cardinal var betalningen Västgöten fick för 3 fiskar på sammanlagt knappa 300 gram och plats 5.
Innan allt var klart så var det 5000 kr utdelade i första pris och ytterligare finfina priser till övriga. Vinnaren landade på 824 gram och var särskilt nöjd men starten på tävlingsfiskesäsongen och funderade allvarligt på att inte starta i några fler utan behålla 100% första pris resten av säsongen :-)

På väg hem från sjön så mötte jag Fjällsporthandlarn som missat att det tävlats på Åresjön och i stället dragit till fjälls för fiske med sonen. Två öringar var det han rapporterade in men inte en ända rödbuk. Trögt summerade han det hela.

Jo visst så var det där med Skidskytteherrarna i stafett, Sven Nylander och mig.
Den där nesliga 4:de platsen.
Idag betalde den dock bra.
En T-shirt från SEKO, ett paraply från Swedbank och en djävligt shysst rygga från Vaude, 28L aeroflex system och regnskydd, kommer sitta som en smäck på sommaren helgdagsturer efter öring.
Jag är nöjd :-)

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.15
Temperatur: -2,4 grader
Vind: 0 m/s
Molnlighet: Mulet
Vattenföring: 6,8 m3/s
Skittfiske
Lunkan

Inga kommentarer: