Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: Mer extremer

lördag 30 april 2011

Mer extremer

Våren är som sagt tidig i år och det syns inte minst i älven. Där går flöden nu som tidigare, under de senaste 20 åren, varit uppmätta för dagens dato. Dagens värde är inte uppdaterade ännu, lite tidigt på morgonen, men om vi ser till gårdagen så var flödet vid mätstationen vid Tännforsen 266 kubik. Tidigare maxvärde var 232 och medianvärdet för de senaste 20 åren 52,5. Det vi pratar här är alltså kubikmeter vatten per sekund.
April är en föränderlig månad då den inleddes med vårvinterflöden på c:a 9 kubik. Det är en rejäl omställning för det som lever i älven vårfloden innebär.
Det positiva med detta är att ju tidigare snön försvinner desto tidigare blir älven fiskbar igen. Jag har varit med om år då vi haft kallt vårflodsvatten och klent med kläckningar långt in i juli. Jag tror det var 2005, så var det en sådan sommar. Junifisket var i det närmaste obefintligt och när jag och en fiskekompis, kvällen innan, åkte och rekade vattennivåer och lämpliga ställen för en kurs vi skulle hålla den 17 juli så var det nere på frosttemp. Dock så kom vändningen dagen efter 25 grader varmt, strålande sol och allt liv som ännu inte vaknat kickade igång på full choke. På kvällen när vi kom ner till älven vid Blåsudden med våra 3 nybörjare så vakade det över allt och det var bra fisk uppe. Det kläckte Sandsländor, strömsländor, mygg och nattsländor och fisken fick vakfnatt.
Till en av deltagarna satte jag på en gul dagsländeimitation och visade honom på ett ställe att fiske av, 5 minuter senare tar hans sin första öring på torrfluga och den vägde in på halvkilot. Innan kvällen var slut hade alla deltagare fått fin fisk och en oförglömlig upplevelse.
2007 så hade vi en vår likt denna och redan 8 juni så stod jag och Bössmakarn utvadad på Gevsjönacken och drog öring som vilt jagade blindsillen som var tidigt inne för leken. En kväll då vi säkerligen krokade av 25-30 öringar sammanlagt så visst kan det vara varierande vårar här :-)

En annan extrem som inträffat i år som jag inte tror är speciellt positiv för livet i älven är det extremt låga vattenföringar som gick redan tidigt på säsongen. Redan i december så var nivåerna nere runt 6 kubik och de låga nivåerna höll i sig i princip fram till i början på april nu. Riskerna och påverkan av detta har jag haft lite funderingar på kring och därför varit i kontakt med betydligt bättre kompetens inom området.
Så här svara Ingemar Näslund på min fråga om denna ovanliga situation och vilka erfarenheter och teorier han har kring detta och vad kan det ha för påverkan  på fiskstammarna här i Åreälven med biflöden?
Hur kommer det påverka fisket på kort resp. lång tid om det har någon påverkan vill säga?


Du har rätt det är en mycket ovanlig situation som sannolikt betyder problem för faunan i älven och i biflöden. Så låga värden inträffar ju mkt sällan så här års, snarare i början av mars, strax inan vårfloden. Jag tror som du att det låga flödet kan ha neg effekter på bottenfauna och fiskrom. Vi hade en likartad situation 1994 (tror jag) i östra Jämtland o en stor del av kustlandet, men då med mkt lite snö i kombination med lite vatten under vårvintern som medförde lågt grundvatten, djup tjäle, enormt med is i bäckarna osv. Det året hade vi väldigt lite årsyngel o ettåringar, sannolikt ihjälfrusna eller trängda till döds på nåt sätt.


Såna naturkatastrofer är som tur är ovanliga o naturen återhämtar sig om de inte upprepas för ofta. Inom parentes kan man nämna att miljödomstolarna ofta dömer minimitappning efter lägsta registrerade flöde i ett vattendrag (MLQ) "för så lågt kan det ju vara under naturliga förhållanden". Problemet är att det flödet kanske var en katastrof för det vattendraget det året men att återhämtning sker. Vad domstolen alltså gör är att man permanentar katastrofen.


Sammanfattningsvis så tror jag att de låga flödena, som om det inte blir blidväder kommer att bli än lägre, troligen medför att årets årsyngel blir få och att kanske även äldre öringungar drabbas. Det kan bli en svag årskull somkan synas i framtida fiske men som också kan överlappas av andra. Det är ju normalt rätt stora svängningar i årsklasstyrka av en massa olika skäl.


Det skall bli intressant att se vad resultatet blir och vilken på verkan vinterns låga vattenflöden har haft på livet i älven.
En intressant tes han tar upp i mailet är de risker som en vattendom kan innebära för ett vattendrag när minimitappning skall fastställas. Att det helt enkelt blir en permanent och årlig "naturkatastrof" där det inte ges tid och utrymme för naturen att återhämta sig. Något som tydligt kan ses i flera utbyggda vattendrag.

När det gäller detta med vattenkraften så tycker jag, om ni inte redan gjort det, att ni skall logga min på mina fiskevänners bloggar där ämnet är uppe för het debatt. Flugbindarn  har varit ute och fotograferat lite "Grön elproduktion" och Rospiggen rasar kring den heta potatisen om Arjeplogströmmarnas utbyggnad.

Till sist vill jag bara avsluta med att vill du vara med och göra din röst hörd kring detta med vattenkraft så bli medlem i Älvräddarna Det gör skillnad.



Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 07.15
Temperatur: 2,2 grader
Vind: Nordvästlig 0,1 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 266 m3/s (29 april)
Skittfiske
Lunkan

Inga kommentarer: