Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: Traditioner

söndag 29 november 2009

Traditioner

Juletid är av gammal hävd traditionstyngd, rejält dessutom som ni säkerligen själva kan känna. Korvar ska stoppas, skinkor rimmas och julöl bryggas. Sillen ska saltas och fårfiolen rökas. Idel arbete.
Själv har jag när det gäller ovanstående sysselsättnignar överlåtit detta till andra, som både är bättre kunniga och har det som sin utkomst.
Dock finns en tradition som jag inte tummar på. Nja helt sant är det inte utan av omständigheter som jag inte rådde över fick den tre ofrivilliga år i dvala.
Så det var mycket glädjande när förutsättningarna ändrades och traditionen åter fick väckas till liv igen.

Vad undrar ni kanske?
Jo, det är mitt och O´Ångströms legendariska julpunschkokning.
Vi startade denna 1995 och höll i fram till 2005. När vi sedan 2006 skulle beställa huvudråvaran, Arrak, så visade det sig att Vin&Sprit slutat tappa de ädla dropparna på konsumentflaska, utan tappade bara på stordunk till producenter, och således hade inte Bolaget det på sina hyllor. Enda möjligheten var att kunna köpa det via någon konditor som köper äkta arrak till sina arraksbollar. Vi finkammade länet till ingen nytta då ingen av de bagerier använda äkta arrak utan bara substitut i form av extrakt.
Tidigare i höst när jag besökte ovannämnda bolag så möttes jag i kassan av en nästan hyperventilerande expedit som skakhänt hämtade och visade senaste prislistan och ta mig tusan fanns inte Arrak åter i sortimentet. Tack Facile för det.

Så var det då dags att återuppliva traditionen och 1:a advent var en bra dag. Hela familjen O´Ångströms ramlade in hemmet på eftermiddagen och vi radade upp ingredienserna och den utrustning som behövdes. Dagen till ära ahde en ny tratt införskaffats
Sockerlagskokning fick inleda för att vi sedan övergick till glögg och samkväm innan vi satte oss till bords och inmundigade en klassisk tysk hargryta. Reaktionerna kring bordet var blandade om vad som bjöds :-) Dock enades alla om att såsen och rotsaksgratängen var god.
När tallrikarna var länsade så var det dags för nästa steg i punschkokningen. Blandningen!
Sockerlag, arrak, brännvin är basen som sedan smaksätts med sherry, calvados och lite hemligheter. Mer än så får ni inte veta, recptet är en väl fördold hemlighet :-)
O`Ångströms extremt känsliga smaklökar och doftreceptorer kliver nu in i matchen för att finna ut de små nyansskillnader som åtadkoms med endast några centiliters marginal under det kritiska blandningsskedet.
När blandnignen är klar och smakbalansen är den rätta så återstår bara tappning och etikettering.Till sist så försluts korkarna och drycken får stå på mogning innan korken åter öppnas och de gyldene dropparna förtärs i skenet från julgranen i favoritfotöljen med fötterna i högläge efter en alldeles för mäktig julmiddag.Ibland är livet lätt att leva!
Glad första advent!

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 21.50
Temperatur: - 11,1 grader
Vind: 26 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: Sydostlig 0,4 m3/s
Skittfiske
Lunkan

9 kommentarer:

Henke sa...

Oh va sugen man blir. Känslig fråga det här, men vad kostar en flaska?;-)

Lunkan sa...

Kan inte köpas för pengar :-)

Henke sa...

Kunde tänka mig det;-)

Anonym sa...

Allt kan köpas för pengar, Ja o Peo ger 30kr flaskan men då får du bjuda på frakten..

Patrik sa...

Låt er väl smaka och avnjuta under avkopplande och lediga stunder!!
Låter och ser fantastiskt gott ut!

//Må väl - Patrik

Maria sa...

Ser ut att kunna bli en riktigt skön stund vid brasan efter den där överdådiga julmiddan... ;-)
Jag blev själv lite sugen på att trolla ihop nåt liknande!
Ha det fint!
/Maria

Lunkan sa...

Om 30 kr är pengar så kan definitivt inte allt köpas för pengar :-)

Settern.se sa...

Låter riktigt spännande, med julpunschkokning. Skulle vara något och bjuda på nästa jaktmöte, till ärtsoppan.

Lunkan sa...

Tjing I boken Hirkum Pirkum så har ni ett recept.

Lunkan