Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: Längtan

lördag 24 januari 2009

Längtan

Ute är det blåsigt, drevsnö och kallt. Grått, trist och ovälkomnande.
Inne snurrar "Vinterstudion" på SVT.
Ferry 1:a och Bergman 2:a efter första skjutningen.
Kliver in och hälsar på Patrik på hans Blogg Harrvak och Gäddbett. Han har begått säsongspremiär med flugspöt i hand. Läser avundsjukt om dragningar i flugan och krokade paraplyn.
2:a skjutningen Ferry skjuter fullt och Bergman två bom.
Snön yr utanför fönstret och vinden pinar på.
Tankarna smyger sig tillbaka till sommaren. Öringsvak glimmar till, drillar upplevs igen och smaken av kaffe vid älven blandas med doften av nyfångad öring.
April
Säsongens första tur med flugspöt i hand till älven. Att få kasta var en befrielse. Det blir några fler och den 24 april så ser jag årets första vakring.
Maj
Ferry skjuter 1 bom i tredje, går ut i delad ledning.
Stenhuggarn och jag besöker Bokbindarn och Nidelva.
En tur vi kommer göra fler gånger. På älvbrinken över svartpannan skapas nya vänskapsband, vänskapsband vi fortatte att odla och nära under sommaren som gick.
Första turen med sonen till Hemlijaure resultatet var stor däng. Han la upp ribban på 1940 gram direkt och jag lyckades aldrig komma över den på hela säsongen.
Juni
Ferry skjuter fullt i 4:de och går ut med en 10 sekunders ledning
Nu startar säsongen på allvar. Rocken kläcker och öringen går igång ordentligt. Gäddfiske i Viken. Några nya vatten fiskas för första gången Ljungan i Ljungdalen och i Sundsvall och Storån


Juli
Målgång och Ferry vinner dagens jaktstart.
Högsommar och högtryck. Mitt i allt så vänds tillvaron på ända. Jobbet förloras, företaget går i konkurs. Kvällen efter beskedet så tillbringas med Västgöten vid Duvedsälven. Tankar ventileras och framtiden funderas över.
En magisk solnedgång akompanjerar oss.

Augusti
Inget ont som inte har något gott med sig. Konkursförvaltaren kommer inte med några besked och tiden fylls istället med fiske. Det känns otroligt ovant att ha möjligheten att fiske under den mest hektiska jobbperioden under sommaren.
Jag klagar inte utan njuter. Fisket lättar efter en trög juliperiod. Handölan lämnar sommarens största öring, några gram från kilot. Jag fiskar mest Light line med min nya kärlek Lilla Gula ett yellowline #2 7,8".

September
Öringen går i lek,fisken fredas och fisket stänger i de flesta vatten i dalen. Några tjärnar är öppna samt en kort sträcka av Kvitsle-strömmen.
Oktober
Några vatten öppnas åter och Duvedsälven besöks. Höstoväder har höjt vattennivån så det blir mestadels spinnfiske. Stenhuggarn luftar sitt konkursinköpta nya 11" UL-spö. Roger och Spesialen dominerar.

November
Säsongen lider mot sitt slut. Jag blandar flugfiske och isfiske, ena dan det ena och andra dan det andra. Det känns lite skumt onekligen.
Säsongens sista tur till Storån med säsongens sista öring som resultat.
Vintern tar vid, de sista löven försvinner. Det mörknar och öppna vatten fryser till. Flugutrustningen packas ner i kökssoffan för vintervilan. Hoppas den blir kort. Säsongens bästa öring tas 1:a advent och är även ett nytt PB på pimpel. Gevsjön ger mig en av sina vackra gulbukar på 1,2 kg.


Ute har vinden ökat, snödrevet tätnat och mörkret börjar falla. Dagarna blir längre och skymningen kommer senare för var dag. Snart är vi återdär när isläget vänder. Isarna tunnas ut snarare än växer sig tjockare. Solen skiner när rullgardninen dras upp på morgonen och fågelkvitter möter mitt öra under morgonrastningen av Genie.
Doften av vår är doften av nygrönska, ljudet av vår är ljudet av porlande smältvattensbäckar och synen av vår är synen av första öringsvaket.
Ifjol kom synen 24 april, dit är det tre månader. Snart är vi där.
Längtan.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.15
Temperatur: -4,9 grader
Vind: Ostlig 12,9 m/s
Molnlighet: Mulet och snö
Vattenföring: 25 m3/s
Skittfiske
Lunkan

1 kommentar:

Patrik sa...

Så där ja!!!
Då vart ju inte längtan till sommaren och jämtland mindre precis.

Härligt medryckande inlägg!!!

Vi fortsätter drömma Lunkan, snart så, är den här igen.....säsongen!!