Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: Korttur idag och Wall of fame uppdatering.

söndag 9 januari 2011

Korttur idag och Wall of fame uppdatering.

Rätt temperatur var det i morse när jag vaknade men det drog en sur nordvästanvind genom dalen, kollade läget vid Gevsjön och det var samma där. På Trafikverket har en väglagskamera vid Gevsjön och den ger både temp och vind och uppdateras flera ggr dagligen. Här har ni länken, Läget på vägarna Klicka sedan in "Jämtland" och "Väglagskamera" och klicka på sök, Voila.
Det är nämligen så att vädret kan skilja betydligt från Duved och upp dit även om det inte är mer än en dryg mil. Gevsjön är ett välkänt köldhål :-)

Här nere i Duved mojande vinden av fram på förmiddagen och enligt "Läget på vägarna" likså vid Gevsjön. Familjen övertalades och efter ett samtal så var även Far & Mor med i matchen. Snabbt packades fika, fiskekorten inhandlades, årsfamiljekort på Åre FOVF, och pulkan lades i bilen och några minuter senare står vi på parkeringen och lastar ur. Mor och Far var redan på plats och stega ut mot sjön. Vi tänkte oss ut till samma ställa som förra helgen men det sprack. En bit ut så var det c.a 1 dm med slask under den vindpackade snön och underlaget inbjöd således inte till renfällar och barntramp så vi vände in en bit till fastare underlag.

Far hade med sig sin nyinköpta elmotorisborr som fick agera hålgörare medan jag riggade spön mm. Efter några minuter satt vi i var sitt hål och Dottern försökte heja fram fisken.


Djupet visade sig inte vara mer än knappa 2 meter där vi satt, ett ställe som vi annars bara går rakt förbi när vi söker oss mot lite djupare vatten. Det tog inte så lång tid innan Far markerade fisk och snart halade upp en riktigt fin matfiske på dryga 4 hg, till Dotterns stora glädje.
Nu var hon het och när P sedan hade en försiktigt dragning i blänket så var humöret på topp. Men något mer än så blev det inte, det var stilla. Vinden hade snott runt lite och drog nu snarare från sydväst än den nordostan som vi hade på morgonen. Lite kaffe gjorde att värmen höll sig hyggligt i kroppen men ingen känning av fisk då rätt var det är Mor vevar till med armarna och upp ur hålet kommer en rödbuk farande i raketfart. En riktigt vacker välvuxen sak på dryga 7 hg. Dottern speedade igång igen och nu skulle det bäras fisk och pussas fisk så till den milda grad att både handskar och overall fick besöka tvättmaskinen när vi kom hem.


Efter två timmar så var det inte mycket mer som hände, fingrarna hade börjat trilskas och solen gått ner så vi packade ihop och drog oss hemmåt. Med nästan 1,2 kg på två fiskar så var Far & Mor nöjda när vi gick hem. Nu blir det jobbintensivt i några dagar och jag tror inte det hinns med något fiske på dett tag nu så det var skönt att vi kom ut idag.

Målarn  lämnade rapport via SMS från sin Sheriff-runda på Duveds FVO vatten och kortkoll. Han kom upp och ut på Rengen. Den var blöt men inte lika som när jag och far var upp, dock så valde han att parkera på fast mark och gå ut på isen. 3 rödbukar fick han ihop.
På mailen så fick jag häromdagen en bild på en rödbuk, om än lite blek, men som väl kvalificerade sig in på Wall of fame. Den är min nyfunne blogvän från Dalarna som frestade med lite kvalitetsfisk från Finnskogarna. 1,2 kg räcker väl för att vara 2011-års första Wall of fame alster. Keep ´em comin´.

Lite annat nytt för 2011 är att jag kommer göra ett tillägg under Vattenstånd och det är medianvärdet. Det baseras på de senaste 20 årens värden från mätstationen uppe vid Öster Noren (Tännforsen).
Detta för att ni skall kunna få en referns till vad som är "normalt" vattenstånd för säsongen.
Idag går det 5,4 kubik vilket är det lägsta uppmätta under de senaste 20 åren (9 jan) och det lägsta jag kan komma ihåg under de åren jag bevakat vattenföringen. Lägg det emot dryga 700 kubik som gick som mest monstervårfloden 1995 så får ni lite perspektiv på hur vår älv flukturerar under säsongen.
Det som gör att detta alarmerande är att de säsongslägsta nivåerna normalt brukar vara i april innan vårfloden sätter igång. Dit är det 3 månader kvar och håller sig kylan så kan detta innebära ännu lägre nivåer innan det vänder. Det är lite illavarslande då det kommer ha en negativ påverkan av det levande i älv och biflöden. Mer om detta kommer.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 21.05
Temperatur: - 1,1 grader
Vind: Ostlig 4,4 m/s
Molnlighet: Mulet
Vattenföring: 5,4 m3/s (Medianvärde 16,3) 
Skittfiske
Lunkan

Inga kommentarer: