Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: Storöringar åter

söndag 3 oktober 2010

Storöringar åter

Jag tror det är få län som drabbats så hårt av vattenkraftsutbyggningen som Jämtlands län och det i jämtland som kanske drabbats hårdast är storöringen. Det är många fina stammar av storöring som fått sin livssituation dramatsiskt förändrad i och med fördämningar och torrlagda älvfåror.
Storboöringen som Ingemar Näslund och Micke Sundberg berättar om i Vattenriket i Vålådalen är en sådan stam.
I Järpströmmen lekte en annan grovvuxen stam av öring hemmahörande i Liten innan Kallsjön dämdes upp och en tredje och kanske den mest "kända" av dessa stammar av storöring är Bågede-öringen.
Bågede-öringen är något som ofta Gunnar Westrin kommer tillbaka till i sina berättelser om sin uppväxt i Jämtland och i Strömsvattudal.
Många av dessa storöringsstammar kommer vi aldrig återse igen men det finns vissa spillror kvar och nu ser jag till min stora glädje att eldsjälar skall försöka ge den ovannämnda Bågede-öringen möjlighet att åter gå mellan lekområden och uppväxt områden.
Se lördagens Länstidningen. länken hittar ni här!

Själv så var jag ute på jakt idag efter storöing, hur det gick kan ni läsa på Sportfiskebloggen 

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 21.55
Temperatur: 8,4 grader
Vind: 6,7 ostlig m/s
Molnlighet: Mulet
Vattenföring: 50 m3/s
Skittfiske
Lunkan

Inga kommentarer: