Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: Nyheter inför sommarsäsongen 2009

söndag 8 februari 2009

Nyheter inför sommarsäsongen 2009

Här kommer lite nyheter som landar på marknaden under våren.
Flugspön
Sage har fasat ut kastmaskinen TCR ur sortimentet under hösten och nu ersatts av TCX. TCX´n ska enligt de rapporter jag sett vara lättare, starkare och mer lättkasad än vad TCR´n utan att för den skull förlora de extrema långkastande egenskaper som fanns i föregångaren. Aktionen benämns som "Ultra fast action" Prislappen startar runt 8000 kr.
Flight ersätter FLi och hamnar i Sage´s mellanprisklass. Finns i #3 - #12.
Orvis forsätter att bygga vidare på ZG Helios konseptet och förutom några saltvattensmodeller så kommer de även med en "Super fine - Trout bum" serie på Helios-klingan som går under namnen ZG Helios ION. De kommer finnas i #2 - #5 och i längd från 6`- 7,9`.
Ifjol så fick jag provkasta Helios 8,6" #5 på Denver-mässan och det är hittils det bästa spö jag hållit i min hand. Det hade allt :-)
På tal om Light line spön så verkar det vara lite av en trend med dessa och nu även så borstas den hederliga glasfibern av igen.
Hardy kommer med två light line serier. Classic lightweigt #2-#5 snabba spön i kolfiber samt den i mina ögon mer intressanta serien Glass i 90 % glasfiber de kommer finnas i #2 5" till #5 8". Dessa spön ska vara designade för att laddas lätt och ha en smidig full flexande aktion.
TFO som mest gjort sig kända för sina extremt rappa saltvatten-spön i serierna TiCR & TiCRx kommer även med en glasfiber serie, Lefty Kreh´s Finesse. Som jag nämnde i ett tidigare inlägg så kommer även Vision med två nya serier Nite och Cult Där av vad jag hört skall Cult vara ett spö med en högre andel glasfiber. Huruvida det stämmer har jag inte fått bekräftat ännu, återkommer i frågan.
Mitt gamla favoritmärke Greys ersätter mitt gamla favorit spö Greyflex M2 denna säsong med X-flite serien kommer täcka allt fiske från 7,6" #3 till 16" tvåhands Spey-dängare. Det kommer att finnas läge att göra klipp på Greyflexen, speciellt på engelska webshopar.
Guideline har hittils visat upp en ny serie ACT4 som de anger skall vara special designad för den brittiska marknaden. Så mycket mer har jag inte hittat. Guideline plockar även in sin gamla serie Pro-cast nu med det uppdaterade tillägget XPe En serie som kommer ligga i de nedre prisklasserna.
Även innifrån Loop så viskas det om nya intressanta spön och som jag tidigare nämnt så påverkar light line trenden även Loop och klassiska Yellowline återuppstår

Rullar
Hardy plockar upp tillverkningen på några av sina klassiska rullar The Perfect som kommer i 1923 år version med agat linförare. Den finns i 3 storlekar WF2, WF3/4 och WF5/6. Jag tror även att Marquis kommer att finnas i en remake version. Den klassiska Marquisen med klickbroms.
Loop gör en uppdatering på Evotec-serien och nu kommer den 4:de generationen G4. Lite nya storlekar och färger bland innevarande modeller oxå.
Sage, Abel, Nautilus och Tibor har alla lite nyheter på gång men dessa märken är mer eller mindre marginal märken på svenska marknaden. Kvaliten är hög och likaså prislappen.
Danielsson Innovation kommer även de med en ny serie rullar F3W en smidig rulle anpassad för lätta till medeltunga en och tvåhandsfisket. L5W är byggd för lite tuffare tag än F3W serien. H5D här är grejerna för det tunga till riktigt tunga fisket. Stor havsöring, lax till Tarpon, Tuna mm.
Stabilt helt enkelt.

Linor
Scientific Anglers
bygger vidare på Sharkskin teknologin och involverar fler modeller bla min favorit allround-lina GPX samt en skjutlina i Sharkskin serien.
Cortland
står kanske för årets största nyhet med sin nya lina Precision PE+ Crystal. Coatingen på denna lina är inte av PVC som på de flesta övriga märkens, undantaget Airflo och några fler, utan av Polyethylene (PE). Enligt Cortland så har Pe en lägre friktions cofficient än PVC samt de kan tillverkas i en tunna diameter, vid samma AFTMA-klass, men ändå bibehålla flytegenskaperna vilket ger lägre luftmotstånd och i sin tur längre kast.
PE coatingen skall även vara slitstarkare, opåverkbar av UV-ljus samt klara av kemikalier som tex DEET och bensin bättre än PVC coating. Det ska bli riktigt intressant att se vad Cortland har på gång. Än så länge finns linorna bara i saltvatten taperingar i #7 - #12.
För övrigt så verkar det som fler och fler av linmärkena får upp ögonen för Spey-linor och till denna säsong kommer det landa fler modeller på marknaden.

Vadare och skor.

Filtsulornas vara eller inte varande debateras i fiskepress. Anledningen är svårigheten att rengöra dem från parasiter och sjukdomar. Närmast känner vi problemen med Gyro-smittan som förs mellan laxälvarna i vårt västra grannland.
Det land som kanske drabbats värst är Nya Zeeland där grönalger som tidigare inte funnits i deras älvar växer ohämmat och dödar vattendrag.
Nya Zeeland har nu gått så långt att de förbjudit skor med filtsulor och Trout Unlimited framför önskemålen till tillverkarna att sluta tillverka filtsuleskor 2011.
Simms har sedan länge gått i brächen för vadareskor utan filtsula. De lanserade för c.a 10 årsedan Aqua stealth sulan på några av sina moddeler. Den fasas nu ut till förmån för en ny Vibram-sula Vibram 360 lug rubber sole. 6 modeller på vadareskor kommer från Simms . Jag har kollat lite närmare på Rivershed med nya sulan. Klart intressant inför sommarens längre turer.
Patagonia har även de modeller med gummisula som funkar kanonbra. Riverwalker är en lätt men stabil sko som närmast kan beskrivas som en sportsko snarare än känga. Lämplig för fjällfiskaren som går långt.
Patagonia designar om sin klassiska SST vadarjacka. Det blir en 3 lagers jacka i återvunnen nylon med PTFE-fritt membran.
Till sist vill jag visa för alla Catch & release freaks nya Moffitt systemet
Ett system där du fiskar med frilöpande kroklösa flugor på tafsen och en rundkrok längst ner. När fisken hugger på flugan dras kroken fast på utsidan av fiskens mun.
Det leder till mindre skador på fiskens vitala mundelar som gälar och tunga. En högre överlevnadsgrad på utsatt fisk anges vara största vinsten med systemet. Kolla in på Moffitt Angling

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 18.55
Temperatur: -15,2 grader
Vind: Västlig 0,9 m/s
Molnlighet: Mulet och snöfall
Vattenföring: 12,9 m3/s
Skittfiske
Lunkan

2 kommentarer:

fd barmästarn sa...

du ger fenomenet faktaspray ett ansikte, respekt...

Lunkan sa...

En gång Sune, alltid Sune :-)