Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: juni 2012

måndag 25 juni 2012

Hittade lite bilder i en kamera

Med datorkrasch och annat ivägen så har inte kamerorna laddats ur som de ska så jag gjorde en glad upptäkt när jag plockade fram lilla vattentäta kompaktaren och fann lite bilder från årets norge-tur till Fröya. Förutom det så kommer även några avtryck från årets första tur upp på fjället. Fisket var trögt, vattnet kallt och högt men fasiken vad skönt att åter vara hemma igen.

Troutlaw och Målarn njuter utsikten från sydsptesen på Fröya

Målarn med spöböj, lite bleka och torsk till middagen

Största fångsten på turen. 30 minuter och 4 gubbar gav fyra fulla ICA-kassar blåskjell.

Öringjakt på "högfjället" på Fröya

Första torrflugeöringen för säsongen för Bokbindarn

På väg "hem"

Blivande guldgula hängen, hjortrontuvorna stod i blom

Kaffestopp, alltid ett välkommet avbräck

Helga på tur på fjället

Fler rapporter om bra fiske ramlar in nu. JP kikade in i butiken idag och hade haft en magisk harrafton häromdagen med ett halvdussin fiskar från 7 hg upp till en topp på 1,2 kg. Mer om dessa finner ni hos Flugbindarn
I mailboxen låg även sommarens andra Wall of Fame bidrag och väntade. En stolt fiskare med stor öring.

Nu tippar jag i säng med lite hemläxa, nya Flugfiskeguiden landade i min hand idag. Har lite att läsa på :-)

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 23.15
Temperatur: 13,1 grader
Vind: Sydlig 1,3 m/s Vindbyar 4,3 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 215  m3/s
Skittfiske
Lunkan

fredag 22 juni 2012

Glad Midsommar, Röding på Wall of Fame och myggen är här.

God morgon.
Nu har det vänt, vi går mot mörkare tider. Solen har passerat sin peak på norra hemisfären och vänder nu åter söderut för att i december nästan lämna oss helt.
Tänkte jag kunde ta den trista delen av inlägget direkt så har vi det avklarat :-)

Nu till lite roligare saker. Fisken hugger!! Fd. Grannen Dahlberg har åter varit igång och om hans senaste eskapader kan ni läsa på Duvedfiske, Flugbindarn har packat ryggan för en midsommarhelg på fjället i öringens tecken i nästintill ny fiskestass. :-)
Sommaren första Wall of Fame bidrag har landat och det är en vacker röding tagen på långdrag i de södra delarna av Årefjällen.

Nu hoppas jag att det kommer in fler bilder på fin fångad fisk. Kom bara ihåg att allt som fångas inte behöver tas upp. Storöring kan vara en fin trofé javisst men kan göra större nytta i fortplantningssyfte till hösten än i frysen hemma. En bild innan fisken varsamt får gå tillbaka räcker långt för Wall of fame.  Någon galopperande C&R förespråkare är jag inte, så misstolka mig inte här. Skulle inte jag kunna bära hem nån fisk då och då till middagsbordet så skulle jag inte fiska men jag väljer vilka jag knackar en sten i skallen på och vilka som får gå tillbaka. Limit your kill helt enkelt.

I år så verkar det bli något så ovanligt i Åredalen som en midsommarhelg i shorts och t-shirt. Igår så kom värmen och den verkar stanna åtminstoen över helgen. Se prognosen här!
Med värmen så kom nu myggen direkt vilket åxå är en indikation på att annat, för öringen mer matnyttigt, kläcker. En fin tid står nu för dörren och snart kommer sel, tjärnar och bakvatten perforeras av stigande öringar i jakt på de vingade sländorna.

Med detta så vill jag tillsista passa på att önska alla en riktigt
GLAD MIDSOMMAR

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 08.15
Temperatur: 10,1  grader
Vind: Sydostlig 1,8 m/s Vindbyar 4,7 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 243  m3/s
Skittfiske
Lunkan

onsdag 20 juni 2012

En rejäl rotblöta

Igår så hade vår herre kranarna öppna mest hela dagen och det regnade och strilade om vart annat. I morse så rev det ordentligt i Mångån som passerar 100 meter från huset och det märktes att vattnet sköt på. Gissningsvis så har även gärdagens regn gått hårt åt snön som ligger kvar på fjället och det blir fortsatt höga och kalla flöden. Det lät inte vänta på sig i älven heller den har stigit 40 kubik sedan igår.
Det har bitvis rapporterats in lite bra fiske. Bössmakarn med sällskap gjorde en läcker upptäckt häromdagen. Det landades en bättre öring som var knasterfull av baggar, säkerligen 40-50 st enligt honom själv.
Mums, nja!!

Bokbindarn gjorde första fjällturen under den gågna helgen och fick landa säsongens första på torrt. Målarn var förbi en sväng på en kopp igår och lämnade klena rapporter. Han hade gjort tur både till Stjördal och här hemma utan något större resultat. Däremot så rapporterade han att Revisorn kört lax i Stjördal men tyvärr så klev den av, det var enligt utsago en bättre fisk.

Själv har jag lite ledigt denna vecka från butiken och det vore väl själva om jag inte skulle kunna få till årets säsongspremiär snart :-)

Till sist vill jag bara visa upp Magasin Åre bidrag till flugfisket i sommar :-)

Magasinet finns nu att plockas upp runt om i dalen.



Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 08.15
Temperatur: 8,9  grader
Vind: Nordvästlig 6,4 m/s Vindbyar 8,8 m/s
Molnlighet: Halvklart - Mulet
Vattenföring: 222  m3/s
Skittfiske
Lunkan

söndag 10 juni 2012

Det händer nu grejer

Efter att mitt i värsta jobbrycket haft en vecka i Skottland, och nej tyvärr inga fiskegrejer utan ren familjeferie, så landade vi hemma igen i onsdags. Två dagar och en manisk nedräkning till öppnandet av butiken Jaktia Åre. Allt var definitivt inte klart och i ordning när vi slog upp dörrarna i fredags men efter några akademiska kvartar så kunde vi till sist börja serva de första kunderna. Och jag måste få tillägga det, fy fasiken vad kul att åter få vara "hemma" igen. Många gamla vänner, vissa har jag inte träffat på år, tittade in och lyckönskade oss, några fick med sig grejer och andra var bara nyfikna på vilka galningar det var som öppnat butik i världsmetropolen Brattland.

Läget kan ju inte bli mer centralt, mittimellan Åre och Järpen. :-)
Vi har fortfarande en bit innan vi är helt intrimmade när det gäller både sortiment och butiken men det var en lättnad att vi kunde rulla igång.
Vi syns nu även på Facebook och det är där som jag kommer jobba med butiksprofileringen. Bloggen är min egen och här kommer ni inte finna några kampanjer, erbjudanden eller likande utan här kommer det bara vara fiske och mina egna funderingar.
Dock så kommer det nog att snappas upp ett och annat i butken som sedan kan förmedlas hit :-)

Faktum är att flera av dalens hårdare flugfiskare var förbi i helgen och flera rapporter inkom. Dock så var de mer eller mindre samstämmiga att det är för högt och för kallt vatten ännu får något riktigt bra öringsfiske. Jag fick även några rapporter från Norge och laxälvarna där. Namsen har även den börjat hög och kall så där har det varit trögt. Från en av smålaxälvarna på Fosen kom dock positiva rapporter där tre fiskare från dalen landat 13 laxar på knappa tre dygn med 6,4 kg på topp. En bra vikt i en smålaxälv det.
Älven ligger nu ganska stabilt kring knappa 200 kubik och det ger inte många fiskbaraplatser längsälven med fluga. Mina tips är nu att istället satsa på sjöfisket. Jag tror nog att Liten änne kan leverera fint gäddfiske och Åresjön har sina rödingstim som nu kan komma in strandnära och nås från land.

För min egen del så har det inte blivit något fiske sedan Fröya för en dryg månad sedan, då både jobb och inte minst familjen haft min fokus. Dock så skall det tilläggas att det kliar betänkligt i fiskenerven nu så jag hoppas att det inte dröjer så länge till nu.


Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.15
Temperatur: 8 grader
Vind: Nordvästlig 1,4 m/s Vindbyar 5,3 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 194 m3/s
Skittfiske
Lunkan