Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: januari 2012

fredag 27 januari 2012

Rymningsproblematik på närmare håll

Som ni säkert läst här så har jag varit lite lritisk till odlingen av lax i Norge och de problemen som följer i dess spår med bland annat sjukdomar, lus och rymningar som hotar den vilda laxens hela existens.
Vi har även en odling av fisk i vårt land och då främst av regnbåde och röding. Här i länet så finns det ett flertal ställen som idag har kommersiell fiskodling och ett sådant är "fiskeeldoradot" Landösjön.
Tyvärr så har även de drabbats av rymningar och skador men då inte förosakat av storm som så ofta längs norges kust utan av en annan liten gynnare, uttern.
I dagens Länstidningen står att läsa om dessa skador och rymning av uppskattningsvis 30 000 fjällrödingar i storlek runt 7 hg. Mer att läsa om detta finns här.
Dessa rödingar kommer nog göra att det blir ytterligare intresse kring årets premiär på Landön som förhoppningsvis skall gå av stapeln lördag 4 februari.
Den har hittils fått skjutas upp 3 ggr pga dålig iskvalitet.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 16.15
Temperatur: -3,9  grader
Vind: 6,7 m/s
Molnlighet: Halvklart 
Vattenföring: 19,2  m3/s
Skittfiske
Lunkan

onsdag 18 januari 2012

Gear of the year 2012

Det kom en nyårshälsning en gummisnodd!?!
Inne i kortet stod det på klingande norsk.
"Et revolusjonerende verktöy for törrfluefiskere.
Pröv selv!"


Även om jag är i branschen och säljer prylar, har sålt prylar och inte minst sett en massa prylar så är det nog få saker som jag gått igång på som detta.
I all sin enkelhet helt enkelt genial.
"Bruksanvisningen" har ni nedan, tyvärr så finns den inte dubbad eller textad ännu men jag tror ni hajjar. :-)
Här ger jag Er
"Gear of the year 2012"


Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 23.25
Temperatur: -3,9 grader
Vind: 0 m/s
Molnlighet: Klart - halvklart 
Vattenföring: 24  m3/s
Skittfiske
Lunkan

onsdag 11 januari 2012

Landön skjuter på premiären, rapport från Rengen och tävlingar.

Årets vinterväder fortsätter att ställa till problem för isfisket. Som jag rapporterade om tidigare så har premiären på Landösjön flyttats fram från nyårsdagen till 14 januari. Nu är det fortsatt dåliga isar och premiären flyttas fram ytterigare en vecka till den 21, om isläget tillåter. Häromdagen så observerades det 5 älgar ute på sjön varav 4 av dem gick igenom isen. Som tur var klarade sig alla upp på torra land igen så det verkade sluta lyckligt.
Jag har från flera olika håll fått liknande rapporter om isar och isläget så ska ni ut, kolla med de lokala som har koll och var försiktiga.

Far gjorde idag i snöyran en tur upp på Rengen och vädret var minst sagt omväxlande. Allt från snö och frisk vind via dimma till strålande sol. Några stekrödingar och ett knippe små öringar samt en orrhöna och älg var det som bjöds honom idag. Rödingarna fick följa med hem till middagen medan resten fick stanna kvar i sin rätta miljö.

I vår närmare bestämt i mitten på mars kommer svenska mästerskapet i pimpelfiske gå av stapeln här i länet. Det blir nere på Revsundsjön och hugade interessenter att deltaga finner mer info om det hela här.

På tal om tävlingar så kommer en ännu större gå av stapeln här i länet och det är flugfiske EM 2014. Ammerån blir tävlingsplats och nu är det så att Sverige ännu inte har ett landslag att mönstra upp och därför går nu Sportfiskarna ut med en uppmaning till skickliga flugfiskare som känner drivet att tävla att kontakta dem för att starta upp ett nytt landslag. Känner du att detta appelerar dig så har du länken för intresseanmälan här.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.20
Temperatur: -1,2  grader
Vind: Nordvästlig 0,6 m/s
Molnlighet:   Mulet och mer snö
Vattenföring: 24  m3/s
Skittfiske
Lunkan

måndag 9 januari 2012

Året som gott - 2011

Sett till utfallet och ren fiskesummering av 2011 så är det nog det år som jag fiskat minst sedan flugspöet plockades upp för cirka 15 år sedan. Ser jag däremot 2011 genom förändringens glasögon så har det nog aldrig varit ett år likande det gågna tidigare i mitt dryga 40 åriga liv. Men nu skall vi inte gå händelserna i förväg utan vi startar med Januari som brukligt i almanackan :-)

Januari
December som just avslutats hade varit den kallaste på 110 år och vattennivån i älven är således rekordlåg som lägst 5,4 kubik/sek.. Kylan följer med in under de första januaridagarna för att sedan mildras. Det låg även mängder med snö på ofrusen botten och skoterföret var inte det bästa. Något som tyvärr skulle hålla i sig hela säsongen.
Vi gjorde några turer på Gevsjön med hyggligt resultat. Under andra halvan på månaden så var det årets införsäljningsturné med jobbet.

Rödingglädje


Februari
Bjöd på rekordtidig flugfiskepremiär. I Nidelva så blöttes fösrta flugan i sällskap med Bokbindarn redan den 2 februari. Skön samvaro, gott kaffe och 3 spottade vak gav eftermiddagen.
Det fortsatte med en del jobbresande och ett av de trevligare resmålen var Draghunds VM i Röros - Femundslöpet.
På förädringsplanet så innebar februari att jag passerade det förtionde levnadsåret och många var de tankar som funderades igenom kring de dagar som gott och de dagar som skall komma. Presentbordet innebar att jag nu kunde infria en av mina gamla fiskedrömmar - ett splitcane spö. Någon mid life crisis vill jag väl inte erkänna men väl så var det startskottet för ett antal större förändringar i mitt liv som skulle komma.

Mars
Eftersom påsken ligger sent under 2011 så går de flesta fisketävlingarna i regionen av stapeln under slutet på mars. Påsken brukar annars vara pimpeltävlingstid men i slutet på april så är det sällan stabila isar. Själv så ställde jag upp i en tävling den på Åresjön. Resultatet var ok men prisbordet mycket bra så nöjd var jag.
Den sista ur mina föräldrars föräldrageneration gick ur tiden. Mormor lämnade oss. Nu finns det inga kvar av dessa.

April
Stora mängder så har fallit under vintern och inte någon period med blida hade fått snön att sätta sig riktigt bra. I botten var det ofruset och som tidigare nämnt så var skoterföret bitvis uselt. När nu våren kom med trummor och cymbal så försvann snön i rekordfart.  Påsken bjöd på sommartemperaturer och lämlar i massor. Aldrig tidigare under alla mina år i dalen har jag varit med om maken, lämlar alltså.
Med värmen kom även islossningen och vårfloden sköljde tidigt genom Åredalen. Detta gav även en rekordtidig gäddrill på fluga

Maj
Fiskemässigt så var detta en riktigt stilla månad och det mesta av fokusen lades på Skistar och deras lerande runt Vik. Åter igen så hade Åresjön fått vara avstjälpningsplats för dyngan som kommit i daga när nya nedfarter och liftar planerats.
Något som däremot fick desto mer tid var familjen som fick tillökning när andra sonen såg dagens ljus för första gången. Detta var det ohotat största som skedde under året. Nu startade även en jakt på bättre boende då vår lägenhet redan innan varit liten och med ytterligare en familjemedlem så var det nästan akut. Vi hade länge varit ute på visningar och skannat hemnet men utan resulat. Men tillslut så fann vi något som både hade rätt läge, storlek och inte minst boende kalkyl. Vi var med hus och inflyttning skulle ske i Juli.

Juni
Ojoj, denna månad tillbringades mestadels bakom ratten på jobbets Saab 9-3 från norr till söder i Norge. Det skulle oxå så här i efterhand visa sig bli min sista införsäljningstripp i Norge. Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Norge i månadsskiftet maj/juni är nog bland det vackraste man kan naturuppleva. Resan startade norrut och efter att ha fått blöta lite fluga utan lycka i Bardu-elva så togs ett skutt över till Svalbard sedan hem igen för att fira pingst och äldsta sonens utgång från grundskolan. Ytterligare ett steg på livets stege för honom.
Efter en helg på hemmaplan så packades bilen om och kosan styrde mot södra Norge. Denna tur bjöd på fler fisketillfällen och bättre väder. Första stoppet blev Nidelva med Bokbindarn och min nya bekantskap The Forty Rod , ett spö som sedan fick följa med runt i Norge med nerslag i bland annat Voss, Suldal och Hamar. Förutom lite fiske och en massa jobb så hann jag med att tajma in Foo Fighters Live i Oslo med sonen, kan tilläggas ett minne för livet och Norge-trippens bästa stopp.
Mot slutet av månaden var det norrut och hemväg som gällde och några dagar innan månadsskiftet korsade jag åter gränsen på väg hem. Jag hann inte ens packa ur bilen innan jag stod i vadarna på favoritflytet och alla bitar föll på plats. Jag träffade dagen med stort D, sländorna kläckte, vädret var rätt, öringen på plats och denna kväll även jag. En dag som återkommer i minnet ofta när fiskeabstinensen är riktigt stor.

Juli
1 juli kvitterade jag ut nycklarna till vårt nyinköpta hus och efter en helg av festligheter, far passade på att fylla 70, så startade semestern med att kvittera ut ett blåställ och inhandla spackel, tapet, golv, färg och diverse annat. Renovering på gång, något som tillsammans med flytten skulle uppta största delen av månaden. Som tur var kom Billy Colorado och Sonens gudfar med familjer så vi tog några välbehövliga dagar semester från huset och lokalturistade. Njarka, Edsåsdalen och Millest Moosegarden fick alla besök av oss. När det kom till fiske så gick sommarens enda fjälltur av stapeln i slutet på månaden samman med de trogna fiskevännerna Troutlaw & Bokbindarn. Tyvärr så var jag märkbart sliten av sommarens höga tempo och var nog ingen större glädjespridare på turen. Vi fick också ett av det värsta regnväder jag upplevt någonsin i början på månaden. På mindre än en timme så kom det dryga 40 mm regn över Duvedsby och byvägen flommade likt den värsta vårflod. Som tur var så kom och gick regnet sanbbt förbi och efter någon timma var det mesta som innan förutom att lera, grus och sten fanns lite här och där i byn.
I juli kom nästa stora förändring då det blev klart att jag skulle byta jobb, från Klättermusen till Bios AB. Tjänsten var den samma men mitt resområde flyttades från Norge till norra Sverige och i produktportföljen blev det mer fiskeprylar, en rejäl utmaning.

Bäckmete efter öring var en riktig höjdare.

Augusti
Månaden inleddes med fina förhållanden och stor fisk i farten. Lämlarna som härjat i dalen sedan påsk började även roa öringen och gång på gång så fick gnagare sätta livet till. Min vän Flugbindarn fick i uppdrag att snajda ihop några riktigt stora hjorthårs-pluggar och det visade sig snart att detta var melodin. Jag hade några riktigt bra dagar med rejäla påslag och några landade runt kilot på dessa flugor innan det åter blev regn och älven steg med 60 cm på två dagar, något som aldrig är bra när det gäller Duvedsälven. Det var först i slutet på månaden som älven åter visade sig vara fiskbar igen.
Förutom fiske i slutet på månaden så var det till att kliva i blåstället igen. Sonen skulle nu börja gymnasiet och valde att göra det på annan ort och lägenheten som han hyr krävde ett rejält jobb med pensel och roller innan han kunde flytta in. Att han nu tog steget och lämnade hemmets trygga vrå på samma sätt som jag gjorde 16 år gammal när jag flyttade till Åre för att studera kändes naturligt. Han följer sin dröm och gör det han helst vill och han gör det faktiskt fördjävla bra.

September
En vecka semester och sedan ytterligare en vecka jobb skulle avsluta min sejour på Klättermusen. Semesterveckan förlades till mina barndomstrakter och årets älgjakt. En jakt som tyvärr var den sämsta jag upplevt på de åren jag jagat älg hemma. Vädret sög big time och älgen lös med sin frånvaro. Dock så fanns ett litet solsken med och det var dottern. Timmarna mitt på dagen som annars skall ägnas och rast och vila för hund och hundförare ägnade vi åt att smyga på canadagäss och meta abborre, något som hon gjorde med både glädje och entusiasm.
I mitten på månaden så stämplade jag ut från kontoret för sista gången och styrde kosan ner till Malung och hård intro i min nya tjänst innan jag skulle sätta mig i bilen igen och ränna kors och tvärs genom norrland.

Jaktkompisar på gåsasmyg. Tyvärr ingen lycka denna gång.

Oktober
En månad som i princip försvann i jobbet. Jag hann dock med en dag i älven efter den höstöppnat innan bilen packades och jag styrde norrut. Så mycket annat hans inte med vilket oxå visade sig här på bloggen. 3 ynka inlägg fick jag till och det är "all time low".

November
Denna månad var något så ovanligt som en helt fiskefri. Något som jag inte haft på många år och "boven" i dramat var allt resande. När jag var hemma så var det full fokus på familjen som vid det här laget ställt upp till 110% och inte minst fantastiska P som rattat allt när jag varit ute på jobb.
Vikbäcken fick åter ett besök för att se vad som skett under sommaren och hösten. Tyvärr så är det inte mycket utan den har fortsatt att spy ut Skistar-lera så fort det regnat och i höst så har det regnat.

Under en lunch i Arvidsjaur så ringer mor och berättar det som under en tid varit på gång. Min ena morbror klarade inte längre kampen mot cancern utan hade nu somnat in för sista gången. Pitepalten smakade inte längre lika gott och en stor tomhet men ändå lättnad infann sig. Han hade varit sjuk en tid och jag hade besökt honom ett par gånger under hösten när jag varit i Sundsvall på jobb.
Han är den första som möter döden i min föräldrageneration så det är inte bara dina barns uppväxt som avslöjar att du blir äldre utan även dina äldres frånfällen.

December
Nu var äntligen resandet över för denna gång och när jag klev ur bilen hemma efter två månader på vägen så hade jag summerat ihop i runda slängar 1500 mil. Många nya platser har fått besök och nya människor möts samt att ett och annat vatten rekats inför kommande turer :-)
Isfiskepremiären går av stapeln och ytterligare några turer har hunnits med. Vinter var sen och även kylan vilket gjort att det varit sena isläggningar och bitvis dåliga och osäkra isar.
Lagom till jul så infann sig både jullugnet och första vinterförkylningen. Den brukar komma som ett brev på posten när jag varvar ner efter en hektisk period och inga undantag i år heller.

Året som gått har gått extremt fort, bitvis känns det som att livet rusat förbi i omkröningsfilen medan jag varit upptagen med annat. En känsla som jag hoppas kunna skaka av mig och istället låta 2012 bli ett år av närvaro. Närvaro för vänner, närvaro för mig själv och inte minst närvaro för min familj.

Det finns många vatten ännu ofiskade och några av dem hoppas jag få möjligheten att besöka i år och då kanske med min nyaste fiskekompis i sällskap.

En stolt fiskevän med en fin abborre.


Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 23.35
Temperatur: - 8,7 grader
Vind: 0 m/s
Molnlighet: Halvklart 
Vattenföring: 26 m3/s
Skittfiske
Lunkan

lördag 7 januari 2012

Rapporten från Rengen

Det blev en kort eftermiddagstur igår. Jag satte borren i isen strax efter 13:00 och isen var mycket bra. Några decimeter torr kallsnö sedan fin is utan vatten eller slask. Totalt var det c:a 50 cm tjock med först två lager is/slush innan kärnan nåddes.
Vinden bet i lite och snön kom och gick över sjön. När det snöade som mest såg man inte långt framförsig och fingrarna fick mycket stryk då handskarna ideligen åkte av och på. De rödbukiga brydde sig värst inte om vädret ovan isen utan var bra i bettet. Ingen av de stora visade sig men de flesta var i "mindre stekpannemodell" så det vankas röding till söndagsmiddag här hemma :-)
In alles så krokades ett dussintal av varav dryga hälften följde med hem. Sjön är populerad av mängder i denna storlek och att plocka ut fisk är nog bara främjande för övriga i sjön. Det är stor konkurens om födan och det blir lätt 1000-brödraskap av rödingen på fjället.
Vid 15:00 packade jag ihop och vände hemåt innan det blev helt mörkt. Det rådde en viss osäkerhet om bränslet skulle räcka hela vägen ToR så om jag skulle behöva gå så gjorde jag det med lite ledljus kvar :-) Nu blev det aldrig aktuellt då det räckte med råge att ta mig hem. 

Det har i några dagar snurrat en mycket läcker film på FB och har ni inte sett den så ligger den nedan. Man kan säga att den ger ett annat perspektiv på isfiske :-)




Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 13.25
Temperatur: -7  grader
Vind: Sydostlig 5,5  m/s
Molnlighet: Klart - halvklart
Vattenföring: 27  m3/s
Skittfiske
Lunkan

fredag 6 januari 2012

Rengen premiären

Några avtryck (som Troutlaw kallar det) från idag.
Utförligare rapport kommer.

Lätt snöfall :-)

Rödbukar

Puckelled på väg mot älven


Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.25
Temperatur: -6,1  grader
Vind: Nordvästlig 3,7 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 27 m3/s
Skittfiske
Lunkan

måndag 2 januari 2012

Lite update och Väsek

Efter att ha haft lite nyårsvila från bloggen så är det åter gjorts lite arbete.
Huggtabellen är uppdaterad så rätt månad ligger inne och så även året.
Jag har även uppdaterat "Till Salu" där jag åt en fiskekompis lagt ut ett spö.
Det är ett Guideline AWM 8,9 fot för lina #4 som skall avyttras. Spöet har en djup, mediumsnabb action och ganska mkt pulver i sig. Passar utmärkt för det lite lättare fisket med torrfluga och oförtyngda nymfer.
Spöet är endast provkastat och i nyskick, begärt pris 1000 lappen, nypris 2008 var 2089 kr.

Guideline AWM

Väsek skoterföreningarnas organisation här i västjämtland har från ochmed i år helt ny styrelse och det blir lite nyordning. Bland annat så läggs ledpreparereingen ut på entrerenad och de maskiner som de haft till sitt förfogande avyttras. Är ni intresserar så klicka in på hemsidan deras för mer info om priser osv.
De har ännu inte riktigt hunnit uppdatera hemsidan med ledstatusar osv, och jag har ännu inte fått klarhet i hur leddragnignen från Duv ed och söderut kommer gå i år. Om den som i fjol går längs kraftlinan upp eller som tidigare år längs Greningen-vägen. Fjolårets lösning med kraftlinan hoppas ajg bara var tillfällig då terrängen där inte var den bästa att dra en led på.
Vad ajg däremot fått klart är att leden över älven från Duved är körbar och ruskad. Det är provborrat till c:a 20 cm is så det skall inte vara några problem. Åresjön har körsst längs sydsidan mot Renfjället (gamla leddragningen) och det var bra före med torr snö på isen. Däremot så sa rapporterna att Grennigen var blöt och sur. Jag har däremot inte fått någgra mer besked om isen på gevsjön, Ånnsjön eller om leden hela vägen ner till kölsjön är ruskad och öppen.
Återkommer när jag hör något mer.

Till sist så har jag satt samman "Best of 2011" i bilder form och en "Årskrönika" hoppas jag ha klar under de närmaste dagarna.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.40
Temperatur: - 4,3 grader
Vind: Västlig 1,6 m/s
Molnlighet: Mulet och lätt snöfall
Vattenföring: 30 m3/s
Skittfiske
Lunkan