Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: december 2011

torsdag 29 december 2011

En morgon på isen

Målarn och en fiskevän rullade strax efter 08:00 i morse beväpnade med nya Nova-borren, blinkar och kaffetermos. Det var helljus på ut mot den tänkta fiskeplatsen, ett ställe jag inte besökt på många många år för vinterfiske men som min granne och inte helt okända Köksmästarn håller högt när det gäller rödingjakt från isen. Efter några hundra meter av snöpulsande i pannlampornas sken så stegade vi ut på isen. Det är en fördel med midvinterfisket då det inte tarvar de allra tidigaste uppstigningarna från sängens sköna värme :-) Något åtminstone jag gillar.
Morgonstund har guld i mun!?!

Vi fann spår av tidigare fiskare då det satt ett antal ståndkrokar ute. Vi lät dem vara ovittjade men ingen dök upp under de timmar vi var på plats för att kolla dem. Däremot så dök det upp tre glada fyrar till som hade satt mål på samma ställe som vi.
Fisket startade trögt och efter att ha nött ut första hålet utan så mycket som en tillstymmelse till dragning i linan övergick det till lite mer attacklikande fiske från min sida. Aggressivblink och täta hålbyten var receptet jag gick efter och i femte hålet kom dagens första hugg och fisk på isen.
Efter ytterligare några hålbyten så var det dags för att samlas upp för kaffe och vid det laget hade Målarn landat 2 rödbukar och kompisen 2 medan jag inte haft något mer. Alla hugg hade varit orödingslika, inte det försiktiga nappandet utan mer pang på, som en öring. Det andra anmärkingsvärda var att alla fiskar var i princip i samma storlek och väldigt mörka i färgen. Enligt ett möte jag hade nere på bua på byn med en av dalens äldre så talade han om något som kallades "Sjulsmässröra" Sjulsmäss infaller 23 december och var av gammal jämtländsk hävd stora tvagaredagen innan julfirnadet och "Sjulsmässröra" är en rödingstam på Kölsjön som leker så sent som vid jul och den skall enligt utsago bli nästan svart i färgen. Den röding jag tog rätt på idag hade rompåsar i magen, var nästan helt svart och tog maggotkroken hårt och bestämt.
Kan det vara så att vattnet vi fiskade idag oxå har "Sjulsmässröra"? Detta är en fråga som vi skall försöka luska ut lite mer om :-)
Isläget var nu tillväxt och det var runt 20-25 cm is men tyvärr så har det seanste dagarnas blida och vind gjort att vatten tryckt upp på isen och vi vandrade omkring i c:a 10 cm vatten/snösörja.
När vi summerade upp förmiddagen så blev det dött lopp om tre fiskar var för mina fiskekamrater medna jag själv landade två.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.00
Temperatur: -1,8 grader
Vind: Sydvästligt 1,2 m/s
Molnlighet: Mulet
Vattenföring: 29 m3/s
Skittfiske
Lunkan

I stormens spår

Dagmar har det varit mycket tal om senaste dagarna och faktum är att den "bris" som hon svepte in och ut med i Åredalen inte var mycket att yvas över. Däremot så har andra delar av länet och även andra norrlandslän drabbats hårdare. Vi var nog förskonade här :-)
Som resultat av Dagmar  förutom strömavbrott, bortblåsta julgranar och saknade takpannor så gick hon hårt åt några sjöisar. Landösjön som av hävd och ohejdad vana kör sin vinterpremiär nyårsdagen, 1 januari, har fått flyttat fram den två veckor då isen brutit upp och inte längre är säker att beträda.
Mer om detta finner ni att läsa på hemsidan se länken ovan.

I går så kom en lillasyster till Daggan på besök och hade även lite snö med sig i släptåg och efter en dag med idogt vindande och snöande så hade vi denna utsikt från vardagsrumsfönstret.
Stämningsfullt

Några dagar innan jul så ramlade ett kuvert ner i brevlådan med uppmaningen "Do not open until X-mas" av någon anledning så landade det inte under granen utan i räkningshögen och vid den månatliga rutinen att tömma kontot så trillande den fram. Som en liten solstråle i vintermörkret och förhoppningar om spirande vår och kommande sommar.
Det var min gode Vän och tillika fiske och bloggkompis Flugbindarn som knepat och knåpat vid bindstädet och översänt en ST-Metalhead.Får bara bocka och tacka och hoppas jag kommer göra streamern rättvisa.
Didn´t open until after x-mas :-)


Imorgon blir det en isfisketur med Målarn och en kompis, ett nygammalt vatten skall testas av, rapport kommer.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 23.40
Temperatur: -2,3 grader
Vind: 0 m/s
Molnlighet: Mulet 
Vattenföring: 27  m3/s
Skittfiske
Lunkan

tisdag 20 december 2011

Det lackar mot jul

Köttbullarna ligger färdiga i frysen sida vid sida med ischoklad och vörtlimpa. Sillinläggningen just avslutat och julpatén står i vattenbadet och bakas av i ugnen. De två öringarna som skall gravas och kryddrimmas ligger på bänken för upptining. Det känns som vi har koll på läget inför julen så därför så vill jag bara att passa på att skicka en önskning till alla och envar.



Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.15
Temperatur: -3 grader
Vind: Nordvästlig 1,7 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 26  m3/s
Skittfiske
Lunkan

Äntligen isfiskepremiär

Långt inne satt det iår men nu så har den begåtts, isfiskepremiären säsongen 2011-2012. Efter att snabbt ha scrollat igenom gamla årpremiärer så är detta ohotat den senaste säsongsstarten i Årefiskes blogghistoria. 2010 & 2009 så var det 28 november och 2008 så klev vi ut redan 15 november. I runda slängar 3 veckor efter normalen.
Isläget var allt från 9-10 cm till 18-20 cm beroende på hur långt ut vi gick. Det låg några centimeter nattgammal snö på sjön och bitvis lite äldre snö med. Där den äldre snön låg så var isen tunnare så än så länge skall isen beträdas med stor försiktighet speciellt kring in/utlopp, sent frysta områden och vindutsatta områden.
Far kom strax efter 08:00 i morse då jag ännu inte var klar utan mitt i matningen av de små, ville töja så långt det gick på P´s sovmorgon. 08:45 var vi färdiga och sparken, borr och ryggsäck lastades i bilen och ungarna över till sängen och P.
Klassisk P-plats för isfiskare.
Vi har ett ställe som vi mottat ut efter idoga turer till Gevsjön och det var målet även denna morgon. Väl på plats så tacklades grejerna, maggot krokades och blinkar tändes. I princip omgående hade jag spödarr men med luren i andra handen SMS:andes så fick den vänta. Tyvärr fel val av mig då det inte blev några mer hugg. Vi flyttade något längre ut och djupet lodades till omkring 7 meter. Jo då vi var "rätt" men ingen fisk. Ytterligare ett hålbyte och ännu något längre ut gav inget.
Dags att således byta taktik. Vid en av mina alla kundmöten i höst hade jag blivt pålurad ett blänke och leddubbelblink och en liten mormyska, detta skulle vara dräpare på rödingen enligt butiksägaren.
Knosas Demon packades därför undan och nyriggen åkte ner i samma hål. Det tog inte många minuter innan första rödingen fick se dagsljus, den följdes raskt av ytterligare två stycken.
Hmmm tänkte jag, då provar vi Demonen igen. Den gav en svag dragning i linan inte mer.
Upp med den och åter ner med dubbelblinken så vips satt det ytterligare en fisk.
Det verkade helt enkelt som dubbelblinken med sitt kraftigare sken var nyckeln idag. Tilläggas är att även den var Knosas, Jante blänke och Minken mormyska

Riggen som gällde för dagen.

Far han testade en liknande rigg fast med en blink med grönt sken, den jag körde var röd. Det gav honom endast några försiktiga dragningar i linan men ingen landad fisk.
Vi fiskade oss så sakterliga närmare land, när vi passerat c:a 6 meter mot grundare så uteblev huggen helt.
Det var en småtrög dag men ändok så skönt att få vara ut på isen. Det var nästan två månader sedan sist jag höll i ett spö med inriktning på fiske. Det är lång tid det :-)

Till sist vill jag bara lägga med en artikel saxad ur dagens "Sydsvenskan" om oförklarlig laxdöd. Den finner ni här!

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 00:25
Temperatur: -2,4  grader
Vind:0  m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 27 m3/s
Skittfiske
Lunkan

lördag 17 december 2011

Traditioner

Jul och traditioner är något som går ihop som handen i handsken, Splitcane och torrfluga eller maggot och rödingblänke. Jag är en vän av traditioner och rutiner vilket jag tror att många av mina vänner kan skriva under på.
En tradition som skapats och vidhållits är det att koka Julpunsch tillsammans med "Vaktmästarn" (nu är han iof "Fastighetschef" hos en av dalens största arbetsgivare men på bloggen är han fortfarande "Vaktmästarn")
Denna tradition startade vi samma år som min äldsta son föddes och således i år är det, eller borde vara, 16:de gången vi skapar årets juldryck. "Borde" beror på att vår huvudleverantör slutade att tillhanda hålla den viktigaste ingrediensen i Punsch under en period i mitten på 10-talet och att arbeta med substitut ligger inte för någon av oss så således låg det hela på ofrivillig is under 3 år. Dock så ändrades detta åter så nu är vi inne och igång igen. För er som inte är helt upplysta i punsch-kokningens konst så är det Arrak jag talar om. Vill ni veta mer om denna så klicka på länken till vänster.
Vi har av hävd och ohejdad vana gjort detta 1:a advent och sedan har de gyllene dropparna fått ligga till sig till självaste julafton innan de inmundigas med övriga godsaker på julaftonskvällen.
Som vanligt så är det nog så att årets variant är den bästa vi gjort och det är med spänning som vi korkar upp om en dryg vecka.
Denna kvällen har jag således ägnat mig åt att buteljera om och ettiketterat flaskorna samt att jag i spritskåpets gömmor hittade två andra vänner som krävde både ettikett och flaska.
Dels min egenhändigt kryddade Julaquavit som legat på tillmognad sedan fjolårets novembermånad samt min gamle vän Hjalmar i Back. En Rönnbärsvodka gjort på egenhändigt plockade och frostnupna rönnbär. Dessa tror jag härstammar från Stenhuggarns trädgård och även Hjalmar har legat till sig sedan fjolårets höst.
Basen i dessa drycker kanske någon undrar över och Nej det är inte från någon lokalproducerad dunk råämnet kommer utan från högkvalitativ polsk vodka. Wyborova och Stolinskaja är det som gäller, endast det bästa är gott nog.Resultaten ser ni nedan och nu är det bara att invänta det stundande Julbordet med sillen och den nyrökta renbogen.
Traditioner helt enkelt.

I glaset är det några droppar Julpunsch anno 2009.


Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 23.40
Temperatur: -13,2 grader
Vind: 0,7 m/s
Molnlighet:   Halvklart - mulet
Vattenföring: 32  m3/s
Skittfiske
Lunkan

torsdag 15 december 2011

Recycle & reuse x-mas, länktips och isläget.

Jag har funderat lite fram och tillbaka på vad jag i år skulle rekomendera som årets flugfiskejulklapp och efter lite stötande och blötande så blir det fjolårets julklapp som återanvänds, då jag gissar att det ännu är många spösvingare och vattenälskare som saknar den i sin bokhylla eller på soffbordet.
Tipset är således Vattenriket i Vålådalen som ni kan beställa direkt från upphovsmännen. Bara att klicka på länken till höger eller ovan så kommer ni rätt.

Övrigt så har jag uppdaterat mina länkar sedan sist och där lagt in "Fiskelars" i Åsele. En ny kontakt skapad på mina norrlandsresor i nya jobbet. En minst sagt ivrig fiskare och har ni tankar på att fiske i trakterana runt Åsele så är detta en bra sida att starta på. Läsvärt.

Far gjorde ett besök uppe på Gevsjön idag för ett första istest. Det var c:a 1 decimeter is, bitvis i två skikt med vatten mellan så helt säkert är det inte ännu men nu så är det lite vettigare minusgrader och varslade att hålla i sig närmaste dagarna så hopp finns. Han borrade sig rakt ut från kortautomaten c:a 70 meter innan han vände inåt igen.
Det kan nog bli premiär i helgen. Dottern har hetsat om fiske länge nu så det blir nog inga problem att övertyga henne om det förträffliga i det hela :-) Lite "gofika", som Flugbindarn kallar det, pimpelspö, en burk maggot (röd-vit självklart) och ett renskinn så är det klart.

Till sist så måste jag på temat "Det är aldrig för sent"  länka över till min gode vän Troutlaws senaste inlägg, ni finner det här! Det talar för sig själv. :-)

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 19:10
Temperatur: - 4,2 grader
Vind: 0 m/s
Molnlighet: Mulet
Vattenföring: 33 m3/s
Skittfiske
Lunkan

onsdag 14 december 2011

Slaskande väder, osäkra isar och fler anledningar att skippa odlad lax.

Det är riktigt uppochnedvända världen med vädret i höst. Först högsommarvärme i början på oktober sedan mer eller mindre samma väder från mitten av oktober till början på december. Variationer från nån plus till nån minusgrad, gråtrist och slaskigt. När äntligen december kom och vinter verkade vara på ingående med kyla och snö så har bakslaget kommit gång på gång. Isar som vi väntat på har blåst upp, lagt om igen och blåst upp. Än så länge går det trögt med maggotförsäljningen hos handlarna. Själv har jag ännu inte trätt någon på kroken och med dagens dryga 2 plusgrader så håller jag mig på land ett tag till. Det positiva denna gång med blidan är att snön som kom i helgen nu får sätta sig och frysa ihop ordentligt så både skoterföre och isar säkrar upp.

Idag var jag in hos lokale Fjällsporthandlaren i byn för att kolla lite fiskerapporter. Han hade själv varit ute både måndag och tisdag på tjärnfiske och högre upp var isarna hyggliga, dock så körde han inte över några större vattendrag eller sjöar samt parkerade skotern på land och gick ut på tjärnen.
Mötte även Sjöman som varit upp på norra Rensjön häromdagen och där var det sörjis på dryga decimetern och isborren kunde bitvis nästan tryckas genom isen. Minst sagt osäkert.
Fiskefänget hade för båda varit relativt magert och inte mycket att skriva om.

Icke helt naturlig fisk.
Fick precis en blänkare om våndan av laxodlingen. Ni har redan listat ut att laxodling står ganska lågt på min topplista.
Mer att läsa hittar ni här!

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 23.05
Temperatur: 1,5 grader
Vind: Måttlig m/s
Molnlighet:Halvklart - Mulet
Vattenföring: 35  m3/s
Skittfiske
Lunkan

söndag 11 december 2011

Hemma igen

Nu är äntligen kuskandet norrland och rike runt slut för denna gång. En intensiv införsäljningstripp på dryga två månader är till ända och nu väntar några veckor med uppsummering, planering och inte minst julledigt. Det sistnämnda skall bli så grymt skönt.

Målarn ringde nyss och meddelade att både skoter och isfiskets säsongspremiärer gått av stapeln i eftermiddags,dock inte ihop. Skotern höll och inte en dragning i linan.
Isen uppskattades till knappa decimetern och ovanpå denna så låg det 2 dm isolerande snö. Tempteraturen har sjunkigt hela eftermiddagen och kvällen så det är minst sagt lite surt att snön inte kunde hålla sig undan så det fick isa ihop ordentligt. Jag hoppas verkligen inte att vi får en säsong som i fjol gällande iskvalitet och skoterföre.

Runt om i dalen så mullrar snökanonerna förfullt och jag tror det finns många som gläds mer åt snön som fallit senaste dagarna än jag. En litet haltande premiär gick av stapeln hos Skistar i helgen och nu är säsongen igång. Det är liksom den tideräkning som styr vår dal. Före och efter liftarna öppnar.

På tal om liftar så här är nu vårutsikt mot Hamreliften och linbanan i Duved. En kväll som denna går det inte att klaga.
Full moon fever!


Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.15
Temperatur: -9,5 grader
Vind: 0 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 38 m3/s
Skittfiske
Lunkan