Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: november 2011

tisdag 29 november 2011

Berit har ställt till det - Norsk lax på rymmen!

Nu har det skett igen. Det visar sig att odlingsanläggningarna ute till havs och i fjordarna inte klarar av kraftiga stormar.
"Berit" som varit besök senaste dagarna har inte bara på land lämnat spår efter sig utan även till havs. Mer om detta finns att läsa om detta här! på VGs hemsida och här på NJFFs hemsida.

Odlingskassar i en norsk fjord.
Trist ja visst men vad kan vi göra, "money talks..."
Jag har slutat köpa odlad norsk lax, det är åtminstone vad jag som enskild liten människa kan göra förutom att försöka påvisa riskerna och skadorna oppdrettsnärningen skapar.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 23.15
Temperatur: 8,6 grader (Japp det stämmer, bekräftat nu)
Vind: Västlig 3,7 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 48  m3/s
Skittfiske
Lunkan

söndag 27 november 2011

Vikbäcken efter en sommar

I maj så hade jag ett antal inlägg om lerföringen som drabbade Vikbäcken.
Klickar ni in er i Maj 2011 så kan ni läsa lite och se bilder från första lerrasen. Tyvärr så har det inte blivit något bättre i sommar. Vid mer eller mindre varje regn så har bäcken gått brun igen och levererat många ton lera och sediment ut i Åresjön och nedströms liggande Brattlandsströmmen.
Någon öringslek har jag svårt att se kan ha skett i höst.
Bilderna nedan tog jag förra helgen och som ni ser så är bäcken grå och mer lera har byggt på utloppet.


Bilden är tagen på "ny mark" där jag står  var det tidigare vatten.

"Nya utloppet"

Gråvatten ut i Åresjön

Mer gråvatten

Skistar har några kubik grus att forsla tillbaka upp i liftsystemet.

Åresjön, ett av turistexploateringen hårt utsatt vatten.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.45
Temperatur: - 2 grader
Vind: Västligt 4,1 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 55  m3/s
Skittfiske Lunkan

onsdag 23 november 2011

Dagens saxade.

Kommer från jämtlands lokaltidningar.
I dagens LT så meddelas det att de utbyggnadsplaner som lagts runt Fjällgården nu kommer tas till Miljödomstolen. Länsstyrelesen har redan tidigare sågat detaljplanen och nu tar kommunen den vidare till miljödomstolen. Om detta kan ni läsa här!

Från dagens ÖP så kommer det däremot lite trevligare läsning kring detta emd fiske och natur. Fiskeklubben Unga Sportfiskare Jämtland har fått besök av ÖP under en klubbträff vid bindstädet.
Om detta kan ni läsa här!

Vintern då om någon undrar, nja inte ännu kan man väl säga. Jag pratade med Abisko i går. 3 plus och snöfritt. I Hoting mötte jag något som var vitt och hade gles täckning av marken, snö? Ja nästan iallafall. Isarna har det trögt och isfiskesäsongen har ännu inte fått sin start.

Kung Bore kom, du är både välkommen och efterlängtad!

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 23.15
Temperatur: 5,6 grader
Vind: Nordvästlig 4,2 m/s
Molnlighet: Mulet 
Vattenföring: 59  m3/s
Skittfiske
Lunkan

måndag 21 november 2011

Stingray - Stingrocka!

Enligt Wikipedia.
Den andra generationens Corvette presenterades 1962 som årsmodell 1963. Detta år förändrades karossen till en modernare strömlinjeformad design framtagen av Larry Shinoda. Den nya generationens Corvetter fick också namnet "Sting Ray"(stingrocka). Nu introducerades för första gången en kupémodell samt dolda strålkastare som manövrerades med en elmotor. Den lanserades med delad bakruta och har av eftervärlden benämnts Split Window. Detta designelement varade endast ett år och har därför kommit att bli en av de mest eftertraktade av alla andra generationens Corvetter. 327 cui(5.4L) smallblock motorn fanns i fyra varianter , basmotorn 250hk , 300hk , 340hk samt en Fuel Injection på 360hk

Enligt en fiskevän
Här kommer en bild som kanske platsar i "Wall of fame". Det är visserligen inte en fjällfisk, men ändå.... För första gången i mitt liv har jag fått muskelbristningar i biceps av fiske! Fisken är en stingrocka och vikten uppskattades av min fiskeguide till mellan 90 och 100 kg. Den var stor nog för att få min guide att slappna av resten av dagen(säsongen), men det är ingen rekordfisk.
Något senare fick jag en liten rocka på 45 kg. För en öringfiskare som mig var det en upplevelse att få en sådan fisk på kroken.
Det kändes ungefär som att knyta fast fisklinan i dragkroken på en medelstor lastbil och försöka hålla emot, med andra ord helt omöjligt, bara att spakbromsa så mycket man vågade samtidigt som guiden häller vatten på rullen för att kyla av bromsen.... 45 minuter tog det att landa den större. - En trött fisk, sa guiden, normalt ska det ta ett par timmar....
Platsen? -Gran Canaria, bästa djuphavsfisket på nära håll!
Vad ska man säga om detta, klart det är Wall of fame som gäller :-)
Grattis och hoppas bicepsen hinner läka ihop till längdskidsäsongen.
Även huggtabellen är nu äntligen gällande för november

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 21.15
Temperatur: 2 grader
Vind: 0 m/s
Molnlighet: halvklart och dimma
Vattenföring: 52 m3/s
Skittfiske
Lunkan

torsdag 17 november 2011

Ö-vik by night - Isläggning och torrläggning

Ja men hallo liksom, long time no seen :-)
Jodå ekorrhjulet spinner vidare i en fart som jag inte varit i närheten av tidigare. Är ute på min 7:de vecka på turnén i norra Sverige men nu så börjar äntligen ljuset i tunneln sköjnas. Tre veckor av jobb kvar innan julen kommer allt för nära för att mina kunder kommer ha tid för mig. 
Det ska minst sagt bli skönt att få hålla mig hemmavid ett tag sedan. Jobb kommer det bli ändå, jag har ju en helt nytt sortiment att prova mig igenom :-) Isborrar, balansare, ismete-spön och inte minst torrkasta igenom ett helt nytt linmärke och spön. Tror Gevsjön och Duvedshallen kan vara lämpliga arbetsplatser under en period.

Vintern lyser fortfarande med sin frånvaro även här uppe i norr. Att snön inte kommit tackar jag nog ändå för då väglaget faktiskt varit helt ok. Kylan får däremot gärna komma per omgående och bita till ordentligt. I slutet på förra veckan så hade vi hemma stabila minusgrader och jag fick rapporter om skridskopremiär på Ånnsjön. Förhoppningarna spirade då om isfiskepremiär i måndags men när söndagmorgonen kom så var åter Gumman Tö på besök och hade med sig en sur västlig vind i släptåg, så den is som hunnit lägga blåste tyvärr upp och spolade bort.
I tisdags så rullade jag åter ut från dalen på jobbturné som tog mig via Ramsele, Junsele och ner hit till kusten, just nu sitter jag på ett Scandic hotell i Foppa-land. Bitvis var det riktig läskig frosthalka som höll i sig långt in på dagen. I rondellen i Krokom så höll jag på kana ur fast farten var klart måttlig.
Jag har nog inte åkt den vägen från Jämtland genom inre Ångermanland tidigare och då det utanför vindrutan uppenbarade sig många fina åar och fiskevatten som jag inte har någon koll på alls. Detta  är ett område som jag måste forska lite mer kring. Är det någon läsare här som har lite tips så hör gärna av Er. Jag åkte längs en mycket läcker liten å som jag enligt karta tror mig kunnat namnge till Bergsjöån och senare Skalsjöån och Anundsjöån innan den rinner ihop och bildar Moälven. En fin smygfiskeå med The Forty i hand och torrfluga. Nån med erfarenheter av den?

Isen på Bergsjön lägger.
Något som tyvärr aldrig, ens i det närmaste, kan bli något som kan kallas vackert är det döda spår som vår konsumtion och energibrukning lämnar efter sig. Det brukar kunna kallas "Grön el", "Miljöel" eller liknande och visst bättre än elproduktion från tex kolkraftverk är det ju men jag vill nog ändå mena att kalla det "Grön" gränsar till vilseledande markandsföring. Den påverkan som vattenkraften har på natur och miljö lämnar knappast "gröna" spår efter sig.
Min fiskevän Rospiggen har tagit upp detta i många inlägg på sin blogg och hans senaste i frågan hittar ni här. Läs och begrunda.
Jag tänkte dra mitt strå till stacken och visa på ett av de "gröna spår" jag har passerat på mina resor här uppe i norr.

Den tysta älvfåran där Edsforsen en gång brusade. Ångermanälven i Junsele.
"Grön flodbädd"?

Jag har i höst passerat ett oräknerliga antal döda älvfåror och tysta forsar och det som kan hjälpa oss bevara de få älvar och älvsträckor som är outbyggda, oreglerade och ännu forsar fritt är att vi agerar och agerar nu.
Om du vill visa ditt stöd och engagemang så är en bra start att gå med i Älvräddarna.

Dagens rapport hemifrån talar inte något om isfångad röding utan Far meddelade att han gjort ett besök på älven och med haspeln som vapen. Två öringar kom upp, en gick tillbaka och den andra landade i stekpannan. Än är inte säsongen över :-)


Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 23.05
Temperatur: 1,3 grader
Vind: 0,7 Nordvästlig m/s
Molnlighet: Mulet och lätt regn
Vattenföring: 56  m3/s
Skittfiske
Lunkan

onsdag 2 november 2011

Sundsvall by night

Höstens säljturné har nu lett mig till mina gamla hemtrakter och släkt och vänner. Vintertiden har nu slagit in och mörkret är kraftigt påträngande redan tidigt på eftermiddagen. Snön lyser med sin frånvaro och likaså kylan. Enligt SMHI tidigare ikväll så har det inte varit så varmt sedan 1953 och det ser ut att hålla i sig under kommande veckan. Av mina hittils dryga 500 mil i nordligaste Sverige så har vinterdäcken bara behövt jobba några få av dessa. Höjderna vid Arvidsjaur för någon vecka sedan bjöd på några kilometer snömodd och förra veckan på väg till Skelleftelå så bjöds det på lite frosthalka. Annars inget som kräver dubb.
Hösten är inte min tid, inte min tid alls. Har kraftig svårighet att klara bristen på ljus och speciellt nu innan snön kommer och ger lite reflekterande sken.

Just nu har jag en kraftig längtan att få kliva tillbaka några månader i tiden och ut i mitt favoritvatten med The Forty i handen. Ensam, förutom det självklara sällskapet av vingade sländor i ystersommar dans och vakande öring. En dag i somras som jag plockar fram ur minnet mörka höstkvällar och nätter.
The Forty började bli min vän, vi hade under några försök börjat känna på varandra och nu föll vi allt oftare in i ett synkat tempo. Borta var hetsen och tvånget om längd för att nå. The Forty ville något annat och när jag väl höll tillbaka och lät spöt leda mig så dansade vi allt bättre samman. Istället krävde The Fortys ogillande till längdkast nya kunskaper av mig, helt enkelt att "krypa" närmare fisken. En försiktig ansmygning mer som vid bockjakten under augustikvällen än om "längstkastfisket" med streamer på en stor älv.
Öringen var vakvillig, flertalig och dagen till ära även förlåtande mot min bitvis banala klumpighet. Den gav mig nya chanser och så även gav jag tillbaka. Det fanns en harmoni mellan oss. Att få stå på en halv kastlängdshåll och på knädjupt vatten och se kilosöringen suga in slända efter slända i ett nästan monotont mönster är en ynnest. Och vem är jag att dömma om livet då, jag kan välja om jag vill fiska på den eller låta bli men att fånga för att äta är inte i detta fallet rätt.
På sätt och vis var det nästan för lätt men jag både njöt, tackade och tog emot. Bara torrt på tafsens ände. I detta vatten nedlåter jag mig inte att använda något annat än flugor för torrt ytnära fiske. Metalheads, checknymf och annat som inte imiterar sländor i ytnära stadier är redan från start diskvalificerat. Är jag inte fiskare nog att få öringen att stiga till min torrfluga så är jag heller inte värdig att fiska här. Enkel men krass metodik.

När kvällen gick över mot natt, temperaturen sjönk och sländorna slutade dansa så valde även öringen att stilla sin aktivitet. Linan spolades upp på rullen, Klinkhamern på tafsen bets av och fick sin viloplats på kepsen i väntan på nya duster med strömmens invånare. Innan kepsen åter landade på sin plats på huvudet så böjdes det till ett diskret tack. 
Kvar på älvbrinken sitter en väldigt skön känsla, en vetskap att detta nog var "Dagen" denna sommar. Det kommer inte så många av dem och inte ens är jag garanterad att få uppleva den varje säsong så när stunden väl är kommen så gäller det att ha vett kvar att njuta. Stanna upp för att se och förstå varför jag har gjort detta till en förhoppningsvis livslång kärlek.

I ett höstligt perspektiv så var det nu som det plötsligt hände, detta blev "Dagen" denna fiskesäsong och jag var med och njöt varje bråkdel av den.
Just nu känns det fjärran att åter få komma tillbaka. Hösten är lång och grå, kall och mörk.
Under denna tiden på året så är det drömmar och minnen som får vara bränslet som håller fiskelågan brinnade, allt från glöd till stormande flammor.
Lågan som leder mig genom mörkertiden fram mot den dagen då åter sländorna dansar och öringen stiger girigt för att ta del av överdådet.
För min del så kan jag bara hoppas jag att jag åter är där, vid rätt tid på rätt plats.
Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 00,25
Temperatur: 7,7  grader
Vind: 1,6 m/s
Molnlighet: Halvklart 
Vattenföring: 66 m3/s
Skittfiske
Lunkan