Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: augusti 2011

tisdag 30 augusti 2011

Fler stora öringar

Det har rapporterats in flera bättre öringar senaste dagarna och på topp tronar en rejäl stubbe på modiga 3,85 kg tagen på vibrax-spinnare i en liten å. Bild på den finner ni här!
Den andra stora öringen som rapporterats in vägde nästan precis hälften av stubben och togs av en gammal fiskebekanting från Mörsil-trakten. Fisken plockades på en klassiker när det gäller spinnbete i dalen Tasmanian Devil och den vägdes in på modiga 1,82 kg Även den har landat på Wall of fame och bilden finner ni här!
Stenhuggarn som rapporterade in en 1,1 kg igår gjorde åter det osäkert tidigare i kväll för öringen och denna gång så landades en 4 hg fisk på torrt. Nära håll och lätt spö var det som gällde. 8 fotaren #2 från Hi-level fick kröka rygg och lyckligt kvittrade min mobil med bild och allt.

Själv har jag ägnat mig åt livets månadsångest, betalaräkningar, men i morgon så kommer jag stänga sommarsäsongen 2011 med ett par timmars mörkerfiske.
Förhoppningen finns alltid där och inte blev de mindre av dagens rapporter.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.40
Temperatur: 8,7 grader
Vind: Nordvästlig 1,5 m/s
Molnlighet: Halvklart  
Vattenföring:89   m3/s
Skittfiske
Lunkan

Stjärnklar bomtur

Två dragningar i flugan det var allt som bjöds ikväll. Lite surt då det var första gången som P´s bror skulle med ut och se Duvedsälven.
Det var mörkerfiske på schemat och vi var nere på älven strax efter nio ikväll. Innan dess så hade Stenhuggarn hetsat via MMS med fin guldbuk invägd på 1103 gram och tagen på torrt. Vissa förhoppningar närde vi och jag var mer eller mindre säker på fisk ikväll.
Lite moln och lite vind gjorde oss sällskap när vi startade upp och det var inte så lång stund innan jag hade första dragningen i flugan. Förhoppningarna ökade då vi både hörde och såg fisk hoppa i strömmen, det var aktivitet och strax så hade jag ytterligare en dragning. När vi fiskat igenom sträckan efter c:a 1 timme så gjorde vi paus, knäckte var sin nödraket och bytte historier. Han knäcker lite extra i skärgårn som fiskeguide och sitter inne på fina hotspots när det gäller abborre, gös, gädda och inte minst havsöring. När pilsnern var slut så gick vi på andra passet. Vinden hade nu mojnat av helt, molnen skingrats och stjärnorna lysta upp himlavalvet ovan oss. Nedan oss så valde öringen att, liksom vinden, mojna av helt. Några sporadiska hörde vi men inga fler känningar. Vi gav oss vid 23:30 tiden och rullade hemåt.

Jag har haft flera sena augustikvällar liksom denna då det varit aktivitet på fisken men när det varit helt klart med stjärnor och vindstilla så har allt dött av. Har det sedan varit i kombination med fullmåne så har det varit helt tji att få kroka av någon guldbuk.
En sen augusti kväll för många år sedan gick jag och fiskade nedströms Staa-bron. Tidigt på kvällningen hade jag fått någon fisk på torrt och när det gick över och började mörkna så bytte jag till Woolly Worm och på någon timme fick jag kroka av 6-7 fina öringar samt tappade ett gäng. Det var mycket fisk igång och jag hade även flera påslag som inte resulterade i fast fisk. Efter en stund så klev en fet och fin fullmåne upp över horisonten ner mot Duvedskans och vips så slutade fisken av helt att bita. Ljuset som månen kom med la locket på en kanonfin fiskekväll och efter en stund så var det bara att packa ihop.
Öringen är av naturen skygg och jag tror helt enkelt att det blir för ljust när det är stjärn och månklart.
Igår var det lågt till tak och lätt regn och det resulterade i en fin matfisk.
Det kallas inte öringsväder för inte det :-)

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 00.05
Temperatur: 7,8  grader
Vind: 0 m/s
Molnlighet: Stjärnklart
Vattenföring: 88 m3/s
Skittfiske
Lunkan

söndag 28 augusti 2011

Säsongen drar sig mot sitt slut.

De senaste dagarnas väder och inte minst temperaturer har inte riktigt skvallrat om det men vi går nu oundvikligen mot ett avslut. Dags att vända blad och stänga detta kapitel i fiskeboken som får gå under namnet "Sommaren 2011". För min egen del så är det inte någon av de bättre flugfiskeårgangarna men jag ser med tillförsikt fram emot nästa sommar. Dock så skall vi inte kasta in handuken riktigt ännu även om några av mina fiskande vänner avslutat Jämtland. Rospiggen och  gänget har gjort sista turen till Jämtland och är nu i skrivandes stund på väg hemåt. Bokbindarn tog hem kanoten idag och imorgon blir det utstädning av lägenheten som han hyrt sedan midsommar.
Höstkänningen till trots så tog jag med The Forty till vårt egna Hemlijaure och det på dagen prick två månader efter vi hade vår första tur. Så nu kändes det inte rimligare än att avslutningen fick bli på samma ställe. Motpol kan man säga. Då 6 öringar på torrt, nu inte ett spottat vak. Vinden var sur och regnet kallt. Efter några timmar så lyfte vi på hatten, bockade och tackade för detta år och begav oss av.



På väg hem så bromsade jag som vanligt in lite extra på Staa-bron för att kolla in vattennivån, vinden och ev. fiskare. Döm av min förvåning när det var hyggligt vatten, nästan blankt och inte en fiskare på plats. En u-sväng på Duvedssidan av bron och åter tillbaka till en av mina klassiskt Duvedsälvs spots. Känslan sa att det vankas fisk. Det blev nu lite kraftigare grejer som plockades med i from av Opti Stream 6:an med en intermediate lina och en flugrigg bestående av en ST-Heavymetal i firetiger färg och i krokböjjen dinglandes, på en halvmeters tafs, en Woolly Worm (Målarn edition). Efter c:a 15 minuters fiske så sög det på en några hyggligt tunga knyckar gjorde klart att vi passerat propeller storleken med råge. En välmatat hanfisk på dryga 8 hg fick snart syna håvgarnet och även följa med hem till middagsbordet efter att först fallit för Målarns Woolly.
Familjen gillar när det bjuds på färsk fisk och då gärna i rökt form :-)



På tal om Målarn så passade han på att säsongsavsluta laxfisket i går och som så många gånger förr så var det Stjördalselva som beträddes. Han har fått en speciel försmak för ett vall en bit upp i älven, om det har att göra med en landad 7,2 kg fisk från tidigare i sommar låter jag vara osagt men väl på plats så levererade åter älven silver och denna sent nystigna blanking drog vågen ner till 4,5 kg. Det allra roligaste var att den drillades på hans, för sommaren nyinköpta, "Stora Gula"


Två dagar återsår nu på säsongen och förhoppningen om ytterligare någon draging i flugan finns kvar. I morgon skall första fisket med P´s bror gå av stapeln och vi siktar på lite mörker streamande.
Rapport kommer.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.30
Temperatur: 9,6 grader
Vind: Nordvästlig 0,5 m/s
Molnlighet: Mulet och lätt regn
Vattenföring: 82  m3/s
Skittfiske
Lunkan

tisdag 23 augusti 2011

Sjunkande älv

Nu vänder det åter nedåt och min förhoppning och som jag säkerligen delar med många av dalens öringsfiskare är att regnet tar det lite piano ett tag nu :-)
För min egen del har jag inget att rapportera då jag fått hålla mig undan fiske och på torra land sedan senaste inlägget. Däremot så fick jag en rapport från Bokbindarn om 25 magiska minuter i en öringsfiskares liv.  I löpet av den tiden fick han kroka på, kroka av, väga och återutsätta 3 öringar i vikt från 1,2 kg till underkant på 1,6 kg. Allt på torrt och allt på hans förtrogna vän TroutBum 7,6" #3.
Dock så är han inte värst i familjen denna vecka då hans broder Norske minken snokade upp en ännu större öring som fick syna insidan på hans håvgarn innan den sattes åter. Vikten på denna var några gram över 2,5 kg.
Ja vad skall man säga. En del av mig gläds och en annan del är i smärta och vånda, men som jag sagt så blir nästa sommar en bättre sommar fiskemässigt. Åtminstone så försöker jag intala mig själv med det. :-)

Nu är det inte så mycket kvar på årets säsong. Sommaren är över och hösten är här, vare sig jag vill det eller inte. I morse var det magiskt vackert när morgondimmorna lättade från Åresjön när jag var på väg till jobbet. Temperaturen låg på låga 5,5 grader och i luften fanns en doft av gulnande löv och september. Jag hoppas hinna mig ut någon fler gång och då med stora svarta saker jaga storöringen i mörka natten.
Vid den här tiden på året och speciellt med det goda vattenstånd vi nu har så är öringen i rörelse mot lekområdena,väl där tar deriver och släpper ingen över bron. Den öringen är aggresiv och hugger det gör den för att freda sig och inte av hunger. Imitationsfiske är inte den bästa metoden utan nu gäller stort och hetsande flugor. Mina senaugusti favoriter är Wolly Worm, Sculpins, Muddlers och inte minst någon av Flugbindarns ST-streamers. Fiska dem med fart och gärna med någon form av lina/tafs som drar ner dem en bit. Det viktiga är att de kommer snabbt in mot fisken och ger en tydlig siluett, huggen brukar vara klart märkbara om jag säger så :-)

Som jag brukar ta upp varje augusti så låt gärna honfisken få gå tillbaka, behandla den med varsam hand (rejält blöt) och ge henne möjligheten att få lägga den rom som hon bär på. Är fisken lite större så brukar det gå ganska enkelt att se skillnad på hanfisk och honfisk, men är du osäker så ta det säkra före det osäkra och sätt tillbaka allt :-)

När den ena säsongen går i graven så kickar nästa igång. Ripjakten startar på torsdag och i år är första året på några som det är positiva rapporter från inventeringarna. Länsstyrelsen i jämtlad är dock inte upp med sina kommentarer ännu men statistiken finns nu att läsa på deras hemsida och länken finner ni här!
För min egen del så brukar öringsfisket slå högre och premiären på ripan får stå på vänt till efter älgjaktsuppehållet och samma gäller i år. Älgjakt blir det dock som i fjol första veckan i september på mina gamla hemmamarker norr om Sundsvall. Dock utan förväntningar då jag ännu inte fått tillfället att fälla älg även om de timmar jag suttit på pass är många, många fler än vad jag kan räkna. :-) Ifjol gav älgjakten istället fyra kanadagäss och ett par ICA-kassar kantareller. Gäss från min hagelpipa och kantarellerna från P´s hand. Hoppas på något liknande iår då även familjen följer med.
Minnen från fjolåret finner ni här!

Det damp just ner ett mail och jag kan inte undanhålla er bilden som fanns bifogad.

Ibland blir det inte vackrare än så här :-)


Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 20.50
Temperatur: 12,5 grader
Vind: 0 m/s
Molnlighet: Klart - halvklart
Vattenföring: 127 m3/s
Skittfiske
Lunkan

lördag 20 augusti 2011

Storöringar och ännu mer vatten

Ooops nu gick det visst en vecka igen sedan senaste inlägget. Får skylla på intensivt jobbande och tjänsteresa i Norge senaste veckan. Mycket vatten har runnit under broarna, både bildligt och boksavligt sedan sist. I Norge så drabbades åter sörtrönderlag av en rejäl flom i mitten på veckan och både Stjördalsevla och Gaula gick över sina bredder med vägavstängningar, lerras och stora skador som följd.
Nedan har ni flödesschemat från Hegra Bru i Stjördalselva och kolla in vad som skedde den 15:de
Flom älv.
Här hemma går oxå älven hög. Nivåerna ligger nu på samma som runt 20 juni och då var det sjunkande vårflod vi pratar om, det är tillika högsta noterade flödet detta datum under den senaste 20:års perioden så vi får nog prata om augusti-extremer iår. När jag kollade väderprognosen så var det inte speciellt mycket muntrare läsning då gråvädret med regn kommer hålla i sig en bra bit in i veckan om man skall tro yr.no.
Desto roligare läsning har det varit på mailen istället. det har rapporterats in ytterligare två storöringar tagna i regionen. Den ena omnämnd i förra inlägget och den andra ännu större, eller vad sägs om en fet trind sak på 4,6 kg. Båda ligger nu för beskådan på Wall Of Fame Bara att klicka in, beskåda och avunda :-)

Jag hoppas för min egen del att kunna komma iväg någon/några svängar till innan fiskestoppet inträder men som vanligt är det späckat schema närmaste veckan. Blir det nåt kommer rapport.
Flugbindarn var förbi med ett par läckra hjorthårssorkar med zonker svans tidigare i veckan och dessa skulle jag mer än gärna få testa av ordentligt.


Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.20
Temperatur: 10,7  grader
Vind: Ostligt 2,7 m/s
Molnlighet: Mulet bitvis lätt regn 
Vattenföring: 154  m3/s
Skittfiske
Lunkan

lördag 13 augusti 2011

Gratis laxfiske i Gaula och storfiskrapporter

Lördag 20 augusti så bjuder Melhus jeger og fiskerforening på gratis laxfiske på föreningens sträckor i Gaula. anledningen är den stora mängd oppdrettslax, dvs odlingslax på rymmen som nu är i älven och riskerar blanda sig i och störa leken för vildlaxen. Förutom detta så gäller halva priset på fiskekort resterande augusti.
Mer information om vad som gäller finner ni här

Senaste dagarna har det inkommit rapporter om storfisk. En fin harring landades och vägdes in på modiga 1,5 kg tagen på en E12 fiskad på vak. Jag lyfter på hatten och välkomnar även den in på Wall of fame som största harren där hittils.

E12 det är grejjer det :-)

I morse låg det ett MMS i mobilen och här var det ännu större fisk. En öring på 3 kg som även den var tagen på fluga. Bildbevis för berömdhetsväggen kommer det med, fiskaren behöver bara landa hemma först :-)

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 23.30
Temperatur: 14,1 grader
Vind: Ostligt 3,8 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 99 m3/s
Skittfiske
Lunkan

onsdag 10 augusti 2011

Om konsten att vittja en pool.

Jag fick ett samtal för några dagar sedan, det var från min gamla kollega och tillika fd. designer hos oss på Klättermusen. Sedan i våras boendes i en av de finare kranskommunerna till vår kungliga hufvudstad men nu ämnad på besök i gamla hemtrakter. Hans tidigare residens låg ett par speykast från den inte helt okända Brattlandsströmmen.
Efter lite artigheter i luren så kom vi in på hans verkliga ärende och det var att fiska öring. Det skulle bli summa sumarum en natt och en dag som kunde vigas åt detta så han önskade tips på vad som skulle brukas på tafsen mm. Efter min egna lycka med sork så var tipset enkelt. Stort skulle det vara stor fluga stor fisk. Efter sina år längs Brattland så har han några hemligheter som inte förs vidare och en av dessa gav honom för 2 år sedan en rejäl guldbuk som vägde in på modiga 1,8 kg krokad under ett nattfiske i augusti. Utan att överdriva så var det en tonårsförälskatkvittrande kollega som jag då mötte på jobbet morgonen efter :-)
Förväntningarna var denna gång låg uppskruvade men en sann förhoppning närdes och då speciellt med tanke på vad älven levererat dagarna innan hans hemvändning. Samtalet avslutades med sedvanligt "Skittfiske och lämna rapport" innan luren hängdes upp och jag återgick till mina jobb bestyr.
Efterföljade morgon pep det till i mobilen och sms-rapporten inkom. Några mindre öring-propellrar samt en 1,2 kg feting på topp.
Jo jag tackar jag. En dag, en pool och en öring på 1,2 kg. Med högburet huvud och låga axlar styrdes sedan åter kosan mot de nya hemtrakterna.
Öringen finns nu att beskåda på här på Wall of fame

Sorkfebern rasar vidare här hemma nu. Nya skapelser kreeras, visas och kommenteras. Bindideérna verkar aldrig sina och själv har jag lagt in ett önskemål om en riktigt stor variant hos flugbindarna, och då menar jag riktigt stor. I går damp det ner flytlinor till Pike Boostern som snart kommer få tjänstgöra som extraordinär sorksvingare, Opti stream #6:an klarar inte av de riktigt stora. Det behövs helt enkelt mer pwr för att skicka sorken dit jag önskar.
Nyssens så trillade denna bild inte från Mr Toyota som är i dalen och jagar fettfenade gulbukar, elelr ska vi kalla dem sorkbukar. :-)
Kom ihåg att frysa fisken i minst 3 dagar, så alla parasiter dör,
innan du lagar sashimi :-)
Älven har fortsatt stiga och under de två senaste dagarna har nivån ökat med cirka 60 cm. Det har lagt lite locket på öringens aktivitet som jag uppleverer det så jag både i förrgår natt hade en bomtur med Flugbindarn och JP för att i går natt fortsätta den t

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.15
Temperatur: grader
Vind: m/s
Molnlighet:
Vattenföring: m3/s
Skittfiske
Lunkan

tisdag 9 augusti 2011

Storöring & högvatten

Senaste dagarnas regnande har nu visat resultat. Imorse hade älven bara stigit med 2 kubik sedan igår (67 m2) men nu i kväll när jag gjorde en tur på älven så var det snarare närmare 90 kubik om inte mer. Ska bli kul att se uppdateringen i morgon.
Eftermiddagen så intogs ryggläge på soffan i väntan på skymningen och mellan två längre ögonlocksfällningar så lyckades Flugbindarn  ringa och kolla läget. Han och JP gjorde Duvedsälven osäker så en stund senare så gjorde jag dem sällskap. Vi möttes upp vid Golfbanan där de sett och haft kontakt med någon mindre fisk så vi flyttade oss direkt lite längre nedströms. JP hade lite tungt huvud och spända axlar efter att ha fiskat några dagar med Flugbindarn som guide, varvid guiden varje tur avgick med segern. Han fick därför starta fisket på nya stället och i första kastet satt första fisken. Inte någon av ställets större men väl tillräckligt för att röstläget ändrade sig, klippet i kastet kom tillbaka och axlarna så sakteligabörjade vandra söder ut :-)
Jag avlöste honom efter en stund och vanan trogen så kördes det sork. Denna kväll så var inte öringen intresserad alls av det. Utan att så mycket som haft en dragning i sorken så lämnade jag herrarna vid 23:30 tiden att köra av nattrallyt. Själv så jobbar jag imorgon så senare än så pallar jag inte med nu. Sömnkontot behöver fortsatt insättningar snarare än uttag för att undvika kollaps. Lite som Greklands ekonomi med andra ord.
Jag väntar spänt på morgondagens rapport från herrarna.

På tal om rapport så kom igår en i det lite styvare slaget. Gänget från centralorten har åter varit i storöring och denna gång stannade vågen på modiga 4,2 kg. Fluga och tvåhandspö var receptet.
Bild på skapelsen finner ni här på Wall of fame

Även om det var lite stå idag på fisket så verkar Sorkfebern nu sprida sig som en farsot över länet. Den senaste kreationen i ämnet har idag färdats från Kungliga hufvudstaden per tåg och landat i dalen.
Ekvationen är lika enkel som genial.
Stor fluga - stor fisk!
Gissar att den as we speak svingas i mörkret en bit öster om mig i jakt på fler storöringar. Jag väntar på rapport om resultatet.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 00.25
Temperatur: 9,1 grader
Vind: Ostlig 2,1 m/s
Molnlighet: Lätt regn
Vattenföring: 69 m3/s
Skittfiske
Lunkan

söndag 7 augusti 2011

Fortsatta rapporter om bra fiske

I helgen har det inte blivit något fiske för mig då de senaste två dagar har tillbringats i Ösd och lägenhetsmålning.Däremot så har det pipit rejält i mobilen. Köksmästarn rapporterade in en 1,1 kg öring på spinn från en nattatur på hemmaälven. Fd. Grannen Dahlberg är i farten han med och hade med sig biträdet på Fjällsport på en tur igår. Stället var det samma som jag fick kilosfisk på i fredagskväll och även igår så levererade det. Inga storlekar angavs men väl glada tongångar.
Stenhuggarn filar vidare på sorkimitationer och lovade en omfattande bindbeskrivning på sin senaste kreation. Se nedan!

Flugbindarn pratade om en ny prototyp i foam så jag väntar spänt på vad som skall komma med posten för testfiske och utvärdering. Enligt utsago så strömmar det in sorkbeställningar till honom så både krok och hjorthår börjat sina :-)

Älven stiger något nu och det är varslat regn närmaste dagarna oxå så det ser ut som vi kan ha fin fiskenivå på vattnet i augusti iår. Det är alls inte ovanligt att vi i augusti har nivåer nere på under 35 kubik och med så lite vatten så brukar temperaturen oxå vara hög och öringen trög. Har förhoppningar om fina förhållanden närmaste tiden. Så ut och fiska.
För min egen del blir det rast och vila på stället i kväll men jag satsar på fiske imorgon. Blir det nåt så kommer rapport.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.15
Temperatur: 13,8 grader
Vind: Ostligt 2,4 m/s
Molnlighet: Mulet, lätt regn  
Vattenföring: 67  m3/s
Skittfiske
Lunkan

lördag 6 augusti 2011

Sorkfeber

Har drabbat dalen efter våren och sommarens invation av lämmel och andra gnagare men då menar jag inte den "vanliga" Sorkfebern (Nephropathia epidemica). Nu talar vi om något riktigt allvarligt med fruktansvärda symptom och lång behandlingstid. I det värsta fallen så har dokumentation förts och tillfrisknadet har tagit sisådär 6 månader. De flesta brukar dock vara igång igen när isen lägger men i riktigt svåra fall så blir det kroniskt.Som tur är så har mitt fiskenätvärk varit med tidigare och vi har lärt oss upptäcka symptomen i tid och på så sätt få det hela på en mer moderat nivå för den drabbade.

Själv så känner jag mig lugn och har mitt bruk av sork under kontroll men vet att faran vilar på lut så efter kvällens tur så blir det arbetsrast och vila på stället under helgen, man får vara försiktig med doseringen. Dagens dos av Sorkfeber sträckte sig över några timmar på Duvedsälven med sällskap av Stenhuggarn som sin vana trogen gör sin egna tolkning av situationen och denna gång så blev det en kreation i dammvippeblått.

Dessa experimentella skapelser forcerades fram vid bindstädet under eftermiddagen och döm av bådas vår förvåning när en öring gick upp och synade den på första kastet. Efter lite brottning i några sekunder så valde den dock att kliva av. Men när kvällen summerades så hade Stenhuggarn krokat av en 40 cm plus, haft ytterligare några påslag så visst är den fiskbar. Men Stenhuggarn vore inte Stenhuggarn om inte geniknölarna gnuggades vidare och jag ser fram emot att få möjlighet att provfiska nästa, uppgraderade version av Blå-sorken.
För min egen del så körde jag vidare med en ST-Sork XL i kväll men hade bara två kontakter med fisk. Den första resluterade i en försiktig dragning och den andra i en landad kilosfisk. Helt nöjd med kvällen avslutade vi fisket runt 23:30.
Doseringen är som sagt A&O när det gäller att balansera Sorkfebern.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 00.45
Temperatur: 15 grader
Vind: Ostligt 4,5 m/s
Molnlighet: Lätt regn
Vattenföring:63   m3/s
Skittfiske
Lunkan

fredag 5 augusti 2011

Hard core streaming

Började kvällen med The Forty i handen och kollade in två nya och för mig ofiskade ställen. Tyvärr så var det stendött på båda så after nån timme gav jag upp hoppade in i bilen och rullade hem mot Duved.Cane spöt stoppades undan och fram halades Opti Streamen #6 och en ask av ST Sork som jag tidigare i vår fick tillsänt av Flugbindarn. Nu skulle det strippas gnagare-imitationer. Kommer ner på Duvedsälven runt 23:00 och kollar in en känd öring lokal. Inte ett vak så långt ögan når.
På med en ST Sork i mindre modell, kasta tvärs strömmen och menda nedströms för att få fart på flugan. 3 minuter senare slurpar det till i ytan och kvällens första är krokad.


Knackar och krokar av fisken som är en hane i fin kondition på c:a 9 hg och 46 cm. Vadar åter ut igen och hinner inte mer än fiska ned mig i nån minut innan nästa sitter på kroken som denna gång är större än sist då jag gick upp ett steg i flugstorlek. Sätter hård press på den och strax innan landning så släpper flugan sitt grepp. Instant release som vi säger.
Fortsätter nedström har några påslag och strax kvällen tredje sitter krokad men denna gör precis som föregående och kliver av tidigt. Fiskar sedan vidare till närmare 01:00 och förutom sista 30 minuterna så har jag friskt med påslag, summerade ihop till 8-10 st, på flugan men inga fler krokades.  Ett par av påslagen skvallrade om stor, kanske riktigt stor fisk, intressant. Jag misstänker dock att när krokstorleken är uppe i stl 2 och större samt att flugan är bunden på styva hjorthår så kan det vara lite problem för kroken att få bra fästa i en öringskäke. Skall konsultera Flugbindarn och se vad våra huvuden kan komma fram till när det gäler krokningseffektivitet utan avkall på form och design. En nöt att knäcka och i väntan på det så blir det mer sorköringsfiske för min del. Var så säkra :-)

Sorkimitationerna på tork. Som referens så sitter det en Elk hair Caddis fram på foamen. Sorkarna var lite tungkastade på #6 spöt och det skall kanske till en eller ett par klasser styvare spö för det skall fungera riktigt bra att kasta.
Dagens tips är således gnagar-imitation. :-)

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 01:35
Temperatur: 14,3 grader
Vind: 0 m/s
Molnlighet Mulet och lätt regn:
Vattenföring: 64 m3/s
Skittfiske
Lunkan

onsdag 3 augusti 2011

Dags för pannlampa

Från älven stiger sensommarnatt-dimman och lägger sig som ett lock över dalen, ett bomullsvitt. Imorgonbitti är allt daggvått och luften fräsh och sval. Mörkertiden är här och nu är det nattfiske som gäller. Både luft och vatten tempen är hög och dagtid så är fisken väldigt inaktiv. Det kläcker inte mycket i solskenet utan det som sker nu sker i mörkret.
På nackarna i dalen kan det vid den här tiden på året vara helt sjuka kläckningar av nattsländor och dessa samt skyddet av mörkret gör att öringen blir lite mer aktiv. Den jagar och äter i korta intensiva perioder men träffar man rätt så det gäller att finnas ute om natten.
Nattfisket ställer lite andra krav på dig som fiskare och det är av värde att vara väl förbered. När det gäller utrustning så behöver du inte fundera på de tunnaste tafsspetsarna. Jag fiskar 0,14 & 0,16 mestadels dagtid men på natten gärna 0,18 eller grövre beroende på flugstorlek. I mörkret så spelar tafsen mindre roll samt att huggen kommer plötsligare och kan vara hårdare så lite mer styrka skadar inte.
Kastningen blir oxå lite annorlunda, allt det du ser under dagtid, linbåge, tafssträckning mm, måste nu gå mer på känn. Sänk tempot, försök inte "kasta längst" utan koncentrera dig på att "känna linan" och fiska med kortare kast så blir det mindre risk för trassel och vindknutar.
Till sist så kom ihåg pannlampan. Är inte den med så blir allt direkt mycket mer komplicerat. Byta fluga, reda ut tafsknutar, vada samt hitta vägen hem.
Själv använder jag en pannlampa med 3 vita led dioder samt en röd. Det röda ljuset är det som jag använder vid praktiskt fiske då det påverkar mörkerseendet väsentligt mindre än vitt ljus samt inte heller är lika stakrt så det röjer inte dig för fisken lika lätt.
Lampan jag har är använd i 2 år utan problem av märket Varta, inköpt på varuhuset från Dalarna med en mans förnamn och efternamn i sitt namn.

Förutom tillfisket så har jag hittat ett till användingsområde och det är som läslampa nattetid med sambo och barn i sovrummet. Det röda ljuset väcker dem inte lika lätt som vanliga sänglampan :-)

Imorgon siktar jag på att begå nattfiskepremiären för året. Rapport kommer.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 23.05
Temperatur: 14,4  grader
Vind: 0 m/s
Molnlighet: Klart med dimma  
Vattenföring: 64  m3/s
Skittfiske
Lunkan