Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: april 2011

lördag 30 april 2011

Ännu mer extremer

När stora delar av dalens invånare härjade i Ullådalen och Skutsköt så passade jag på att dra mig lite österut för att inventera av Flatsen.  Jo visst de var hemma, extremt tidigt det med :-)
Nu blir det brasa, må väl på Valborg :-)

Pike pic of the day.

Mer extremer

Våren är som sagt tidig i år och det syns inte minst i älven. Där går flöden nu som tidigare, under de senaste 20 åren, varit uppmätta för dagens dato. Dagens värde är inte uppdaterade ännu, lite tidigt på morgonen, men om vi ser till gårdagen så var flödet vid mätstationen vid Tännforsen 266 kubik. Tidigare maxvärde var 232 och medianvärdet för de senaste 20 åren 52,5. Det vi pratar här är alltså kubikmeter vatten per sekund.
April är en föränderlig månad då den inleddes med vårvinterflöden på c:a 9 kubik. Det är en rejäl omställning för det som lever i älven vårfloden innebär.
Det positiva med detta är att ju tidigare snön försvinner desto tidigare blir älven fiskbar igen. Jag har varit med om år då vi haft kallt vårflodsvatten och klent med kläckningar långt in i juli. Jag tror det var 2005, så var det en sådan sommar. Junifisket var i det närmaste obefintligt och när jag och en fiskekompis, kvällen innan, åkte och rekade vattennivåer och lämpliga ställen för en kurs vi skulle hålla den 17 juli så var det nere på frosttemp. Dock så kom vändningen dagen efter 25 grader varmt, strålande sol och allt liv som ännu inte vaknat kickade igång på full choke. På kvällen när vi kom ner till älven vid Blåsudden med våra 3 nybörjare så vakade det över allt och det var bra fisk uppe. Det kläckte Sandsländor, strömsländor, mygg och nattsländor och fisken fick vakfnatt.
Till en av deltagarna satte jag på en gul dagsländeimitation och visade honom på ett ställe att fiske av, 5 minuter senare tar hans sin första öring på torrfluga och den vägde in på halvkilot. Innan kvällen var slut hade alla deltagare fått fin fisk och en oförglömlig upplevelse.
2007 så hade vi en vår likt denna och redan 8 juni så stod jag och Bössmakarn utvadad på Gevsjönacken och drog öring som vilt jagade blindsillen som var tidigt inne för leken. En kväll då vi säkerligen krokade av 25-30 öringar sammanlagt så visst kan det vara varierande vårar här :-)

En annan extrem som inträffat i år som jag inte tror är speciellt positiv för livet i älven är det extremt låga vattenföringar som gick redan tidigt på säsongen. Redan i december så var nivåerna nere runt 6 kubik och de låga nivåerna höll i sig i princip fram till i början på april nu. Riskerna och påverkan av detta har jag haft lite funderingar på kring och därför varit i kontakt med betydligt bättre kompetens inom området.
Så här svara Ingemar Näslund på min fråga om denna ovanliga situation och vilka erfarenheter och teorier han har kring detta och vad kan det ha för påverkan  på fiskstammarna här i Åreälven med biflöden?
Hur kommer det påverka fisket på kort resp. lång tid om det har någon påverkan vill säga?


Du har rätt det är en mycket ovanlig situation som sannolikt betyder problem för faunan i älven och i biflöden. Så låga värden inträffar ju mkt sällan så här års, snarare i början av mars, strax inan vårfloden. Jag tror som du att det låga flödet kan ha neg effekter på bottenfauna och fiskrom. Vi hade en likartad situation 1994 (tror jag) i östra Jämtland o en stor del av kustlandet, men då med mkt lite snö i kombination med lite vatten under vårvintern som medförde lågt grundvatten, djup tjäle, enormt med is i bäckarna osv. Det året hade vi väldigt lite årsyngel o ettåringar, sannolikt ihjälfrusna eller trängda till döds på nåt sätt.


Såna naturkatastrofer är som tur är ovanliga o naturen återhämtar sig om de inte upprepas för ofta. Inom parentes kan man nämna att miljödomstolarna ofta dömer minimitappning efter lägsta registrerade flöde i ett vattendrag (MLQ) "för så lågt kan det ju vara under naturliga förhållanden". Problemet är att det flödet kanske var en katastrof för det vattendraget det året men att återhämtning sker. Vad domstolen alltså gör är att man permanentar katastrofen.


Sammanfattningsvis så tror jag att de låga flödena, som om det inte blir blidväder kommer att bli än lägre, troligen medför att årets årsyngel blir få och att kanske även äldre öringungar drabbas. Det kan bli en svag årskull somkan synas i framtida fiske men som också kan överlappas av andra. Det är ju normalt rätt stora svängningar i årsklasstyrka av en massa olika skäl.


Det skall bli intressant att se vad resultatet blir och vilken på verkan vinterns låga vattenflöden har haft på livet i älven.
En intressant tes han tar upp i mailet är de risker som en vattendom kan innebära för ett vattendrag när minimitappning skall fastställas. Att det helt enkelt blir en permanent och årlig "naturkatastrof" där det inte ges tid och utrymme för naturen att återhämta sig. Något som tydligt kan ses i flera utbyggda vattendrag.

När det gäller detta med vattenkraften så tycker jag, om ni inte redan gjort det, att ni skall logga min på mina fiskevänners bloggar där ämnet är uppe för het debatt. Flugbindarn  har varit ute och fotograferat lite "Grön elproduktion" och Rospiggen rasar kring den heta potatisen om Arjeplogströmmarnas utbyggnad.

Till sist vill jag bara avsluta med att vill du vara med och göra din röst hörd kring detta med vattenkraft så bli medlem i Älvräddarna Det gör skillnad.



Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 07.15
Temperatur: 2,2 grader
Vind: Nordvästlig 0,1 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 266 m3/s (29 april)
Skittfiske
Lunkan

måndag 25 april 2011

Extremer.

Överallt finns dom i år, jag tror inte att någon som tillbringat några av påskdagarna i västra jämtlandsfjällen kan ha undgått dem, lämlarna. De är nere i byn, på fjället, i trädgården, på isen, i älven och inte minst i tillplattade former längs vägarna. Vi gjorde en tur västerut idag för att kolla läget på vårens intåg och den syn som mötte oss vid Staa-brons västra brofäste var minst sagt makaber. Det var näst intill en matta av mosade gnagare över vägbanan.
 Kråka, korp, räv och andra predatorer har ett veritalbet uppdukat smörgåsbord vart de än vänder sig. Lämmelår likt detta kan jag inte påminna mig om att jag sett under de åren som jag bott i dalen, vilket nu är dryga 20 st. Enligt de jag talat med så var det något liknande i början på 80-talet då det likt nu låg mosade lämlar på E75:an (Nuvarnade E14)

Förutom de predatorer som lever i luften och på land så gagnar detta även våra prickiga vänner i älen. Det är kännt att öringen och även röding tar gnagare och lämlar när chansen ges. De är ganska mediokra simmare och blir således ett lätt byte. Proteintillskottet från gnagardiet skall inte underskattas när tillväxthastigheten på fisken beräknas och blir det då år som detta så kan tillväxten på de öringar som får smak på lämmel bli explosionsartad. Något att lägga på minnet inför sommarens flugfiske.
Jag har redan lagt in en order hos min Flugbindande vän om nya mus/lämmelimitationer i modell XXL :-)
Det kanske blir så att Pike boostern får agera drillpinne när de riktigt stora mössen skall stripas tvärs över strömmen i sommar.

I väntan på sommaren så är vårfloden redan igång. Denna bilden är från Medstuguån, strax uppströms Stalltjärnsstugan.
Me like, me like a lot!


Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 20.45
Temperatur: 7 grader
Vind: Nordvästlig 4,3 m/s
Molnlighet: Mulet - lätt regn
Vattenföring: 226 m3/s
Skittfiske
Lunkan

söndag 24 april 2011

I väntans tider!

Det är påsk och solen skiner från en molnfri himmel. Termometern visar över 20 i solen på balkongen och ute snurrar cyklar och bara ben. Det är skönt, mycket skönt.
De sista hårdnackade isfiskarna är på de högt belägna vattnen där fortfarande isen bär. Har fått rapport från både Säljarkollegan som dragit fin röding på hemma vattnen samt Målarn som varit ut i helgen. Samtidigt så ramlade det obligatoriska MMS:et in i mobilen på Långfredagen från Flugbindarn och som så många gånger förr så sa det "1-0"  Första flugöringen var bergad, ni hittar bild på den här idag hade han åter varit ute och nu var även säsongens första harr bergad samt returnerad den finner ni här!

Min Trondheimske fiskebroder Bokbindarn gjode det som vi gjort tillsammans sista åren, begått säsongspremiären på Smöla. Han ringde igår och var smått lyrisk. Stilla vind, blå himmel 16 grader och vakande öring. Två dagars fiske och en natt i tält vad vad som stod till buds och resultatet blev c:a 10 landade på torrt, de flesta på stripande nattslända, Rena-flugan, men även några på dagsländeimitation. Ungefär lika många tappade varav ett par i rejäl storlek.
Alldeles nyss landade dessa bilder i mailboxen. Se och njut!




Rospiggen är i gång ordentligt. damen är i sjön och nakenhet sprider sig i skärgården, vårgäddorna är i fara när Roslagsmaffian firar påsk.
Fullständig rapport har ni här!

Troutlaw har även han varit ute och blött redskapen senaste tiden och även där så har det vankats gädda. Rapporter och hans blogg hittar ni här

Själv så passade jag på att förbereda lite gott till påskbordet i går.

Ett knippe vinterrödingar, grov salt (utan jod) och några timmar i detta skick som förberedelse


Röklådan laddad med Dammådalens spån och ner med vännerna i två lager.

Lätta lite på trycket och låt doften sprida sig i grannskapet

Voila klart. Dottern gillar detta med "rökta fiiisken" skarpt och tog på stående fot och satte i sig en av dessa till lunch.
Resten blir som förrätt till Annandags påskmiddagen imorgon.
 Ovanstående var min kontakt med fiske under den gågna påskhelgen. Det är stora saker på gång och inställelsetiden till hemmet är maximum 30 minuter. Körklar och körbar dygnet runt har gjort att påsken, förut två folköl, hållit sig i ett synnerligen nyktert skick.
"Avundsfriska" tankar och blickar har riktats till mina, i inlägget, omnämnda fiskevänner och förhoppning om att snart kunna göra dem sällskap men först har jag viktigare saker att ta hand om.
Det väntas tillökning i familjen, vilken dag som helst.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.15
Temperatur: 7,8 grader
Vind: 0,5 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 211 m3/s
Skittfiske
Lunkan

måndag 18 april 2011

Mer vår och Flugfiske EM 2014

Efter omläggning till sommardäcken igår så gjorde jag och far en rek.turupp till Gevsjön för att kolla isläget. Älven gick bred, brun och isren nedanför Staa bron och fortsätter stiga. Inatt så har det mest skvalpat från taket hela tiden.
Myrar och bäckdrag är fulla med vatten och tillflödena till Gevsjön går breda även de. Isen var ännu inte landlös på Gevsjön vlket lett till att det mesta av smältvattnet runnit upp på isen.
    
     
Bilder ovan tog jag från parkeringen vid fiskekortsautomaten vid E14, det bruna är smältvatten och området är det tänkta för Långfredagens pimpeltävling. Tyvärr är nog spiken slagen i kistan nu.
Sonens Gudfar är ankommen till Edsåsdalen för påskfirande med familjen och att dömma av rapportern jag fick från honom så är även Hensjö-pimpeln i stor fara. Det talades om bogvågor vid skoterfärd över sjön :-)

När vi ändå är inne på tävling så kom det en mycket rolig nyhet. Minnesstarka läsare kanske kommer ihåg att jag skrev tidigare om att det skulle ansökas om att få arrangera Flugfiske EM i jämtland och nu är det bekräftat att tävlingarna blir av. Sommaren 2014 så kommer hela europaeliten i flugfiske att embarkera länet.
Coolt.
Mer att läsa hittar ni här på ÖP


Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 08.45
Temperatur: 2,1 grader
Vind: Västlig 9,6  m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 106 m3/s
Skittfiske
Lunkan

lördag 16 april 2011

Det blir vår i år, TIDIGT :-)

Gumman Tö har inte varit så här tidig och effektiv på många år vad jag kan komma ihåg :-)
Skönt är det i vilket fall. Det vita Lappmöglet, som en vän beskrev den vita varan i föraktfullt ordalag, som Skistar omsätter sina miljarder på rinner nu längs fjällsidorna i farligaste farten i sin mer blöta form. Älven stiger snabbt och tyvärr blev det som jag befarade inte den lucka på några dagar då den blir fiskbar innan vårfloden sätter in. Idag mäter älven upp 75 kubik att jämföra med 10,6 kubik samma datum ifjol. Blir maj inte speciellt regnrik men däremot bjuder på lite skön försommarvärme så kan vi ha en rekordtidig säsongsstart på sommarnivåer i älven :-) Me like.
Nu är det bara att vänta in gräspinnen som förhoppningsvis i skrivandes stund tar form under överseende av Herr Löfdal. Flugaskarna behöver fyllas men bindstädet blir nog fortsatt nerpackat så det blir till att förlita mig på flugbindande vänner och lätta på lädret.

Väsek meddelar nu att från ok med dagens datum så är skoterlederna stängda för säsongen med några få undantag väster ut och i högre terräng runt Ånn, Storlien och Kallfjällen. Det är mycket vatten i bäckar och åre samt myrar och fjällsjöarna börjar bli rejält blöta. Åresjön är nu snart helt landlös så påskfisket får förläggas på högre höjd.

Långfredagens pimpeltävling på Gevsjön har jag redan flaggat för att den ligger i fara men jag tror denna har ännu sämre förutsättningar att bli av.



En annan klassisk påsktävling som jag ger större chanser att bli av är Hensjönappet. Hensjön ligger högre, är mindre samt har mindre genomrinning än både Gevsjön och inte minst Kallsjön.
Påskafton i Dalen är likamed Pimpeltävling.

Längre söderut börjar det nu röra lite på sig i vikar och vassar, Rospiggen och delar av Hallsta-maffian har begått gäddpremiär, se mer här Gäddpremiär.
När ni ändå är inne och hälsar på hos Rospiggen så passa på att läsa hans andra inlägg från igår, skrämmande. Sjuk fiskindustri.

Nu är det åter till verkligheten som gäller, sommardäckbyte :-)


Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 13.25
Temperatur: 6,9 grader
Vind: Västligt 3,6 m/s
Molnlighet: Mulet
Vattenföring: 75 m3/s
Skittfiske
Lunkan

måndag 11 april 2011

Kort Ocke-rapport

Västgöten min gamla kollega och frände gjorde slag i saken och deltog i Ocke-pimpeln i söndags. Dock var resultatet mycket magert och någon fisk landade han inte. Enligt den korta SMS-rapport som kom så var det mesta dels sik som vägdes in. Pristagare, vinnande vikt och prisbord utelämnade han helt i rapporterandet, jag gissar att det var i ren och skär besvikelse över den egna insatsen :-)

Nu till någon mycket roligare, min vän Flugbindarn nere i kommunens huvudort har redan begått premiären med fluga för året. Hemlijaure besöktes och både vak och nafs i flugan resluterade turen i.
Mer att läsa om detta finner ni här.
Han har en otäck förmåga att nosa upp öppet vatten och fånga öring långt innan vi andra vaknat ur vinterdvalan. Under de år jag känt honom så är det endast ett år som jag varit före honom att landa fisk på fluga i jämtland och det var i fjol. Tyvärr så får jag nog redan se mig slagen i år då jag inte har så stora möjligheter alls att en komma ut.

Som det ser ut på vattennivån och hur snabbt det vårfloden nu kommer så tror jag tyvärr att det inte blir så stora möjligheter. I dag går det 23 kubik mot i torsdags då det gick c:a 12 kubik, i älven. Vi har inte haft nattkallt på över en vecka. Ullån börjar svämma och likaså Mångån här i Duved. Det går fort nu.
Närmaste dagarnas prognos ser ur ett vinterperspektiv inte så speciellt mycket bättre ut heller. I morgon regn och fortsatta plusgrader.
Jag har inte hört något om hur det ser ut med skoterleden över älven i Duved men risken är att även den snart är ofarbar.

Målarn gjorde en tur upp på Gevsjön igår men resutatet var magert så strax därpå så satt han i vårt vardagsrum med en kopp java i ena handen och ett Yellowline 12,4" i den andra och sken i kapp med den solgula spöklingan.
Tångböle FVO låter hälsa att Långfredagens anrika fisketävling fortfarande skall köras programenligt, jag hoppas att snön, isen och föret kommer tillåta det. Just nu ser det lite sisådär ut.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.15
Temperatur: 8,4 grader
Vind: Ostligt 3,7 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 23 m3/s
Skittfiske
Lunkan

fredag 8 april 2011

Tävlingshelg i varslat ruskväder

Nu är pimpeltävlingsäsongen igång på allvar. I helgen går två tävlingar av stapeln för hugade. Tyvärr så verkar vädret inte vara på samma solskens humör som förra helgen men de riktigt hårdhudade skiter i det och trycker snoken ner i hålet, stänger av omvärlden och fokuserar.

I morgon går Baksjö-tävlingen i Anjan av stapeln.


och på söndag är det Ockesjön som står som värd.

För min egen  del blir det hemma helg så jag tar gärna emot rapporter om någon hugad läsare utmanat om prispallen. Skicka in några rader och gärna bild om det går.

Till sist vill jag bara visa en lång, gänglig ynglings första vingslag. Sonen drar till väders och kvar på marken står en stolt och avundsjuk far och ser på.
Det är sonen som hänger i den högra av skärmarna och har precis gjort sin andra start i livet från anrika Mörvikshummeln i Åre i tisdags.
Cool kille!


Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 21.40
Temperatur: 1 grader
Vind: Västlig 3 m/s
Molnlighet: Mulet
Vattenföring: 14,4 m3/s
Skittfiske
Lunkan

måndag 4 april 2011

Jag gör en Troutlaw

Inlägget blir således i bilder. Dagens dato, Ullådalen och dottern



Mitt hus på fjället
 
I bakgrunden, Tväråvalvet
Fånga då!

Fångad

På väg hemåt.


Ullådalen och Skutan


Dagens idiot-uttalande låter jag Rospiggen få delge Er.
Läs och gråt klicka här!

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 20.50
Temperatur: 2,7 grader
Vind: Nordvästlig 2,3 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 9,6 m3/s
Skittfiske
Lunkan

söndag 3 april 2011

Avfall, bortfall, frittfall och Vattenfall

Vattenfall - Stolpe ut!

Ja jag vet inte riktigt om jag egentligen blir förvånad men jag blir riktigt förbannad.
Hur faan i hela djävla helvetista friden får de hålla på så här??
Kan en människa i en yrkesroll på ett statligt bolag vara värd 22 miljoner efter 5 månaders arbete? Tillåt mig undra.
Inte undra på att elpriserna skjuter i höjden, Vattenfall har ju några lönespecar att få täckning för.
Bla bla Tysk praxis bla bla.
Vattenfall bygerr verkligen på sitt redan slita förtroende.

Detta är nog kanske inte så långt från sanningen som man kan tro.


Idag sken två solar över Åredalen
10 plusgrader, strålande sol och blå himmel. Årets varmaste och vackraste dag. Våren är här och nu närmar vi oss sommar, ljusa nätter och vakande öring.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.10
Temperatur: 0,8 grader
Vind: 0 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 9,3 m3/s
Skittfiske
Lunkan