Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: augusti 2010

måndag 30 augusti 2010

24 timmar kvar.

Har inte varit hemma på ett par dagar utan tillbringade helgen i Skottland med familjeangelägenheter. Nej då inget flugspö fanns med i bagaget :-)

Nu är det 1 dygn kvar på sommarsäsongen 2010 och jag kommer tillbringa delar av den utvadad i en ström.
Fick en rapport från denna ström i eftermiddags att en kollega i branschen lyft en öring ur vattnet på 2,6 kg. Det är inte illa.
Igår kom rapport från Målarn som äntligen fått sig en norgelax. Det vankas sushi :-)

Nu är det nattinatti och laddning för morgondagen :-)

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 23.50
Temperatur: 7,5 grader
Vind: Nordvästlig 2,5 m/s
Molnlighet: Mulet och lätt regn
Vattenföring: 41 m3/s
Skittfiske
Lunkan

onsdag 25 augusti 2010

Ännu en bom tur

Fiskelyckan vill ej riktigt stå mig bi nu. I princip hela augusti har varit trög.I söndags gjorde jag och P vår första tur ihop på två år och det var riktigt skönt. P som inte ens hållit i ett flugspö på den tiden var lite ringrostig när vi kom på älven men efter en stund så började kasten landa där hon ville och fisk stiga till flugan. Efter några missade mothugg så satt det även snart fisk på kroken.
När vi fikat och det var min tur att fiske så öppande sig himlen, åskan rullade och vinden friskade i. Borta var de vakande öringarna och min chans att få böjt spö.
Igår så pep det till i mobilen vid 21.00 tiden, Målarn var på älven och det var fisk igång. Strax därefter så bromsade han in utanför huset och iväg.
Vi körde av en sträcka i Staa och resultatet blev en 4 hg öring inget mer. Älven går fortfarande låg men har så sakteliga börjat stiga. Med regnet så har även vattentempen sjunktigt vilket kommer inverka positivt på fiskat.
Ikväll så drog vi, jag och Målarn, västerut till Handöl och mötte upp Rospiggen, Fluganberg och Granaten, alla kända från bloggen Rospiggen Fiske och synnerligen trevliga fiskevänner. Målet var storöring på högvatten men det grusades snart.
Vinden gav oss ingen ro och regnet bara spädde på frusterationen över att det inte hände något. Ån gick inte så hög som jag hoppats på och det var klent med bititresserad fisk. Det verkar ligga någon förbannelse över Handölannoch vi, ifjol när jag fiskade ån med ovannämnda Rospiggar så drog en storm in och ställde till det. Iår var det inte mycket bättre utan frisk vind i kombo med regn gjorde att vi kroknade tidigare vad som varit beräknat. När vi summerade ihop så var det bara Rospiggen själv som fått något att kroka av. Vi andra stod med lång näsa och såg på

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 23.50
Temperatur: 7 grader
Vind:Ostlig 5,9 m/s
Molnlighet: Mulet och lätt regn
Vattenföring: m3/s
Skittfiske
Lunkan

fredag 20 augusti 2010

Storfisk

Det har landats storfisk i länet. Närmare bestämt öring på 12,4 kg i Köttsjön i Ragunda.
Kolla in vad ÖP skriver, klicka här!

Självså gjorde jag åter ett fåfängt besök på Duvedsälvenutan någon större lycka, det var ännu trögare idag än det var i förrgår.
Vi behöver regn och stigande älv om vi skall få något vettigt fiske innan lekstoppet sista augusti.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: oo.oo
Temperatur:11,3 grader
Vind: Ostlig 1,1 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 29 m3/s
Skittfiske
Lunkan

onsdag 18 augusti 2010

Ën svag känning av höst

Sitter på balkongen efter att ha åter varit några timmar på Duvedsälven. Anabola sedge förnekade sig inte i kväll heller. Åter sög den upp fisk till ytan och påslag men än en gång så ville de inte riktigt fastna på kroken. Senaste tidens fiske har gott i det bakflytet. Fisk hugger, fisk fastnar & fisk släpper.

Det är svalt i luften i natt, himlen är mörk och stjärnklar och månen har inte kommit upp ännu. Det är mörkt nu, riktigt mörk. Jämtlands sommarens långa och ljusa nätter är det slut med och de är ersatta av den svarta augustinatten.
Jag vet inte riktigt vad det är med denna tiden men jag känner alltid ett vemod när mörkret kommer. Det är som jag förlorar en gammal vän när ljuset försvinner. Vetskapen om att sommaren lider mot sitt slut för denna gång och att det är 9 månader innan den åter är tillbaka känns. Visst hösten och vintern har ju oxå sin charm men det räcker liksom inte. Sinnet blir tungt och kroppen trött. Under den ljusa perioden så kanske jag snittade strax under 6 timmar nattsömn men nu så känns det som om jag får betala tillbaka det och med ränta.

Snart är det dags att summera årets sommarfiskesäsong, göra årets best of och få något att se tillbaka på när torrflugefisket känns långt borta i vinter. Jag tror jag redan kan sträcka mig till att säga att årets säsong är min bästa hittils :-)


Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 00.30
Temperatur: 14,6 grader
Vind: Ostlig 4,4m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 32 m3/s
Skittfiske
Lunkan

måndag 16 augusti 2010

Rapport från Sameland

Klockan 09,30 i lördags rullade vi ut från Duvedsbyn med sikte på flugfiske i Sameland. Laddade till tänderna med stora förhoppningar och små förväntningar.
Väl på plats så hoppade vi snabbt i vadarna och tacklade upp spöna, för min del blev det både Lilla Gula #3 och AEG femman. Finlir och vindbemästrare. Vattennivån var låg även på fjället och temperaturen hög. Sporadiska vak syntes på i den krusade ytan. Det blåste lite små illa från nordväst och temperaturen i luften var klart beskedligare än senaste dagarna. Det var inte heller lika fuktigt och tungt.
Jag fick äran att starta på en hotsppot känd för att hålla storfisk. På exakt samma ställe så går det illvilliga rykten över fjället om att en, från bloggen känd, Målare sumpade en storöring ifjol på slarv och ouppmärksamhet :-)
Denna gång så verkade den däremot inte vara på plats och att ha fiskat av strömkanterna med Klinkhamer och guldskalle så flyttade jag på mig längre upp i strömmen för att reka lite.
Efter en stund så spottades en försiktigt vakande fisk och fiskevännen från Duvedsbyn fick chansen. En flyt med en Superpuppa och saken var biff. En fin öring på dryga halvkilot låg snart i håvgarnet. Vi var igång :-)

Vid en udde så var det upp fisk regelbundet och efter första kaffepausen, det blev några va det slaget under dagen, så flyttade han ut dit och hade snart et rejält påslag men missade mothugget. Värden fiskade ändra sidan om utloppet och även han hade kontakt med fisk men fick dem inte fast. Nu var det bara jag som inte fått någon känning.
Jag gjorde Duvedsbyn sällskap på udden och snart så hade jag första på kroken, ca 48 gram öring som försiktigt sattes åter på tillväxt. Inte riktigt vad jag hoppats på men dock fisk :-) Duvedsbyn torskade två fiskar på tafsen brast i mothugget och var nu lite smått irriterad, något som inte vi var sena att dra nytta av. Är det något som går hand i hand med flugfiske med vänner så är det den sköna råa men ack så hjärtliga humorn.
Är man på tur med Värden så är det aldrig långt till den varan.
Duvedsbyn förlorade två klargula dagsländeimitationer och jag passade på att byta från GH Sedge till en Yellow Humpy och i första kastet så hade även jag fick på. En matfisk som fick följa med hem till röken.

Lunchhungern knackade på dörren och vi flyttade oss ner i ån och spisade lunch och drack mer kaffe i en lä kurva vid en storöringshölja som herrarna tidigare fiskat med stor lycka.
Vi gjorde en sväng i ån men det låga vattenståndet gjorde den näst intill ofiskbar. Det var endast några höljor som höll vatten nog och där landades ytterligare några mindre steköringar, denna gången var det Värden som drog det längsta strået.
När höljora var avfisakde så drog vi oss upp mot sjön igen och tänkte fiska av den norra mellanströmmen men där var det folk så vi vände ner till vårt första ställe.
Vål på plats visade det sig en fin öring i utloppsströmmen och åter fick jag chansen att fiska på den. Nu gick jag på knock och satte på en rejäl sorkimitation i hjorthår. På första draget så small det på sorken men ingen fast fisk. Den var upp ytterligare två gånger men inte på sorken utan tog något annat. Jag bytte flugorn några gånger men ingen mer reaktion. Det var lugnare på sjön nu och efter ytterilagre en stunds fiske utan någon känning så flyttade vi oss ner till åns utlopp för att se om det fanns någon harr i farten. Det vakade klent men vi alla fick kroka av harr som dock även de var av moderat storlek.

När vi summerade dagen så var vi mer än nöjda, visst de riktigt stora hade vi inte lyckats lura men det finns kvar till nästa besök.
Nästa sommar är vi på plats igen men då tidigare på säsongen. Vi siktar på en tur i början av juli när kläckningarna är på gång och öringen är hungrig.
Då kan det hända grejer, riktiga grejer.

Turens första och största öring.

Sportfiskarna bloggen äroxå uppdaterad, klicka här!

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 21.50
Temperatur: 15,4 grader
Vind: Nordostlig 3,4 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 33 m3/s
Skittfiske
Lunkan

söndag 15 augusti 2010

Bildrapport från gårdagen

Gammal sliten fiskevän.
Första i håven
Äkta kärlek
Hot spoten
On the edge
In i fallet

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.15
Temperatur: 8,5 grader
Vind: Nordvästlig 1 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 35 m3/s
Skittfiske
Lunkan

fredag 13 augusti 2010

Packning

imorgon blir det fjällfiske igen och denna gång ett för mig helt ofiskat vatten. Jag har förmånen av att få hänga med in i sameland och få tillsammans med några kompisar fiska ett, för oss vanliga dödliga, stängt vatten.
Ån har jag sneglat på många gånger när jag passerat och det ska bli riktigt kul att få testa den. Det är varslat lite regn och mulet i morgon vilket är välkommet.
Den senaste veckan har bjudit på tung luft och fuktig tryckande värme. Visst har det kommit någon skur och några åsksmällar men inget som gjort någon större ändring i väderleken. Efter lågtrycket i morgon så ska det bli lite svalare coh förhoppningsvis lite "torrare" väder. Det behövs då detta väder suger musten ur både fisk och fiskare.
Nu ska jag packa det sista, fixa lunchen och kolla över grejerna.

Igår gjorde jag en kvällstur på älven, rapport finner ni här!

Nån som har något att rapportera får gärna lägga in ett mail till mig. Har inte hört något från övriga delar av dalen på ett tag. Gärna med bild :-)

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 20.40
Temperatur: 18,3 grader
Vind: Ostlig 4,2 m/s
Molnlighet: Mulet
Vattenföring: 37 m3/s
Skittfiske
Lunkan

onsdag 11 augusti 2010

Badtemperatur och pedikyr

Det är inte så konstigt att öringen håller sig lugn. Ikväll gick jag och stora delar av familjen ner till älven för ett svalkande kvällsdopp och det var klart behagligt i vattnet.
Vi uppskattade till 18-19 grader helt ok för badande Homo sapiens men lite för varmt för fjällöring. Visst vakade det lite fisk ute på lugnflytet men det verkade mest var småpropellrar som sprätte i ytan.
Igår kväll lades dock några timmar i kvällsmörkret på älven i sällskap av Köksmästarn. Rapport om det hittar ni på Sportfiskarna bloggen
Pedikyr a´la Spa Duvedsälven

Blindsillen jobbar på.

Auktionen stänger på vadarekängorna om 2 timmar och 20 minuter. Än hinner du lägga ett bud :-) Klicka här!

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 20.30
Temperatur: 20,3 grader
Vind: Västlig 0,6 m/s
Molnlighet: Klart - Halvklart
Vattenföring: 41 m3/s

Skittfiske Lunkan

måndag 9 augusti 2010

Varierande väder

Det har varit lugnt på fiskefronten senaste dagarna. Kroppen börjar att få ro igen efter en intensiv semester och själen njuter av att ha familjen hemma igen.
Vädret har varit lite så där skönt som det brukar kunna vara i fjällen i augusti. Fuktiga darma dagar löses upp av ett och annat åskväder, häromdagen så komer det en rejäl knall och ett väldigt lokalt väder som dansade ner 60 mm regn på 30 minuter i Såå öster om Åre.
I Åreby så var det betydligt beskedligare däremot.
Älven sjunker bara sakta nu och ligger på för säsongen hyggliga 45 kubik. Vissa sträckor på Duvedsälven tappar fart när nivån går ner medan andra sträckor öppnars sig för fiske som man annars inte kommer åt på högre vattenstånd.
Det har varit klent på rapporter senaste dagarna då de flesta av mina fiskevänner flytt fältet.
Bokbindarn är åter i arbete efter 7 veckors fri fisketid i sommar. Troutlaw vänder blad på kontoret i Å-berga och Målarn passade på att fly dalen när semestern kom.
Rospiggen var i dalen förra veckan och hans rapport kan ni läsa här
Flugbindarn tittade upp på kontoret idag och räckte över ytterligare några Anabola Sedgar för nattfisket i Åreälven.

Nu är det bara två dagar kvar på auktionen på mina Simms Rivershed så än finns chansen att göra ett fynd. Kolla här!

Till sist så vill jag bara tipsa om Lars Lenth och Lars Nilsens nya projekt. Bloggen Lars og Lars. Ni finer den i blogglistan till höger eller klicka på länken här!

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.15
Temperatur: 16,2 grader
Vind: Ostlig 0,4 m/s
Molnlighet: Mulet och lätt regn
Vattenföring: 45 m3/s
Skittfiske
Lunkan

fredag 6 augusti 2010

Mer nya prylar

Även om jag långt ifrån klassar mig själv som prylgalning så är detändå kul när det dimper ner en eller annan ny leksak, det kan jag inte sticka under stol med :-)
Den senaste i raden är en ny pocketkamera för fiske fotande. Även denna gång så är jag Pentax trogen, både min gamla pocketkamera (Optio WPi) och systemaren (K200) är av samma märke.
Den nya pocketen blev en Optio W90, liksom den gamla så är den helt vattentät och kommer få tjänstgöra i riktigt blöta miljöer, dvs under fiske. Den har varit mig trogen under många år och hjälpt mig föreviga många fina fiskeminnen och andra minnen oxå för den delen. Den har några svagheter som jag nu funnit hjälp med i ersättaren. Dels så saknade den en hygglig vidvinkel och hjälpljus för focusen under kvällsfoto vilket gjorde den nästan helt oanvändbar under kvälls och nattfiske.
I den nya finns dessa features samt allmänt bättre prestanda samt lite andra nyheter som "digitalt microskåp" tex.
Visst kan inte den mäta sig med vad systemaren eller högpresterande kompaktkameror som Canon G11 eller liknande men samtidigt så är den grymt smidig, kan alltid följa med samt både fota och filma under vatten. Den är stötsäker och frostsäkrad så den tål tuffare tag än de ovannämnda, passar helt enkelt kanon för ett mobilt och aktivt friluftsliv.


På fiskefronten har det varit lite lugnare några dagar och helgen skall ägnas åt familjeumgänge. Det ska bli skönt.
Vädret har varit ganska bra sensommar fjällväder med riktigt hyggliga dagstemperaturer runt och strax över 20 grader. Lite åska och regnskurar har lättat upp den tunga fuktiga luften och älven ligger fortfarande på hyggliga nivåer.
Det kan bli en riktigt rolig augusti i jakten på öring.


Väder och vattenstånd Duved

Klockslag: 21.35
Temperatur: 15,1 grader
Vind: Ostlig 3,9 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 49 m3/s
Skittfiske
Lunkan

onsdag 4 augusti 2010

Simms Rivershed säljes

Nu går skorna under klubban och ni hittar dem på Tradera.
De var lite för stora för mina fötter och jag har använt dom under säsongen 2009, skicket är bra och de går i många mil till.
Ni hittar dem här! Eller klicka på länken i spalten till höger.



Sportfiskarna bloggen är uppdaterad, klicka här!

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 23.25
Temperatur: 12,5 grader
Vind: Nordostlig 0,4 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 49 m3/s
Skittfiske
Lunkan

måndag 2 augusti 2010

Nattfiske

Några avtryck från i kväll.

Baetis Rhodani spinner (Stor åslända)


Flugbyte i pannlampans sken

Som U2 live från Red Rocks, Colorado "Under the blood red skies"

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 01.40
Temperatur: 11,2 grader
Vind: Västlig 1,6 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 53 m3/s
Skittfiske
Lunkan