Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: december 2008

onsdag 31 december 2008

Gott Slut & Gott Nytt

2008 rinner nu mot sin ända, det är endast minuter kvar.
Innan vi lagt året till historieböckerna så vill jag passa på att önska gamla som nya vänner, fiskare och ofiskare, läsare och tittare ett synnerligen Gott Nytt År.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.55
Temperatur: -5,7 grader
Vind: 1 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: Ej uppdaterat m3/s
Skittfiske
Lunkan

söndag 28 december 2008

1 års jubileum

Idag är det ett år sedan jag gjorde mitt första inlägg på bloggen Årefiske Minnesgoda läsare kanske uppmärksammar att det allra första blogginlägget gjordes tidigare än så men det inlägget skapade inte jag utan min gode vän och blogginspiratör Mr Troutlaw
Officiellt så firar Årefiske ett år som blogg.
Det har hunnit rinna mycket vatten under broarna sedan starten. Många flugor bortfiskade och även några minnesvärda fiskar fångade.
Totalt har det blivit 188 inlägg (189 med dagens) där teorier ventilerats, tips fångats in och vänner skapats. Jag hoppas bloggen lever, frodas och fortsätter utvecklas under 2009.
Tack alla nya och gamla vänner för första året!

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 19.55
Temperatur: -8,4 grader
Vind: 1,3 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 15,9 m3/s
Skittfiske
Lunkan

torsdag 25 december 2008

Vörda Juldagen

Juldagen är den dag på året som alla invånare i vår nådige guds natur skall få finna frid, människor som djur. Därför av gammal jakthävd så går ingen jägare ut för att fälla villebråd. Jag vet inte riktigt om det finns något likande för fiskare men jag låter mitt fiskeutstyr vila under juldagen.
En utrustning som inte fick vila var däremot Stormriderna. 09.15 så stod jag i givakt i Hamreliften strax därefter så mötte jag upp Mr Troutlaw, han kom under förra besöket på den synnerligen goda iden att fira jul här i dalen, och hans systerson, "Rymdbörje", vid Linanbanans dalstation för några timmars "kavrande" i Mullfjällsbacken. Rymdbörje var lite trögstartad så efter några åk så gjorde vi ett snabbstopp på Hamrestugan för kafe. Han laddade in några mackor och genast så kom färgen åter i ansikten och blicken blev skarp.
Åket därefter resulterade i ett rejält "hockeystopp" från hans sida som begravde Mr troutlaw från topp till tå i snö.
Eftermiddagen rundades av med Jullunch hemma hos oss i köket. När jag ramlade in från backen hade P kokat julgröt och stod och rullade kalvköttbullar för fullt.
Nån timma senare var bordet dukat och herrarna från backen hade bänkats sig tillsammans med oss för att dela spis. Skinka, sill, gröt och Janssons mm.
Gravöringen är nu historia, fatet tomt och både mage och gom belåtet.
Vi siktar på en Gevsjö-tur under helgen så en nyårs grav-öring kanske kan levereras. Rapporter kommer.

God Fortsättning

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 17.50
Temperatur: 1,1 grader
Vind: 0,3 m/s
Molnlighet: Mulet
Vattenföring: 16,7 m3/s
Skittfiske
Lunkan

måndag 22 december 2008

Gravöring & mer skinkkok

Julskinka a´la Lunkan.
Färsk rimmad skinka, lök, äpple, lagerblad, enbär, kryddpeppar, vitpeppar & en Pilsner med fin beska.
Till griljering: Senap, äggula, strösocker & ströbröd.
Skinkan i kastrul. Slå på vatten så det täcker och koka hastigt upp.
Slå bort vattnet. Lägg i klyftade äpplet och löken samt kryddorna.
Slå över en rejäl, eller fler, pilsner och toppa upp med vatten så det täcker skinkan.
Sjud långsamt till 68 graders inner temp.
Låt skinkan svalna i spadet, gärna utomhus.
Ta upp, näta av och blanda äggula, strösocker och senap. Täck skinkan med blandningen och strö ströbröd över.
Griljera i ugnen på 225 grader tills den får vacker färg.



Julgravad Gevsjö-öring
Spöfångad Gevsjö-öring (c:a 1,2 kg :-) som varit fryst.
Salt (jodfritt), socker, grovmalen vitpeppar, dill med stjälk &
Single Malt Whisky.
Filéa öringen. Blanda 1/2 dl salt och 3/4 dl socker och nymalen vitpeppar i lite grövre struktur.
Grunda med blandningen i en form. Lägg ena filén med skinnsidan ned. Strö rikligt med salt/socker blandningen över. Lägg på dill och droppa lite malt Whisky över och täck med andra filén som beströtts med salt/socker innan den läggs med köttsidan ner.
Fisken täcks med plastfolié och läggs i kylen under tyngden av 1½ liters mjölkförpackning. Låt vila i 2-3 dagar och vänd fiskpaketet varje dag.
Båda tillrättningarna njutes bäst på tunnbröd.
Mjukt för skinkan med stark senap och hårt för öringen med senapssås.
Jämtlands Julöl och en julakvavit.
Skål & Gu tår mina vänner!



Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 20.30
Temperatur: -2,4 grader
Vind: 6,3 m/s
Molnlighet: Lätt snöfall
Vattenföring: 17,1 m3/s
Skittfiske
Lunkan

söndag 21 december 2008

GOD JUL PÅ ER ALLA!

Jag - En söndagsskidåkare!

Ni som följt mina inte allt för frekventerade jakteskapader kan kanske erinra er att jag brukar kalla min hund Genie för en "Saturday afternoon shootingdog"
Något annat som inte heller är specielt välfrekventerat är mina dagar i dalens skidbackar. Idag var det en sådan. Västgöten sms:ade över frågan igår kväll om vi inte skulle ta några svängar idag. Under hela fjolårets vintersäsong så jobbade vi ihop på Sport men fick inte ihop en enda skiddag tillsammans. Idag var det första gången. Vi möttes upp 09.02 vid VM8:ans dalstation (gamla Olympia) för att som han uttryckte sig "bränna" lite. Jag var dock tydlig med att påpeka att han var ute med en gammal man som till råga hade ett knä som inte höll toppskick.
Vänlig som han var anpassade han tempot och åkningen därefter.
Efter några åk i Gästrappet så hasade vi över till Stjärnbacken. Sikten var så där, solen hade inte klivit över horisonten. Föret halvklent och en backe som går ömsom på höger ömsom på vänster skrå. Jag har inte blivit klok på Stjärnbackens storhet och dagen gjorde bara att mina gamla åsikter fick bekräftelse. Den suger, tyvärr är det så.
Det som inte sög var däremot solen. När den väl, årets kortaste dag till ära, klev över Totthummelns kant så var vi redan förlorade och hänförda.
Magiskt, helt magiskt. Jag har varit i dalen sedan 1987 och jag tror inte att någon december-månad håller den klassen som årets. Backarna håller febuariskick redan, temperaturen ett par minus och ytterligare några centimeter av det vita guldet har lägrat dalen. En fika på Hummelstugan och ytterligare några åk i Olympia innan vi nöjda avslutade dagen strax innan lunch. Trängseln i backen hade ökat, tempot sänkts och skidsuget tillfredställts.
Eftermiddagen fortsatte med den årliga Julmarknaden i Duved. Renkorv och tunnbröd inhandlades innan vi avslutae dagen med adventsfika hos Konsulten & Fru.
Vem kan säga nej till lila blåbärsprincesstårta och trevligt sällskap? Inte vi i allafall.
En ganska bra avslutning på skiddagen.
I bilen på väg hem så slog mig tanken. Söndagar?
Nu har jag tre skiddagar denna säsongen och alla dessa har infallit på en söndag. Tillfällighet?
Ja, kanske! Eller så kan det nog vara så att jag helt enkelt är en
"Sunday midnoon recreational skiier"
Så är det nog egentligen!

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 20.40
Temperatur: -4 grader
Vind: 1,5 m/s
Molnlighet: Mulet - lätt snöfall
Vattenföring: 17,5 m3/s
Skittfiske
Lunkan

lördag 20 december 2008

Nu vänder det.

Imorgon 21 december klockan 12,04 infaller Midvintersolståndet.
Den längsta natten och kortaste dagen på året. Sedan går vi mot ljusare tider.
Mellan sommar och vintersolstånden så blir dagen 15 timmar och 55 minuter kortare här uppe i Åre. Det märks :-)
Min absoluta favorittid är veckorna runt midsommar. Det är fullgott ljus dygnet runt för allsköns aktiviteter som golf, vandring och inte minst fiske.
Vid den här tiden på året så är det sommarens minnen som håller mig flytande.
Dock ska det varesig förglömmas eller förringas tjusningen med den tid vi har framför oss. Juletiden.
I år så kommer jag kunna njuta av den som jag inte kunnat de senaste åren. Jobbet ger mig ledigt hela julhelgen och nyårshelgen. Det känns rätt skönt att klivit ur butiken och in på kontoret :-)
På tal om butik så slog idag Whiteplanet upp portarna i Sportkällarens gamla lokaler på Åre Torg. Whiteplanet blir en konceptbutik för varumärkena som ingår i Skigutane-gruppen Extrem, Bula, Linken, Åsnes & Kari Traa. Jag hoppas det kommer gå bra och önskar dem lycka till.
På eftermiddagen så landade vi på Förberget och Copperhill Mountainlodge där vi tillsammans med vänner inmundigade en något sen men mycket trevlig brunch. Gör gärna ett besök där upp. Det är ett spektakulärt byggen som landat längst uppe i Björnens skidområde.

Åre och Duved gör sig nu redo för julgästernas intåg i dalen och mycket bättre inramning än vad vi har nu kan man knappast få. Några minusgrader och ett snöfall som under dan lämnat ett fem centimeters täcke av det vita guldet att förgylla kvällen. Prognosen inför julhelgen visar på stabila minusgrader och till en början relativt klart och mot julafton lite mer snö.
Ni som är på väg hit med bil. Ta det säkert efter vägen.
Åreskutan ligger där den legat i 1000-tals år och ni riskerar inte att missa den även om det tar lite längre än beräknat i restid.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 18.51
Temperatur: -2,7 grader
Vind: 1,5 m/s
Molnlighet: Mulet & lätt snöfall
Vattenföring: 18 m3/s
Skittfiske
Lunkan

torsdag 18 december 2008

Fullt blås!

Nu är smekmånaden över på nya jobbet. Idag så avslutade min företrädare sin tid på företaget och nu ska jag ta över. Det känns lite som jag inte riktigt hunnit sätta mig in i allt vad det innebär.
Men va fan, det går ju alltid med ett leende och lite improvisation.
Det kommer bli mycket som går genom "trial and error" erfarenhetsbanken innan rätt resultat landar. Så länge ingen dör av mina misstag så är det ingen katastrof och så länge det inte är en katastrof så går det alltid att lösa. :-)
Första tiden har det varit fullt blås om öronen. Huvudet är rejält tomt när jag landar i TV-fotöljen efter ett väl uträttat dagsverke.
Häromdagen så somnade jag medan jag masserade P´s nacke :-)Konsulten ringde och kollade läget idag. Han siktar på en tur upp på Gevsjön imorgon och utlovade rapport.
På företaget visade det sig finnas starka fiskeintressen bland personalen och idag damp ett julkort från ovanstående kollea föreställandes sommarens PB på gädda akompanjerat av ett brett Stomatol leende.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 19.20
Temperatur: 4,9 grader
Vind: 2,3 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 18,8 m3/s
Skittfiske
Lunkan

tisdag 16 december 2008

Skink-kok

Just nu står spadet från skinkkoket och reducerar ner till en härlig "Dopp i Grytan". Skinkan är avsvålad och ligger på svalning och får en gyldene griljering i morgon.
Fy fasiken vad gott det ska bli. Julskinka på mjukt tunnbröd med stark Västervik Senap. Julbalsam för både gom som själ.
Skinkan får sjuda i torr öl med extra beska, äpplen, lök med lagerblad och kryddpeppar tills innertempen når 68 grader. Det blir grejer det.
Nu doftar det jul lägenheten.

Det damp in en rapport i mailen häromdagen från en frusen fiskare. Han hade gjort ett försök på Gevsjön men möts bara av bitande kyla. Enligt rapporten så visade termometern på minus 17 på hemma plan men väl på plats på Gevsjön så var det minus 27. Turen blev inte så lång och resultatet var en dragning i bänket.
FÖr er i trakten som vill ha lite kolla på vädret vid Gevsjön så har Vägverket en trafikväderkamera där. Den nås via webben. Läget på vägarna Klicka på fliken Kameror och sedan på Norrland på kartan som visas. Strax till vänster om Åre så visas en blå kamera. Klicka på den och Voilá där är Gevsjön.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 23.20
Temperatur: 3,1 grader
Vind: 2,9 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 19,2 m3/s
Skittfiske
Lunkan

lördag 13 december 2008

Midvinter

Idag bet det åter till i kinderna.
Många minusgrader har det härjat i dalen medan på toppen så lyckades solen betvinga kylan och de skidåkare jag mötte var lyriska.
På toppen föresten? Jo visst, igår så mötte jag en mycket belåten driftchef på Skistar som lät meddela att de minsann öppnat upp Gondolen och välkomnade hugade åkare till ett välpreparerat Störtlopp. Så här tidigt har aldrig högzon tidigare kunnat öppnas.
Jag lyfter på hatten, bockar och bugar på alla skidåkares vägnar.
Tack Kung Bore, Ullr och Skistar att vi fått en sådan helt makalös start på skidsäsongen :-)

Själva så fixade vi nya pjux, hjälm, goggles och liftkort till sonen hos Fjällsport i Duved, innan vi tog en tur in till Åre och den utlovade Julmarknaden.På ICA så träffade jag Skollärarn som svor lite åt det bistra vädret. Han hade ännu inte kommit sig ut på någon sjöis och hade således inga rapporter att delge. För övrigt har det varit magert på den fronten över huvudtaget. Har ni något att förtäjla så skicka gärna en mailrapport.

Tyvärr så var det inte så många knallar som hörsammat kallelsen om julmarknad och flera av de stånd som vår byvärd, Bengt och hans mannar så förtjänstfullt, placerat ut på Torget gapade tomma. Kylan kan ha haft en klart avskräckande verkan.
Vi, P jag och sonen, strosade runt i butikerna och mellan stånden innan vi landade på Twins för en fika. Jag hade kameran med och fortsatte leka och lära mig hantera den.
Här kommer lite bilder från dagen.












Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 21.20
Temperatur: -21,7 grader
Vind: Sydlig 0,7 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 22 m3/s
Skittfiske
Lunkan

onsdag 10 december 2008

Nytt läge

Efter en synnerligen seg höst på jobbfronten så har det nu löst sig.
Sedan igår är jag igång och jobbar på Klättermusen där min roll kommer bli innesäljare med placering på hemmaplan i Åre. Klicka in på hemsidan så får ni bekanta er lite med min nya arbetsplats och vad vi pysslar med.
Det känns grymt skönt att det äntligen löst sig och så bra oxå för den delen.
Det blir en väldigt rolig ny utmaning att ta tag i. Fullfart redan från första dan.

Till helgen, fredag - söndag, så kommer det vara utförsäljning i vårt Showroom i Produkthuset. Se nedanstående annons.
Att det nu blir jobb kommer nog, tyvärr innebära att jag inte kommer hinna fiska lika mycket som jag gjort senaste månaderna :-) Men det finns väl inget ont som inte har något gott med sig.

Kylan håller i sig och fjället och dalen är magiskt vackra. Träden tynger under snö, solen sprider bleka strålar över snön som gnistrar och skimrar.
De flesta som rör sig utomhus ser ut som färgglada Michelin-gubbar i "lager på lager" och dunkläder.
Det är få saker jag älskar så mycket ur min garderob som min gamla blå dunjacka. Den välkomnar mig alltid. Hur kallt det än må vara så ser den alltid till mitt bästa.
Vi har liksom blivit vänner och varma vänner ska man vara rädda om.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 21.10
Temperatur: -20 grader
Vind: Västlig 0,3 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 23 m3/s
Skittfiske
Lunkan

måndag 8 december 2008

Med vänner på Gevsjön

Idag visade äntligen kvicksilvret på lite lämpligare fisketemperaturer.
Kaffetermoen fylldes och SMS gick iväg till hugade fiskevänner.
Mr Troutlaw fick avböja, det var diverse vinterstugpyssel som skulle företas och från Konsulten inget svar.
Bilen frostades av och startade som vanligt snällt. Jag har en spekulant på bilen och mycket troligt så försvinner den ur min ägo under veckan.
Det känns lite vemodigt ändå. Vi har varit dödspolare i dryga 6 år och aldrig svikigt varandra men nu är det dags att låta den vandra iväg.
Väl ute på E14 som skramlade det till i luren och Konsultens glada stämma kvittrade till.
- Vi är klädda och klara och ska bara ta en snabbfika sedan kommer vi, sitter du på vanliga stället?
Trevligt med sällskap. Konsulten hade sin Toyota-polare med sig och vi har möts både på sjön och i butiken tidigare. Så det var lovande.
Väl på plats vid fiskekortsautomaten så fann jag att min gamla Raskens-kollega hade fått samma tankar i morse. Dan blir bara trevligare och trevligare :-)
Vi promenade ut till gamla fiskestället och borrade upp några av våra tidigare hål.
Strax därefter så landade även herrarna på isen och en liten glad kvartett hade bildats.
Fisket var lite halvtrögt. Rödingen var försiktig och tog det lugnt.
Själv fick jag 5-6 stycken varav 3 fick följa med hem. Kollegan och Konsulten kom oxå med i protokollet men vi fick, alla tre, se oss slagna av Mr Toyota. Två redigt fina rödingar landlade han på isen och middagen var räddad.

Dagarna är korta nu och tillika lite kalla. Efter tre timmar började alla att skruva lite på sig och strax därpå så gav vi upp. Kylan är en svår motståndare, den äter sig in och tillslut får du kapitulera.

Av de rapporter jag fått in så verkar det tas bra med fisk nere mot utloppet på Gevsjön. Samt att det kommit in bud om att en kanadick på 1,2 kg tagits på Gevsjön. Faktiskt på nästan den plats vi fiskade idag.
För övrigt har det varit ganska tyst och lugnt på rapporteringen.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 16.10
Temperatur: -9,8 grader
Vind: Västlig 0,2 m/s
Molnlighet: Halvklart - molnligt
Vattenföring: 24 m3/s
Skittfiske
Lunkan

söndag 7 december 2008

Alpinpremiären...

...är nu avklarad för denna säsong.
Hamre gnistrade vit och kall. Manchestern nylagd och solljuset flödade i branten.
Ner i byn når inte solen denna tiden på säsongen.
Termometern på Hamrestugan visade minus 7 grader och nere vid påstigningen låg tempen på 14 minus.
Livskvalitet!
Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 15.20
Temperatur: -16,2 grader
Vind: Nordvästlig 0,0 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 25 m3/s
Skittfiske
Lunkan

fredag 5 december 2008

Toppnotering

Idag var det planer på att åter begå Gevsjön i jakt på rödingen. Det fryser inne.
Här nere i Duved är det -18,8 grader och vid Vägverkets väderstation vid Gevsjön visar nu termometern på -26 grader. Hittils kallast i år.
Jag tror jag ägnar mig åt lite inomhus aktiviteter under förmiddagen istället :-)

Mr Troutlaw sitter snart i bilen på väg upp och förhoppningarna är att vi kommer ut på några sjöisar under helgen. Må hända att temperaturen bör sjunka lite innan men prognosen säger att det ska bli lite mer hanterbar kyla närmaste dagarna.

Min fiske & bloggkompis Flugbindarn Stig, Flugfiske i Årefjällen, var representerad i senaste Flugfiske i Norden med en artikel han skrivit om Ajvin Siitje. Slå upp sidan 77 och följ med honom upp på fjället.
En annan av mina nyfunna fiske & bloggkompisar Patrik i Roslagen, Harrvak & Gäddbett har redan börjat summera fiske året, klicka in på hans blogg och läs årskrönikan. Ett bra sätt att hålla suget upp inför säsongen 2009.

Jag tog en tur med bilen upp till Ullådalen. Med var kameran och det var makalöst vackert. Inte fullt lika kallt men det bet bra i kinderna ändå.
Här kommer några bilder från Ullådalen. Gnistrande kallt.











Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 08.30
Temperatur: -18,8 grader
Vind: stlig 0,1 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 27 m3/s
Skittfiske
Lunkan

tisdag 2 december 2008

En korttur på Gevsjön

Skickade sonen till skolan vid 8.30. Gumman låg kvar i sängen.
Själv hoppade jag i overallen och begav mig till Gevsjön för några timmars förströelse. I Duved blåste det lite elakt men på Gevsjön var det lugnare. Istället var det några grader kallare än nere i byn. -7 grader visade biltermometern när jag parkerade vid fiskekortsautomaten.
Ut mot djupet igen. Det satt ingen vid "mina" hål. Det var föresten helt tomt på sjön. Inte en fiskare inom synhåll.
Jag borrade snabbt upp några av de gamla hålet, agnade på och med spänning såg Blinken försvinna i det mörka djupa.
Undrar om dom är här idag och på bettet
Visst, det tog inte lång stund innan det började rycka bekant i spötoppen. Snart hivades även första upp på Gevsjöns snötäckta is. Liten och fick gå tillbaka.
Direkt nytt hugg och upp med en till i samma storlek. Jag kom på att ifjol hade med mig peangen för att snällare kunna kroka av de mindre rödingarna. På nästa tur så sitter den i overallen.Vinden drog lite över sjön och kylde snabbt av fingrarna och redan vid andra maggoteringen så började jag tappa finkänseln i fingertopparna. Det blir liksom lite bökigt att hantera maggoten då :-)
Fisken fortsatte hugga och under en halvtimme fick jag kroka av ett dussintal. Alla i samma hål. Tre var i fin matstorlek och fick följa med hem till svartpannan.
Som på en given signal så dog allt av. Klockan 10.00 var det ridå ner och rödingen tappade helt intresset för blinken och maggoten. Hålbyte men ingen ändring. Stilla som i graven. Åter hålbyte en försiktigt darrning men inget mer. Jag fiskade fram till 11.15 men ingen mer fisk ville bita på.
Rödingen är en förunderlig fisk. Ena stunden verkar de finnas i mängder, två av de jag fick hade jag krokat i magen när de passerat blinken, för att i nästa vara som bortblåsta.
Outgrunderliga äro deras vägar och det är väl den stora tjusningen och charmen med just isfiske efter röding.
En blek december sol var uppe och vände ovan trädtopparna i söder. Dagarna är korta nu. Det känns skönt att fått komma ut och nyttja de få ljusa timmar som är. Nu vände solen åter nedåt och jag slog den följe och vände hemåt.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.50
Temperatur: -5,9 grader
Vind: Västlig 0,7 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 29 m3/s
Skittfiske
Lunkan

måndag 1 december 2008

Downtown Duved By Night!












Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 23.00
Temperatur: -6,7 grader
Vind: Västlig 0,0 m/s
Molnlighet: Lätt molnighet
Vattenföring: 29 m3/s
Skittfiske
Lunkan