Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: juni 2008

måndag 30 juni 2008

På tur med Gudfar


Blev det i kväll. En rejält blöt oxå för den delen. Det regnade ganska hyggligt de frsta timmarna. Tur att vi både var väl ekiperade och torra inunder.
Vi köde av några olika ställen i Duvedsälven men det var trögt. Tror att vi kom ut lite väl sent. Vi var med i matchen först vid klockan 20.00.
Gudfar hade redan tidigt på eftermiddagen rapporterat om vakande fisk både på Brattlandsnacken och i Undersåkersälven men när vi väl kom ut så smattrade regnet bort alla tendenser att se några vak.
BÅda startade med guldskalle och på 5 kastet gick det på en frisk öring som var precis runt minimimåttet. Den hoppade och fajtades så det stod härliga till :-)
Men det blev allt. En stigning till torrfluga och några försiktiga nafs i nymf var allt där efter.
Det kom lite gula strömsländor seglande med vinden men på ytan var det märkbart lugnt.
Jag siktar på lite morgonfiske imorgon innan jobbet, det lovas bättring i vädret med mer sol, högre temp och mindre vind. I slutet på veckan talas det om temp på uppemot 25 grader.
Igår pep det till i morbilen och MMSen signalerade mottagen post. Det var Revisorn som skickade bild på delar av helgens fångst på Rengen. Det var en vacker bunt öringar i bra storlek de båda herrarna, Revisorn och hans kompis, stoltserade med. Allt taget på fluga.

Det har varit bra rörelse i butiken idag och det är kul att se att så många, gamla kunder, hittar till mitt nya jobb. FÖr er som inte vet vad jag gör nu så är det Sportkällaren som är min arbetsplats. Vi ligger en trappa upp på Åre Torg i det nya centrumhuset. Så det är inte svårt att finna fram till oss. Här hittar ni förutom det vanliga som kan behövas i fiskeväg och dagsaktuella fisketips och rapporter från älv och sjö.

Bilderna i dagens inlägg är fån turen till Edsåsdalen igår och de dagsländesurplande öringarna i Henån.



Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 23.25
Temperatur: 10,8 grader
Vind: Västlig 3,8 m/s
Molnlighet: Mulet och tidvis regn
Vattenföring: 94 m3/s
Skittfiske
Lunkan

söndag 29 juni 2008

Rocken kläcker & uppdaterad blogg

Gudfar ringde från Edsåsdalen och stammade i luren. Det var bitvis svårt att förstå vad han talade om men när jag lyckats lugna ner pulsen på honom till tvåsiffrig slagfrekvens så gick budsapet fram.
Stora sländor dansade över Hensjöns yta och ännu större öringar jagade dem. Plaskvak efter plaskvak och stor fisk visade ogenerat sig i ytfilmen. Tyvärr så kan ingen av oss göra så mycket åt det idag då vi har middagsplaner tilsammans. Jag och P är snart på väg över dit och skall inmundliga sparris med hollandaise och abborrsoppa med basilika. Låter inte helt fel eller hur :-)
Vi har precis avslutat lunchen och den gick oxå i fiskens tecken. Gårdagens öring hade fått en välbehövlig vila i kylen innan den ramlade ner i en välsmörad svartpanna. Färskpotatis och gräslöks-creme fraiche akompanjerade det hela.

Jag har stylat om bloggen lite och jag hoppas den ska passa bättre. Jag har även lagt till en ny funktion. Läsarnas Fiskerapport Här kan ni själva lägga upp rapporter från era turer till vattnen. Den är egentligen en gästbok som är omdöpt. Länken ligger till höger och det är bara att klicka på den, skriva vad som önskas och sedan trycka på sänd. Klart!

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 13.45
Temperatur: 15 grader
Vind: Ostlig 5,8 m/s
Molnlighet: Halvklart till mulet
Vattenföring: 95 m3/s
Skittfiske
Lunkan

lördag 28 juni 2008

Å du vakande öring!


Efter att ha kuskat runt i landet med sporadiska nedslag vid fiskevattet så jag jag ändå konstatera att Duvedsälven är min hemmaälv. Den kan vara vrång, stor, trög, föränderlig men ändå alldeles underbar.
Harrar, laxar, gäddor och havsöringar alla står i skuggan av vår magiskt vackra duvedsälvsöring. Tätprickig i svart och rött med guldgul sida och vit buk. Öringen här är helt enkelt vackrare än på annat håll.

Idag begick jag sommarpremiären i älven och den går fortfarande lite stor efter vårfloden. Flera av mina hot spots kollade jag av men flera var ännu inte fiskbara med fluga pga vattenståndet. Låt nivån gå ner med en halvmeter och vi har en helt annan älv.
Efter lite snurrande runt så hittade jag tillslut en plats med vakande öring. I luften surrade dagsländor, mygg, småsveda, jo nu är den här, och nattsländor. Efter lite testande så var det min favorit som gav den första fisken, Klinkhamer olive stl 12 går att lite på :-)


Vinden kom och gick och det blåste med hygglig värme från sydost. Vädret var mulet med inslag av både dugg och sol. Varierande med andra ord. Innan jag valde att packa ihop hade jag fått kroka av fyra öringar, misst 2 och haft ytterligare några påslag. En fick följa med hem, den var 40 cm och 6 hg stor. Det blir en fin lunch imorgon.
Strax innan åtta så vred vinden om och kom istället från nordväst. Temperaturen sjönk snabbt några grader och allt liv i luften var som bortblåst. Inte ens småsvedan fanns kvar på plats. Öringens aktivitet avtog helt.
Jag kände mig nöjd med sommarpremiären och packade ihop och begav mig hem.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 21.55
Temperatur: 11,1 grader
Vind: Västlig 1,8 m/s
Molnlighet: Mulet och lätt regn
Vattenföring: 101 m3/s
Skittfiske
Lunkan

fredag 27 juni 2008

Hemma igen..


Igår begav jag och sonen oss till Ljungdalen för lite fiske. Väl på plats visade det sig att han var mer sugen på Ryssland - Spanien så efter en halvtimme av myggkrig, myggoljan var bortpackad. Så skjutsade jag tillbaka honom till Dunsjögården där vi skaffat natthärberge. Väl där dök myggoljan upp och jag begav mig tillbaka till fisket. Jag valde att fiska i Ljungan c:a 5 km nedströms Ljungdalen. Det kom en sidobäck in och var ett lugnflytande parti av ån.
Redan när jag höll på att plocka spöt ur bilen så såg jag första vaket. Vattnet var helt klart och det var smygfiske som gällde. Efter att ha smugit runt lite för att komma i position för att nå fisken så var det bara att försöka.
På tafsen satt Klinkhamer Olive i stl 16 och den svek inte :-) En harr på c.a 30 cm fick krokas av.
Kvällen var gudomligt vacker med blå himmel, ingen vind och vakande harr. Ytterligare en fick jag ganska snart därpå innan jag fick besök av bäverkungen i ån. Han kom glidande nedströms mot mig och passerade mig på en kastklumps håll innan jag vred upp och låg och kikade på mig. Jag började prata lite med honom och strax därefter så lyfte han på hatten, klippte till med svansen och sa adjö.
Harrarna i närheten gjorde det samma så jag begav mig uppströms och hittade ytterligare en vakande fiskar som fick smaka på min fluga innan den återbördades till ån. VId 21.30 så gick aktiviteten på fisken ner och det blev mycket trögare. Jag gick tillbaka till bilen och skulle precis kliva upp ur ån när en fisk vakade ljudligt strax nedströms mig. Det var en hög strandbrink som jag smög upp på och såg fisken tydligt i vattnet. Han hade tagit position och åt friskt av driftande nymfer och en och annan dagslända. Jag tog ny plats och lyckades tillslut lura den med en Elk hair caddis stl 16 på handtvist. Ytterligare en harr fick jag syn på från strandbrinken. Jag satt 1,5 meter ovanför den och tittade på när han spisade kvällsvard. Som avslutning så fick den krokas av från en harörenymf med guldskalle.

I morse fick jag med mig sonen och efter att vi städat ut oss ur rummet så var vi åter på plats vid Viksjöbäcken. Redan innan vi var påklädda så hade vi vakande fisk på närhinnan. Jag placerade ut sonen och fick igång honom. Elk hair testades och gav resultat men fisken lyckades inte krokas. Jag började smyga uppströms mot en annan vakande fisk men han, som vanligt, inte mer än 3-4 steg innan han stod med böjt spö och harr på kroken. Nöjd var han 1-0 och high five innan han klev upp på land och värmde benen. Det var mycket trögare och de fiskar som vakade vakade bara sporadiskt. Vi smög ner till den höga brinken där jag tog fisk igår och där nedan oss gick två stycken och patrulerade området. Guldskalle på och resulat gav det direkt. Ytterligare en krokade sonen på innan han tog en fika paus. Innan vi gavs av hemåt så ville vi ha en till harr och efter lite trugande så fick vi tillsammans kroka av den som skulle visa sig bli dagens största. Uppskattningsvis runt 40 cm 5-6 hg.

Hemresan gick via omvägen över Flatruet, Funäsdalen, Fjällnäs och vidare in i Norge för att passera Sylarna på baksidan vid Stugudal. Därifrån följde vi första Tya och sedan Nea ner till Selbu. Tya/Nea är storöringsvatten av rang och gudomligt vackert var det med. Ska utforskas så fort tid gives :-)
På måndag är ordningen återställd och jag finns åter på butiken så välkomna in med era rapporter.
På tal om det så ringde Bössmakarn idag och meddelade att Rocken kläckte nere på Liten i stora mängder. han hade varit ut en sväng igår i U-åkersälven och fick några fina öringar på 5-7 hg samt förlorade en på plus 1 kg.
På mail fick jag rapport om 2 kg öring krokad i Storån häromdagen. Inte illa alls. Samme uppgiftslämnare hade även varit i Tångböle, Kvitsle och Tegeforsen men med väsentligt magrare resultat.
Konsulten var i dalen i veckan och även han besökte Tångböle. 3 mindre öringar bet på det var allt.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.05
Temperatur: 13,3 grader
Vind: Nordvästlig 0,3 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 105 m3/s
Skittfiske
Lunkan

onsdag 25 juni 2008

Rektur i Ljungan



Idag gjorde sig flugfiskefebern sig påmind och när sonen bokat av dagen med faster så tog jag en sväng ner till Ljungan för att se om det fanns någon harr hemma.
Fiskekort och diverse tips införskaffades på PO´s-fiske i S-vall och sedan begav jag mig mot Viforsen. Det blåste elak västan så jag beslutade att starta på södra sidan av älven för att få vinden från snällt kasthåll.
Efter lite strul med kartläsning och tyda skyltningar så stod jag utvadad i älven.
Ljungan är mest känd för sitt fina havsörings,- och laxfiske. Jag hade ingen utrustning för det med mig så det blev lite harrjakt istället. Det finns även en fin stam av stationär harr och harr som kommer upp från havet för att leka.
Fisken kommer upp till Viforsen där en kraftstation bryskt sätter stopp för vandringen. Älven påminner mycket om Trönderälvarna Stjördal, Gaula och Verdal. Den går genom odlingslandskap med mycket skog nära inpå och är lätt hummusfärgad. Min gissning utifrån mina bristande kunskaper i laxflugfiske är att röd/gula toner och Grön/gula toner på flugorna bör fungera.
Vill ni ha mer info så kolla in länken Ljungan sportfiskesällskap


Efter lite omflyttande efter älven så hittade jag jag en spot som var vindbefriad och till min stora glädje så jagade mås sländor på vattenytan. Solen värmde och det var både strömsländor, sandsländor och nattsländor som både kläckte och la ägg som måsen kalasade på. Efter att ha gått igenom allt från torrt, via vått till tungtunga nymfer utan så mycket som ha en dragning i flugan så fick jag ge upp. Inga vak syntes heller. Knepigt iom att det fanns mat i överflöd, harren var inte på humör eller helt enkelt inte på plats alls.

Väl hemma efter ett oplanerat soppatorskstopp på motorvägen vid Ikea, så blir det nu packning för vidare färd till Ljungdalen imorgon. Då ska vi fiska källflödena till Ljungan och hoppas på bättre lycka med fisket där.
Grymmisch! :-)

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 20.30
Temperatur: 6,7 grader
Vind: Västligt 3,7 m/s
Molnlighet: Mulet och regn
Vattenföring: 108 m3/s
Skittfiske
Lunkan

tisdag 24 juni 2008

Lite nya länkar, nya prylar och När & Fjärran

Igår så gjordes besök i diverse affärer i Birstas nya stora köpcentrum norr om Sundsvall. Shit pommes frites vad mycket butiker och varuhus som skjutit upp ur jorden bara under det senaste året. Tyvärr så ser det lika ut överallt nu för tiden. Ganska opersonligt i min smak.
Jag fann inte det jag sökte någonstans där utan jag begav mig in mot Sundsvall i stället. Ett besök senare på butiken "Wått och Tårrt" och allt var löst. Jag har sökt en helt vattentät kameraväska som skall fungera som midjeväska till nya kameran och det kunde de tillgodose mig med. Det är skillnad på affär och affär :-)
Kunnandet du finner i en specialbutik som Wått & Tårrt finns inte på de stora varuhuskedjorna i köpcentrana, ingen kedja nämn ingen kedja glömd. Kolla gärna in deras hemsida

Länksidan har fått några nya länkar senaste tiden kolla in westrin.se Gunnar Westrin gissar jag att de flesta som fiskat fluga någon gång kommit i kontakt med, hans sida är alltid läsvärd.
petersjodin.se Den sköna "galenpannan" som brukar synas som side kick till William Moberg-Faulds på TV4s "Jakt och Fiske". Kolla gärna in hans bilder och då speciellt undervattensbilderna på harr. Världsklass.
Harrvak & Gäddbett Den senaste i raden av blogkompisars sida. Här hittar ni rapporter från så vitt skilda områden som Roslagen och Ottsjö :-)

Imorgon, onsdag, så kommer äntligen repotaget som spelades in med Dogge Doggelito för När & Fjärran i Årefjällen att visas.
Det sänds på TV4+ klockan 20.00 och ligger med i ett block av "Tema Sverige semester" Jag hade förmånen att få vara med när Dogge krokade sina första fiskar på fluga. Vi fiskade harr ihop nedan Prästfallet. Förutom det så åkte han Zip line med Tony på Camp Åre och besteg Storsylen med Mattias på Storulvåns Fjällstation.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 11.55
Temperatur: 7,8 grader
Vind: Västlig 5,5 m/s
Molnlighet: Mulet
Vattenföring: 112 m3/s
Skittfiske
Lunkan

måndag 23 juni 2008

Har ni försök släcka eld med bensin?


Går inget vidare.
Så kan man sammanfatta fiskebataljen igår. Det gick käpprätt åt pipan för mig och sonen.
Far och Fårfarmarn la upp ribban högt och vi rev ut oss. Lågan brann i deras båt och vad vi än försökte kontra med så flammade den upp och bet tillbaka. Orkar inte räkna upp att kommentarer som fälldes till deras fördel men i slutändan blev det nästan lite långrandigt.
Till syvende och sist så var det ju bara vår välvilja att inte slå värdarna på fingrarna som gjorde att vi höll tillbaka. Vi vill ju gärna fortsatta fiska ihop i framtiden. Nu är vi nog välkomna på fler turer :-)

Konsulten ringde precis och satt bakom ratten med kosan styrd mot Åre. Tångböleströmmen var stora målet.
Vattenståndet hemma är nu nere i acceptabla nivåer för att vadning ska bli ett säkert alternativ och mer och mer ställen blir tillgängliga.

Gästboken är nu igång. Hittade en smidig funktion på min nye blogkompis Rospiggens sida, Tack för den.
Kliv gärna in och lämna ett avtryck. Den ligger i listan till höger på sidan

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 11.45
Temperatur: 12,6 grader
Vind: Ostlig 3,5 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 114 m3/s
Skittfiske
Lunkan

söndag 22 juni 2008

I kväll ska det ske..


Åter så möts vi. Jag och Fårfarmar´n i Västansjö. Han var min värsta fiskeantagonist under uppväxttiden och många är de pikar som haglat från hans tunga. Han undgick inte ett tillfälle att hugga om det gavs. Ränderna har inte gått ur ännu utan små inlägg som
"Jag är i valet och kvalet om jag skall ta bort krokarna för en jämnare match"

eller "Jag tror jag lämnar kolfiberspöt hemma ikväll det kan ju bli åska"
Det är en tur inplanerad ikväll med jag och sonen på ena planhalvan och Far och Fårframar´n på den andra. Vårt gamla hemmavatten är skådeplatsen för den troligtvis mycket blodiga batajen. Far har redan börjat slipa fiskekniven och Fårfarmar´n polerar och putsar på utrustningen. För att hjälpa dem på traven så har jag städat ur fars draglåda och sortera upp spinnare för sig, skeddrag för sig och kastat en laddning 2 decenier gamla flugkast. Rostigt värre :-)
Fårfarmar´ns låda vågar jag ens inte titta i.
Men att döma av kommentarerna häromdagen så har de inte luftats på mången år :-)
Rapport kommer imorgon med resultat och förnedring.

Hemifrån så lämnade Flugbindarn en rapport som sa 50 cm öring på ST Epoxy. Där har han fått fram en riktigt grym streamer för storöring. Innan jag åkte på semester så köpte jag in en laddning så det finns i butiken.
Från och med imorgon så övergår vi i sommaröppettider på Sportkällaren
Måndag - Fredag 9.30 - 18.00
Lördag - Söndag 9.30 - 16.00
Det låter som det ramlat in ganska bra med turister till dalen under midsommarhelgen och fisket kommer nu igång ordentligt. Dahlberg och Stenhuggarn hade varit ute i går men med ganska magert resultat. Häromdagen hade det varit en stor kläckning med vakfest. Vad som kläckte har jag däremot inte fått någon rapport om.
Huruvida Rocken-kläckningen kommit igång eller inte hemma ännu har jag inte fått några rapporter om. Har ni sett eller hört något så hör av er.

Nej nu ska krokar slipas och tänder vässas, det är prestigematch ikväll :-)

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 15.30
Temperatur: 14,7 grader
Vind: Nordvästlig 0,3 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 121 m3/s
Skittfiske
Lunkan

fredag 20 juni 2008

En Synnerligen Glad Midsommar på Er


Jag har hittat det. Vill ni veta vart det är?
Rätt vad det var så stod skylten där. Jag vet inte vem som satt upp den men det måste vara en snäll människa. Jag vet inte om jag skulle göra det när jag hittar stället. Men att döma av slitaget på stigen så var det inte många som annamat tipset. :-)

Fortsätt skicka mig bilder och rapporter via mail. Flera trogna uppgiftslämnare har närmast mailbompat mig med "fiskeporr" senaste veckan. Säkerligen njuter de i vetskapen om att det är familjesemester och fisket inte fått någon högre prio på agendan. :-) Jag siktar på att ta igen lite av det i nästa vecka. Jag och sonen gör nog några dagar i Härjedalen. Är det någon som har bra tips på lämpliga fiskeställen som passar för en far och hans 13 årige son. Jag är lite sugen på Börtnan/Ljungdalen området. Tips någon?

Flugbindarn har lämnat rapporter om fina öringar men för att bevara vår vänskap så ska jag inte avslöja vart :-). Midsommaren så kommer han tillbringa vid Storjoudgen nordväst om Strömsund. Ett välkänt storöringsvatten.
"Pålle" är oxå en av de flitigaste att rapportera och många vackra bilder har inkommit med medföljande napprapporter.
Grannen Dahlberg gör nog inte så mycket annat att göra än låta draget vara i vattnet och även han rapportera om bra fiske. Kolla in hans blogg för mer info.

Fiskebloggvärlden bara växer och växer. Dahlberg gick igång för någon månad sedan och idag hade jag fått mail från "Rospiggen" som läst min blogg och blivit inspirerad att starta sin egen, Harrvak & Gäddbett" kolla in den på rospiggenfiske.blogspot.com
Är ni fler som vill köra igång med bloggandet så är det hur enkelt som helst. Gå in på www.blogger.com sedan är det bara att klicka på "skapa en blogg" och sedan följa instruktionerna. Det är gratis och allt finns mallat och klart. Du är igång på en kvart :-)

Nu är det dags för traditionsenligt midsommarfirande på Murberget i Härnösand.
Innan vi åker så vill jag passa på att önska alla er en
Synnerligen Glad Midsommar.
Må storöringen bita.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 12.50
Temperatur: 17,3 grader
Vind: Sydlig 3,3 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 136 m3/s
Skittfiske
Lunkan

torsdag 19 juni 2008

Torneälven


Vi har nu landat vid väldiga Torneälv, gränsälven mot Finland och tillika en av Sveriges bästa laxälvar.
Årets säsong verkar bli den bästa på mycket länge. Mycket lax är redan på väg upp och mer väntar på sin tur ute i Bottenviken.

Igår stannade vi till vid Kukkola-forsen och där var nu sikhåvningen igång. Lite tidigt ännu enligt byborna men siken är på gång så de första håvarna var redan i vattnet. Jag stod och kollade på en man på finska sidan som drog och drog men jag kunde inte se att det var någon sik med i håven upp.

Nyss kom vi tillbaka från en tur norrut efter älven och passage av polcirkeln. Ett tips om ni kommer denna vägen efter älven så stanna till vid Kattilakoski och besök den helt nyöppnade restaurangen Kattilakoski Gastronomi. P ville bjuda på middag idag och det var där vi hamnade. Kalixlöjrom med en Hof som följdes av Renkalvsrygg med hallonsky och stuvad savoykål och ett glas Pinotage. Det gick ingen nöd på någon av oss ska sägas.
Efter middagen så plockade jag fram den nyinköpta kameran och tog lite bilder på forsen och dess fiskare. Jag kom i samspråk med en finne som stod strax uppströms forsen och körde spinnfluga efter lax. Han hade häromdagen tagit en lax på 17,65 kg. På selet ovan Kattilakoski så harlade 6-8 båtar runt, de liksom finnen med laxen i fokus.

Vi fortsatte ytterligare norrut och vid Pello vände vi åter söderut, nu på finska sidan av älven. Det var många båtar ute och alla hade de förhoppningsfulla fiskare vid årorna. Kvällen var magiskt vacker, blank älv och midnattsolen hängde över trädkronorna i norr. Jag älskar ljuset i norr. Det som aldrig sinar.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 00.30
Temperatur: 8,2 grader
Vind: Nordlig 0,9 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 153 m3/s
Skittfiske
Lunkan

tisdag 17 juni 2008

Åter i Norrbotten

Jag tror det var i slutet på 70-talet. Vi åkte den långa vägen från Söråker till Norrbotten och Kalixälvdalen. Det var besök till goda vänner till mina föräldrar som stod på tapeten. Det var en resa jag sent kommer glömma, av två anledningar.
Mina första harrar krokade jag på i forsen några hundrameter uppströms vägbron. Jag var fashinerad över hur fisken kunde se och allra minst hugga på flugorna som jag kastade ut i det vitskummande vattnet. Strömmen var hård och jag fiskade med kastdobb och flugkast med 3 våtflugor på. Stoltheten visst inga gränser och de harrarna fröses in för att jag skulle ta med dem den långa vägen hem och visa för mina kompisar. Tyvärr så glömdes de kvar i frysfacket på stugan vi hyrde vid Kamlunge. Jag tror inte efterföljande gäst hade så stor nytta av dem då storleken var mer lämpad som kattmat än människoföda.
Mitt andra stora minne från den resan var ett besök på vårdcentralen i Kalix efter ett misslyckat fiskafänge. Jag var själv nere vid älven och där hade jag sett "riktiga" flugfiskare. Jag var trollbunden av deras sätt att svepa linan men lätta drag genom luften innan flugan las ut och harren vakade. Jag skulle själv testa på deras fiskemetod men gjorde några fundamentala fel. Som flugspö skulle mitt gröna ABU-start glasfiberspö få agera. Linan var Abulon 0,25 och som fluga en rejäl Mörrumspinnare i 12 grams storlek. Jag kastade ut och började veva in. När jag hade c:a 4 meter lina kvar så stannade jag upp. Tog tag i spöt och drog till i ett bakkast, som jag idag skulle vara stolt över. Mörrumspinnaren kom som skjuten ur en kanon upp ur älvens djup, och innan jag visste ordet av så hade den svept runt mig tre varv och tillsist begravt kroken i mitt högra ögonbryn.
Med skeden dinglande fram för mitt öga så begav jag mig skrikande uppför älvbrinken mot huset där far var.
Med panik i blicken kom han mötandes mig, säker på att nu hade jag förlorat ögat.

Som tur var så gick allt bra och det enda som fick sig en törn förutom mitt ögonbryn var min relation till min far. Jag var fly förbannad för att han klippt sönder Mörrumspinnaren. :-)

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 20.40
Temperatur: 14,6 grader
Vind: Västlig 1 m/s
Molnlighet: Klart - Halvklart
Vattenföring: 163 m3/s
Skittfiske
Lunkan

söndag 15 juni 2008

Gone Fish´n...


Snart så rullar vi ut ur dalen med bil. Två veckors ledighet står för dörren och det känns skönt, ruggigt skönt. WVCE-kuren börjar göra sitt jobb och huvudet känns inte fulltså tungt längre.

Överskriften är inte helt sann. P & jag får bara en vecka semester ihop i sommar och jag har lovat henne att låta fiskegrejerna vila. Med åker dem då jag och sonen fortsätter vår trip en vecka till efter midsommar. Då ska vi nog försöka oss på lite fiske.

Maila gärna över lägesrapporter lunkan_71@hotmail.com eller lämna kommentarer på inläggen för bloggen kommer jag hålla uppdaterad även om jag är på resande fot.

Nu ska frukost förtäras och det sista packas.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 08.20
Temperatur: 8,3 grader
Vind: Ostlig 3,6 m/s
Molnlighet: Mulet
Vattenföring: Ej uppdat. m3/s
Skittfiske
Lunkan

fredag 13 juni 2008

WVCE...


Whisky, Vitamin C & Echinacea. Semestern börjar imorgon och igår slog den till. Semesterförkylnin´gen så nu är det WVCE-kur som gäller. Idag har det blivit 4 st Echinacea, 3st Vitamin C & 6 cl Talisker. Allt i kurerande syfte.
Som tur är att det finns glädjeämnen mitt i misären. Idag klev sonen officellt in i tonåringarnas skara med sin 13 fördelsedag och det på fredagen den 13 och tillika skolavslutning. Han var nöjd, minst sagt :-)

Själv fick jag oxå paket. Idag damp nya digitalkameran ner med posten. Det blev en Pentax K200D med dubbla objektiv 18-55 och 50-200. Stativ, lite filter och snabbt minneskort kompletterade kameran. Prylar är kul :-) Vidvinkelobjektiv, blixt och lite annat står på önskelistan att komplettera med.

Häromdagen så var Flugbindarn in med en laddning flugor till butiken så nu har vi åter en bra laddning av ST Epoxy, ST Zonker och hans nattsländor med konstmaterialvinge. Först till kvarn.

Fina rapporter har kommit in till butiken.
Dahlberg har varit i farten igen och denna gång tagit röding vid Draklanda.
En annan kunde skickade över bild på senaste fångade harren av bättre storlek från P-fallet. Båda ovanstående fiskar tagna på Roger (Roger-Rules)
Fin öring plockad på metad blindsill har landats vid Tegefors osv.
Älven ligger fortfarande högt i nivå och det kommer den fortsätta med om SMHI´s rapporter slår in framöver.



Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.50
Temperatur: 7,9 grader
Vind: Ostlig 3,2 m/s
Molnlighet: Halvklart - mulet
Vattenföring: 211 m3/s
Skittfiske
Lunkan

torsdag 12 juni 2008

Surregn och gråhimmel


Sån tur att det då finns vänner med ganska likartad inställning till trevliga kvällsaktiviteter när fisket får vila. Stenhuggarn ringde vid middagstid och undrade om det inte var läge för en pilsner på vårt lokala etablisemang i byn. Idén hakade vi, jag och P, på direkt och ett samtal gick även till Revisorn som inte heller ville försätta chansen till lite surr i allmänhet och fiskesurr i synnerhet. Många olika historier dryftades och teorier utbyttes allt medan nivån i mitt Guiness-glas sänktes.
Revisorn hade en natt i Dammån att rapportera av och vad jag förstod så har det tagits lite fin fisk där nere redan. Stenhuggarn väntar på sitt reklamerade Loomis-spö bland mycket annat som avhandlades. Trevligt var det och det kommer vi göra om fler gånger. Nu i sommar kanske det blir lite klent men då kan ju förhoppningsvis umgänget förläggas till älven i stället.

Grannen Dahlberg ringde in en rapport tidigare och hade i regnet idag haft riktigt fint fiske. Lövsta, Tegefors och delar av Duvedsälven var avfiskade med flera 6-7 hg öringar som resultat. Det känns som vissa har orättvist mycket fritid ;-)

Älven har åter börjat stiga efter senaste dagarnas regn och tyvärr så ser inte prognosen så munter ut för närmaste veckan heller för den delen. 7-12 grader och mestadels mulet och regn. Trist värre.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.10
Temperatur: 5,3 grader
Vind: Västlig 2,5 m/s
Molnlighet: Mulet och lätt regn
Vattenföring: 215 m3/s
Skittfiske
Lunkan

tisdag 10 juni 2008

Artiklar


Idag damp den ned, nya numret av Fiske För Alla och det var med illa dold glädje jag bläddrade fram till sidan 14 och Destination Fiske. Där var den, min första publicerade längre artikel. En parantes i tidningens rullor men ack så glad jag var.
Jag hoppas den snart kan få följas av fler. Ideér finns och material samlas in kontinuerligt.

I dagens LT finns en trevlig artikel med om en trogen Dammå besökare.
Följa denna länk.
http://www.ltz.se/artikel_standard.php?id=522689&avdelning_1=101&avdelning_2=101
Dammån det sista vattnet som den långvandrande storöringen i Storsjön har kvar att leka i. Två andra stammar av öring från Storsjön består idag i princip bara av spillror sedan Håckren-våldtäkten skedde. Den så anrika Storboöringen leker idag mellan 5-20 st fiskar per säsong i den lilla rännil som en gång var Storbo-strömmen.
Trist tyvärr men så är det. Därför så är det av ännu större vikt att vi värnar om Dammån och Dammå-öringen. Revisorn gjorde ett besök till ån häromdagen och försökte locka och pocka med mig men tyvärr så hade jag ingen möjlighet att hänga på denna gång. Vad rapporter idag sa så hade han inte någon fiskkontakt.

Idag var jag och mina butikskollegor ute på en liten rekningstur innan vi öppnade butiken. Gevsjönacken kollades av, tillika Golfbanan, Lövsta, Tegefors och Staabron. Mycket vatten rinner i älven men fisket är igång på nackarna och sjöarna. Jag tror vi kan få lite fina kläckningar när värmen återvänder.
På rapportfronten så börjar det strömma in från olika håll.
Telisåkarn var uppe vid Tångböle och där gått i fin fisk igår. 1,2 kg på kläckare.
Skepparn hade kört både spinnare och fluga på Ånnsjön med några fiskar över kilot och några strax under. Från andra håll så har jag fått fina rapporter från Ånnsjön så visst är sjön igång.
Även Ånnsjön var omskriven i en fin artikel i senaste Fiske För Alla. Kanadickjakt var temat.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.30
Temperatur: 5,5 grader
Vind: Nordvästlig 3,9 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 203 m3/s
Skittfiske
Lunkan

måndag 9 juni 2008

Kanonpremiär i Stjördal


Årets förstadygn på Stjördalsälven är det bästa på många många år. Bara under första dygnet så landades det 61 laxar att jämföra med 23 i fjol och 55 2003 som var det dittils bästa året under andra milleniet. Jag pratade med en granne häromdagen som hade fiskat de första dygnen, tyvärr inte fått något på land men förlorat en storlax och haft ytterligare några dragningar i flugan. Han låg nere på Midkil camping tillika den fysiska platsen för invägningen och rapporteringen till lakseborsen.com . Det blev nästan lite tråkigt efter ett tag att titta på alla andras laxar när han själv gick bet menade han på men tillade i nästa andetag att premiären är premiären och på fjolårets så gick han i lax direkt första dygnet.
Jag har precis varit inne och kollat läget på lakseborsen.com och det regn vi fick hit igår hade först passerat över Stjördalen. Älven hade stigit från c.a 55 m3/s igår till dryga 150 m3/s idag. Laxasteg på gång. De som är på plats när älven börjar sjunka och klarna kan ha dragit vinstlotten med dubbeljackpot :-). Stjördalselva kan nästan karakteriseras som flomälv även om den inte blir helt tom vid långvarig värme så är det på flomen som mesta laxen stiger. Om det inte kommer regn kan laxen följa flo´n upp till Vold, ett av valden längre i älven och sedan vända ut med ebben igen när havet drar sig tillbaka. Kommer det inget nytt vatten uppifrån så älven så blir laxen kvar i fjorden. Men så är nog inte fallet nu, laxer går mot lekplatserna och ny fisk kommer in i poolerna.
Fick idag en rapport från Slaktarn som fiskat några dygn på Namsen och landat 3 lax med topp på 6,5 kg. Han verkade nöjd men ville ha mer.
Jag hoppas få tid att åka över och prova på några dagar i sommar.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 21.40
Temperatur: 8,3 grader
Vind: Nordlig 0.4 m7s
Molnlighet: Mulet och regn
Vattenföring: 203 m3/s
Skittfiske
Lunkan

söndag 8 juni 2008

Torrflugepremiären

begicks idag. Sonen och jag tog en eftermiddagstur upp till Lövsta-nacken och där, redan på plats, mötte vi en kompis från Duvedsbyn. Han hade redan fiskat i någon timme och fått kroka av några propellrar.
Det har varit lite blåsigt i dag så bitvis var det lite lurigt att köra fluga. Vattnet är fortfarande högt men idag har älven börjat sjunka. Blir det inte tokmycket regn i veckan så tror jag att vi sett toppen på årets andra vårflod.
Sonen fick inte vadafritt då suget i strömmen är för starkt utan jag fanns ett steg nedströms honom helatiden. Vi hängde på en engelsk våtklassiker, Heckham Peckham Green, på tafsen och redan på andra kastet var en öring och visade intresse för flugan men han fick inte kroka den ordentligt.
Ytterligare någon stigning hade han innan vi fiskat av sträcken. Kaffe och macka på brinken med det var kompisens tur att fiska hot spotsen.
Jag fick själv 3 propellrar på fluga samt en 4 hg på Roger-draget. (Roger rules) Kasta snett mot strömmen och veva så sakta du bara vågar så händer det grejer :-)

Nu kom bildbeviset från Västgöten i butikens fisketurer i Ottsjön med grannskap. Här har ni resultatet av en soliga dags långdragskörande på ovannämnda sjö.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 19.40
Temperatur: 15,6 grader
Vind: Nordvästlig 2,2 m/s
Molnlighet: Mulnande
Vattenföring: 209 m3/s
Skittfiske
Lunkan

lördag 7 juni 2008

Nya mål


I Åre har jag alltid hävdat att fisket är underskattat och otroligt varierat. Efter gårdagens National dagsfirande på Åre hembygdsgård så hittade jag ett nytt mål för sommaren. Dock ska jag inte yppa mer förrän premiären begåtts.

Mr Troutlaw ramlade precis in genom dörren och kastade fram senaste Fish Bum DVD´n "River Wolf - Mongolia". Verkar som vädret ska bli sämre till veckan så då får den rulla säkerligen några varv. :-) Imorgon blir sista dagens med sommarvärme på en vecka om vi ska tro SMHI så imorgon blir det öringsjakt med sonen. Rapport kommer. Mitt tips till er som INTE kommer fiska är att nu är det dags att klippa gräsmattan du kommer inte ha möjlighet på ett tag sedan.

På tal om rapport så har en av mina nya butikskollegor blivit av med öringsoskulden. 1150 gr på långedrag idag och 660 gr på Roger i går (Roger rules), lyfter på hatten och bild bevis kommer när han är åter från turen.

Nu tar vi varsin "nödraket, och går ut och provkastar lite linor jag och Mr Troutlaw. Tjing

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 19.30
Temperatur: 26,4 grader
Vind: Nordvästlig 2,0 /s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 215 m3/s
Skittfiske
Lunkan

fredag 6 juni 2008

Glad Nationaldag

Fd. Grannen Dahlberg hade ett kort, konsist och talande inlägg på sin blogg idag (duvedsfiske.blogspot.com) Det är inte alltid mängden ord avgör om man får saker sagt eller inte.
Jag sällar mig i din skara och låter fiskegrejerna vara och ägnar dagen åt andra åtnjutbara ting.
Tjing!



Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 18.20
Temperatur: 24,2 grader
Vind: Nordvästlig 2,3 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 213 m3/s
Skittfiske
Lunkan

onsdag 4 juni 2008

Massa gäddfiskare

Det verkar som gäddfisket i Liten nått nya höjder. Folk som jag aldrig tidigare sett hålla ett spö i handen kommer fram och berättar livfullt och ingående om taildancing, huggreflexer och böjda spön. Sjukt kul.
Igår var Filmarn inne och kittade upp sig med nytt spö, rulle, lina och tillbehör för gäddjakt bla några Frosk Frog. Flytande grodor i 18 gram, fiska hem dom lite plaskande i ytan så ska ni få se på gäddaktion :-)
Jag mötte honom i förmiddags igen med mobilen i högsta hugg och fram åkte bilder på polarn med storgädda i famnen. De hade kommit till viken strax efter jag lämnat och fått några stycken var. Jag tipsade om att vara på plats lite tidigare och de var på G i kväll igen.
En annan gammal kollega från krogsvängen var förbi och sökte jerkbaits. Han hade oxå varit ute och fått lite finingar. Samt lämnade rapport om någon han mött som tagit 10, 9 & 8 kilos samma kväll.
Jag provade för 2 år sedan att ta hem jerkbaits till Raskens, gjorde ett nytt försök igen ifjol men det mesta fick reas bort i slutet på sommaren. jag börjar undra om jag var före min tid :-)

Idag ramlade det in mer prylar till butiken och nu är fluglådorna fyllda till bredden c:a 150 dussin flugor i allsköns mönster kom. Förutom det så kom Daiwa haspelspön och rullar, Power Pre linor, Pool12 flugfisketillbehör och Scientific Anglers fluglinor. Jag fick själv två nya till mina spön en 5:a och en 6:a av Mastery ED. 5:an spolade på direkt hemma och testades på gräsmattan. Kändes riktigt bra. Kommer utförligare rapport när jag fiskat den.

Klockslag: 22.20
Temperatur: 20,1 grader
Vind: Nordostlig 1,2 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 198 m3/s
Skittfiske
Lunkan

tisdag 3 juni 2008

Gäddfiske säsongen är nu över

för min del och vilket värdig slut det blev. Jag var åter vid Viken i kväll, denna gång solo. Det var dansuppvisningar, husmålning och inte minst golf som var på tapeten för tilltänkta fiskekompisar denna tisdagkväll.
7 gäddor krokades av och säkerligen det dubbla missades. Den sista som tog min fluga var en rejäl bit. Boostern fick kröka rygg och rullknatter ljöd när madamen valde att försöka fly i riktning mot Tossön. Tillslut så fick hon se sig besegrad och jag landade henne försiktigt. Innan jag satte henne åter så måttade jag upp längden på spöklingan och när den med råge passerade skarven på en 3-delad 9 fotare så kan ni räkna lite själva. Väl hemma åkte måttstocken fram och mellan butten och markeringen på klingan var det 100 cm.
Vikten kan jag bara uppskatta men den var satt och i fin kondition så 8 kg är ingen omöjlighet.
När denna madam väl återbördats till Litens vatten så infann sig lugnet. Jag gjorde några kast till men hungern var borta och tillfredställelsen total. Myggen surrade i mitt öra och dagsländor kläcktes och dansade runt mig i luften. När dagsländor dansar och myggen surrar så tar en annan tid vid. Jag packade ihop och gick hem, nu är det öringstid som gäller.

På väg till kvällens fiske mötte jag Knivmakarn som var nyss hemkommen från laxafiske i Norge. Han hade fått några stycken och var ganska nöjd. Nu skulle det bli båtfiske och lite trollingteorier ventilerades. Även Gevsjönacken och Åresjön kommer få besök av honom närmaste tiden och då går ingen fisk säker.


Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 23.10
Temperatur: 17 grader
Vind: Sydostlig 2,3 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 185 m3/s
Skittfiske
Lunkan

måndag 2 juni 2008

Blindsillen leker


Idag kom det in rapporter från flera till butiken och det vankades förhoppningar storöring. Ska bli intressant att höra om de infriats.
Nu har älven åter börjat stiga och det kan finnas en risk att leken avstannar.

Siktar på en gäddtur imorgon igen. Revisorn och han kompis var ute i går och hade kanonfiske. Så jag siktar på att få komma i kontakt med lite större fisk. Ska se om jag får med mig någon på excursionen.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.10
Temperatur: 16 grader
Vind: Ostlig 1,9 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 173 m3/s
Skittfiske
Lunkan

söndag 1 juni 2008

Pike Attack


Jag kunde inte hålla mig igår heller utan en snabb koll med Stenhuggarn om han hade samma tankar som mig gjordes och svaret var positivt. Vid 6 rycket stod vi åter utvadade med gäddsiktet inställt. Några nya flugor hade snabbt inhandlats på butiken och nu skulle rallyt fortsätta.
Döm av vår förvåning när det inte hände någonting på första 1,5 timman. Stenhuggarn sträckte dock bubblan och nu var vi igång, trodde vi. Åter stiltje, ingen action. Köksmästarn MMS-ade över en gädda modell Large som han tagit kvällen innan på jerkpopper. "Det var som bogsvallet av en finlandsfärga när hon steg till poppern" lät det när jag kollade sanningshalten i bilden. Han hade fiskat ihop med fd. Barmästarn i några andra vikar än den jag var vid och de hade fått kroka av varsin på + 1 meter. Nöjda? Ja ganska :-).
Stärkt av denna historia så tog vi nya tag och snart hade även jag känning på fisk och under sista timman av fiske fick jag kroka av 6-7 st till med några som låg mellan 3 -4 kg gissningsvis.

Konsulten var åter i byn igår och gjorde först en sväng upp till Tångböle med både fluga och haspel med ganska magert resultat. 1 öring av mindre storlek. Senare på kvällen begav han sig till Landösjön för att närvara vid sommarpremiären som gick av stapeln på tolvslaget i natt. Inte heller där stod lyckan honom bi och hemfärden begicks utan fiskdoft på händerna.

Även i Norge har säsongen riktigt startat igång med laxpremiären på de flesta älvarna. Jag var precis inne och kollade Stjördal och där hade det hittils kommit upp 19 laxar med topp på 13,3 kg. Om några dagar så har jag underlag för att säga om det är en ok premiär.

Fick precis ett sms från Flugbindarn som meddelade 50 cm öring, utförligare rapport kommer lovade han. Återkommer i frågan.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 13.00
Temperatur: 16,9 grader
Vind: Nordvästlig 1,8 m/s
Molnlighet: Lätt molnlighet
Vattenföring: 159 m3/s
Skittfiske
Lunkan