Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: april 2008

onsdag 30 april 2008

Vinterfiskesäsongen är slut.

Jag kan inte rekommendera någon att bege sig ut på nån sjöis. Vi har haft sjukt bra väder med dagstemp. uppemot 16 grader.
Även nattetid är det är det flertalet plusgrader så snö och isar "ruttnar" och pipar upp sig. Den kan bära på morgonen för att sedan bli sorbet-aktig och inte bära för något på eftermiddagen.

Älven skjuter höjd ordentligt nu. Igår gick det 36 kubik och idag så var det 54 kubik som rapporterats in. En ökning med 50%. Alla tillflöden och bäckar går o´boy-bruna rakt ut i älven.
Jag hoppas verkligen att våra byggherrar i dalen hållit ordning på sitt bygg och entreprenöravfall så inte allt för mycket av farligheter spolas ut i älven. Tyvärr, vis av erfarenhet från tidigare år, så är sällan fallet. Åresjön har fått tagit emot mycket dynga senaste åren pga slapphänt kontroll på byggnationer. Inge skoj för rödingen i sjön som fått flera lekbottnar igenslammade redan.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 21.50
Temperatur: 12 grader
Vind: Ostlig 7 m/s
Molnlighet: Klart - halvklart
Vattenföring: 56 m3/s
Skittfiske
Lunkan

tisdag 29 april 2008

Big Bad Bass


I den bästa av världar så frodas inga tillstånd likt avundsjuka och skadeglädje. Tyvärr lever vi inte i den bästa av världar och som något annat än skadegädje kan jag inte tolka det senaste MMS-et som ramlade in i mobilen.
Först kom "3-0" från Flugbindarn och nu detta från Barmästarn. "44,5 cm och 1,4 kg" var allt MMS-et innehöll förutom bilden.
Var, när, hur och på vad? Lät den hemlige uppgiftslämnaren vara osagt.
Vad gör jag själv? Luktar på svettiga fötter på min arbetsplats! Vem har sagt att det finns någon rättvisa i världen

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 11.00
Temperatur: 10,1 grader
Vind: Ostlig 4,9 m/s
Molnlighet: Mulet och uppehåll
Vattenföring: 36 m3/s
Skittfiske
Lunkan

söndag 27 april 2008

3-0 c:a 7 hg frisläppt.

Det pep till i mobilen tidigare idag. Flugbindarn var ute och spädde på sin ledning från tidigare helger. Det hade varit skönt att få upp den jag kände i torsdag. Nu riskerar jag att bli ordentligt distanserad redan från start :-).

Coolt, på vad tog den? Vak? Skickade jag tillbaka.
Brown barred zonker. Ett vak och miljoner regndroppar. Kom i retur.
Skönt då blev han blöt iallafall
Tänkte jag för mig själv medan jag hade ytterligare ett svettigt par fötter för en pjäxprovning att ta hand om.
Avundsjuka tror jag det kallas :-)

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 20.20
Temperatur: 6,3 grader
Vind: Nordostlig 1,0 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 22 m3/s
Skittfiske
Lunkan

torsdag 24 april 2008

ÄNTLIGEN


Solen stod högt på himlen, inga moln och vinden var lugn. Klockan var 13,29. Hägern seglade förbi, åter på plats efter vinter-bortavaron. Kniporna jagade varandra och kanadagässen hade redan markerat sin närvaro med ett antal skithögar. Mitt i allt detta som kallas vår så såg jag säsongens första öringsvak. Vackert så det förslog. Innan eftermiddagen vid älven var över så räkande jag in ytterligare ett 10-tal vak med bland annat två hoppande öringar. Jag fick även säsongens första fiskkänning men tyvärr så lyckades jag inte få ihop till en lyckad krokning. Fick dock känna linan strama upp och fisk fanns i andra änden :-)

Igår var jag och grannen på älven och kollade läget men då var det en lite ilsknare vind som grusade våra förhoppningar om fiskkontakt. Grannen har nu skaffat sig ytterligare befogenheter iom att han av fiskevårdsföreningen i Duved blivit utsedd till fisketillsyningsman. Det kommer bli ordning efter älven i sommar var så säker
:-)

Skidsäsongen börjar lida mot sitt slut och vi har en intensiv helg kvar med Freeride och Skutskjutet. På lördag går skjutet av stapeln och prisutdelning och fest blir det på Torget. Vädret har varit kanon i en vecka, förutom lite dis i söndags, verkar oxå hålla i sig så vi kommer få en kanonfinal på en kanonsäsong.
jag passade på att skida några timmar på förmiddagen i går och Tväråvalvet var i fantasiskt skick, kallsnö, manschester och inga andra i backen. Det var bara att stå på. Liftarna kommer köras till och med söndagen 4 maj innan skutan stänger för vintern och väntar in cykelsäsongen.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.15
Temperatur: 3,7 grader
Vind: Ostlig 0,1 m/S
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 14,4 m3/s
Skittfiske
Lunkan

tisdag 22 april 2008

Pike Booster & rekord kanadick

Nu har ett nytt kapitel i rekordböckerna skrivits och även denna gång på Landösjön. Nu ståtar inte bara sjön med rödingsrekordet utan även kanadarödingsrekord. I måndagskväll så krokades det på en fisk av grym kaliber, vi pratar magnum. 9965 gram landade vågen på och det på pimpelspö. Det är bara att lyfta på hatten. Mer info på http://www.op.se/parser.php?level1=159&level2=707&id=903040

Idag ramlade första grejerna in för sommaren, lite tidigare än planerat. Med i första leveransen var mitt nya gäddspö, Loops Pike Booster. och väl hemma så hängde jag på en tafs och provkastade det lite. Kändes bra :-)

Även om vi haft kanonvårväder senaste dagarna så har inte älven börjat stiga nämvärt. Det går dryga 12 m3/s just nu. All time high var 1995 med den tokhöga vårfloden vi hade då med c:a 700 m3/s och resultatet av det var en förlorad bro i Hålland och oräkneliga båtar, bryggor och ensilagebalar. Älvbrinken nedan Prästfallet var snitslat av ensilagebalsplast länge den sommaren. Ifjol peakade älven på 249 m3/s runt den 25 maj. 23 april i fjol så gick det 59 kubik så vi ligger lite efter iår med vårfloden. En inte allt för vild gissning är att den kommer bli vesäntligt större i år oxå. Jag hoppas på en varm maj så mycket hinner undan innan vi närmar oss midsommar.


Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.55
Temperatur: 3 grader
Vind: Västlig 1,3 m/S
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 12,6 m3/s
Skittfiske
Lunkan

måndag 21 april 2008

Min barndoms kvarnå


Återsåg jag för första gången på flera år. Det var här jag, under far och farfars överenseende, tog mina första staplande steg i min fiskekarriär. Farfar och farmor hade sitt hus två flugkast från ån och många är de abborrar, mörtar, löjor och gäddor som vi, farfar och jag dragit upp ur storågrubba, i kvarndammen och uppe på Olssons berg.
Försommarens gäddfiske efter gäddleken var alltid spännande och ofta givande. Ett minne som har etsat sig fast var en junidag, jag var 9 år, då jag helt ensam fick 4 gäddor på 5 kast på mitt gamla, men ack så älskade, gröna glasfiberspö av model ABU-start. Spöet finns kvar i förrådet och min son har även han startat sin fiskekarriär med det spöt. Jag tror vi var många födda på sjuttio-talet som ler igenkännande när ABU-start kommer på tal.
Samma spö hade jag i handen en varm och kvav högsommardag. Luften stod stilla och det klibbade på ryggen. Jag spinnfiskade abborre i kvarndammen. Storabborren var på hugget och jagade löja vilt. Jag hade fått några i bättre storlek varvat med att jag satte spinnaren i trädet som hängde ut över dammen. Far fick komma upp och hjälpa mig lös. Efter några turer från byggställningen,det var panelbyte på farfars hus, upp till dammen och tillbaka så fick jag namnet "avlövaren" av fars snickarkompis :-)
Abborren bet bara på silverblanka ABU Droppen eller Mepps Aglia i 4 gr storlek. Guld och koppar ratades och jag var nu inne på sista spinnaren i rätt färg, jag hade blivit av med några vid bottennapp. Åter igen sög det till och denna gång på samma ställe som jag förlorat två spinnare redan. En djup suck letades upp ur halsen när jag insåg att nu var det kört. Jag provade dra lite i linan och till min förvåning så följde det tungt med innan det exploderade i andra änden på linan och till väders går den största abborre jag sett. Den vägde gott över 1 kilo. Pulsen rusade. Hur i hela fridens namn ska jag landa den, ingen håv och ståendes mitt på bron över kvarndammen. Jag försökte ge mig mot stranden och testa att ta in den under mitt avlövade träd där det var lite grundare. Jag skulle bara lyfta linan över en av dammluckorna men missbedömde och fastade med linan. Abborren hoppade en gång till och det small som ett pistolskott när linan gick i tu. Någon timma senare kom sommarens värsta åskoväder och några fler storabborrar har jag aldrig fått i kvarndammen.

Det kändes natutligt att ta med min son till kvarndammen på hans första fisketur 3 år gammal med rödvit flöte och maskad krok precis som jag skolats in 25 år tidigare. Efter fisket så var det alltid tvåltvättning av händer i farmors badrum innan eftermiddagsfikat i hammocken på solsidan av huset.
Idag finns ingen av farmor eller farfar kvar i livet längre och huset är sålt. Kvarndammen förfaller men jag tror att det fortfarande går att fånga storabborre bara man är på plats rätt tid innan sommarens största åskoväder för det är då och bara då som dom jagar löjan i dammen.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 21.45
Temperatur: 0,7 grader
Vind: Nordostlig 1,2 m/s
Molnlighet: Helt klart
Vattenföring: 12,2 m3/s
Skittfiske
Lunkan

onsdag 16 april 2008

Älven går upp, kärlek!



Även om det går trögt så är våren på väge. Älven går upp mer och mer. Nu är det inte längre rådligt att åka skoteröverfarten i Duved. Vi hade p-fest på butiken i går och då stod skotertur på schemat. Eftersom viss alkoholkunsumtion skedde så lämnade jag skotern i Åre och tog den tillbaka i dag efter jobbet. Det öppna vattnet hade kommit åtskilliga meter närmare bara sedan igår. Farligt farligt.
Passade även på att stanna till vid Tegeforsen och från den är älven nästan öppen hela vägen ner till Åresjön. Siktar på att göra ett flugförsök i nästa vecka när jag är lite ledig.

Isarna på sjö håller däremot ännu några veckor. Målarn rapporterade in 2 matrödingar från Rengen och en kollega till honom hade tagit en röding på 1,4 kg på Ånnsjön i helgen. Fick även en rapport från Gevsön men den var mager. Det hade varit trögt och lite aktivitet på fisken.
Mailledes så kom en rapport från en nöjd fiskare som kört några dagar i Ullådalen samt på Gevsjön, Kösjön och Rengen. Sällskapet hade fått hyggligt med fisk med några fina toppar, både öring och röding på dryga 8 hg. Lyfter på hatten.

Säsongens,troligen, sista isfisketävling går av stapeln på
Lördag 19/4 på Baksjön i Anjan.
Start 11.00 och slut 13.30
1:a pris 5000 kr
2:a - 10:de 1 kr/gram fisk!
För info ring 0647-82017

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.05
Temperatur: 0,1 grader
Vind: Nordvästlig 2,7 m/s
Molnlighet: Klart/Halvklart
Vattenföring: 11,6 m3/s
Skittfiske
Lunkan

måndag 14 april 2008

Rapporterna strömmar in


I Roslagen jagar Mr Troutlaw havsöring i farligaste farten med goda resultat. Flugbindarna begick flugpremiär i helgen och det med strälande resultat. Två öringar landades. 48 och 49 cm, en tagen på bäcksändenymf och den andra på zonker. Jag väntar på att det ska droppa in lite nya flugalster i brevlådan vilken dag som helst :-)
Från norge kom oxå rapport om flugfiskeförsök men denna helgen var inte fisken på hugghumör där.

Själv har jag jobbat hela helgen och så kommer veckan att fortlöpa. Gudfar med familj kommer till helgen och då ska vi se om vi inte kan göra en fiskeutflykt eller liknande.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 08.25
Temperatur: -1,3 grader
Vind: 4,8 m/s
Molnlighet: Mulet
Vattenföring: 11,9 m3/s
Skittfiske
Lunkan

torsdag 10 april 2008

Vintern tog nya tag

Efter en helt fantastisk påsk och sköna soldagar med takdropp och snösmältning så har nu åter Kung Bore grusat Gumman Tös försök att städa ut vintern. Senaste dagarna har det kommit ytterligare någon/några decimeter snö och flugfiskesäsongen ser fjärran ut. Mitt i detta elände kom det minst sagt glädjande nyheter från en bloggkompis i vårt västra grannland. I lördags hade han fångat årets första öring på torrfluga. Vips så var livsgnistan åter. Våren är snart här ändå :-)

Även om jag varit ledig några dagar så har jag inte fiskat utan helt enkelt bara tagit det lugnt. Gjort ordentliga insättningar på sömnkontot, vilat en ömmande rygg och motat Olle i grind vad gällande en förkylning. Har kört stenhårt med WVE-kuren, Whisky, Vitamin-C & Enchinacea. Iof så har jag fuskat lite med hemarbete men det har varit helt i sin ordning. Jag har lagt sista handen på sommarfiskeordrar. Från Loop kommer en ny rulle i mellanprisklassen, c:a 1500 kr som verkar vara bra. Ett nytt gäddflugkit, Pike Booster inkl. CLW-rulle och anpassad skjutklump. Båda grejerna har jag lagt order på både till butiken samt ett test ex. till mig själv :-)

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 23.00
Temperatur: -3,6 grader
Vind: Ostlig 4,6 m/s
Molnlighet: Mulet
Vattenföring: 11,6 m3/s
Skittfiske
Lunkan

söndag 6 april 2008

Storfisk på Landösjön


Konsulten och hans bilhandlarpolare gjorde en tur upp på Landösjön idag men de hade ingen lycka. Det hade däremot några fiskare, verkade vara från hemmaplan Sundsvall, som härbergerade några hål i närheten. På mormyska så plockades det upp rejäla rödingar på isen med en topp på 3,9 kg. Räcker till vilken dag som helst i veckan det eller hur? Fram till den 25:e april är Landösjön öppen för fiske för att sedan stänga och öppna åter 1 juni. Enligt ovannämnde Konsult så ska det vara helt galet fiske när det öppnas upp igen. Haspelspö med kastkula 1-1,5 meter lång tafs och sedan en mormyska som sveps ut och fiskas hem långsamt är visst melodin. Han börjar redan hetsa om nattlig grillning, folköl och utkast klockan 00.01 1 juni :-)
Det låter lite liknade laxpremiären i vårt västra grannlands älvar. Folkfest.
Kolla in www.landosjon.se så håller ni er uppdaterade.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 19.50
Temperatur: 3,7 grader
Vind: Ostlig 3,6 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 10,9 m3/s
Skittfiske
Lunkan

lördag 5 april 2008

Lite sliten


Påskens överdåd av jobb har satt sina spår. Jag har varit ruggigt sliten denna vecka och hjärnan har fått gå på halvfart, därav att det varit lite klent med uppdateringar på bloggen. Hoppas ni har överinseende med det :-)

Fiske har det inte heller blivt, i onsdags var jag ledig men då var det ryggläge hela dan som gällde, bara vila. Idag har det oxå varit en ledg dag men efter gårdagens, mycket trevliga, personaltillställning på jobbet så har kropp och knopp inte heller gått runt på mer än sparlåga :-)

Målarn har däremot fiskat, han verkar inte ha behövt jobba lika hårt under påsken som pistör så har han nog mest tillbringat sin tid med rumpan i en solgrop och nunan mot solen :-), igår ringde han in en rapport om att det rörde sig lite bättre på isarna igen. En tur upp på Rengen hade belönat honom med en fin röding på dryga halvkilot och ett gäng lite mindre.
Konsulten var in och hetsade på lite kik på Gevsjön idag men jag har inte fått någon rapport om han hade någon lycka.

Vi är nu inne i sista rycket innan älven och sjöisarna börjar bli för osäkra att beträda och då speciellt med skoter. Överfarten håller ännu men jag rekomenderar stor försiktighet vid överfart på is och då speciellt över strömmande vatten.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 20.20
Temperatur: 1 grad
Vind: Nordväst 2,5 m/s
Molnlighet: Klart/halvklart
Vattenföring: 10,6 m3/s
Skittfiske
Lunkan

tisdag 1 april 2008

Premiär


Jovisst och inget april-skämt är det heller :-)
Resultatet var dock klent, kännde inget, men det var ruggigt skönt att åter få svinga Greyflexen.
Vi har nu sommartid, snösmältning och sista månaden av liftöppet på Skutan så nu är nedräkningen igång och det känns kanon. Snart kommer de första vakringarna att bryta isfria vatten och öringen går på hugg. Varje cell i min kropp längtar efter att få späna upp spöt och känna kraften av en vårviril öring genom stramad lina.

Målarn skickade en rapprt från gårdagens tur uåå på rengen och han hade fått kroka av några smårödinger. Flugbindarn, som för övrigt förbannade att jag var före honom med fluga i år :-), skickade en rapport från de södra delarna av Årefjällen me inte heller han hade någon större lycka. Tror han sa att han fått en liten harr. Han hade även testat Liten med likartat klent resultat.
Fick även besök i butiken igår av en arbetskollega till min mor som tillbringat påsken i stuga vid Gevsjön. Fisket hade varit blandat men även har tyckte att det var mestadels trögt. Gevsjön och Kösjön hade fiskats av. Han hade även varit uppe tidigare i vinter och då haft mycket bättre fiske.

Med snösmältningen så kommer även islossning så nu är det inte heller så många veckor kvar att begå isfiske innan det blir allt för farligt. Ut och njut och kom ihåg att lämna rapport.

Håll koll på vattenföringen för nu gissar jag att den inte kommer lägre för denna säsong. Det jag ser som bra försommar vattenföring är runt 60-70 m3/s då är hela älven vadbar. Som högst har det gott nästan 700 m3/s vid mätstationen i Öster Noren (Tännforsen) och det var den tokstora vårfloden 1995. Det är lite skillnad mot vad det går nu.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 21.30
Temperatur: 4,0 grader
Vind: Nordostig 1,1 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 10,6 m3/s
Skittfiske
Lunkan