Antal besökare sedan 29 feb 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Besökare online just nu Årefiske: februari 2008

torsdag 28 februari 2008

Åter på Rengen

Tog med och visade Konsulten de vatten som vi når med skoter på sösidan som det i folkmun här uppe kallas. Vi passerade Greningen, Moen, div. småtjärnar innan vi landade på Rengen. Fiskelyckan var åter god och vi hade med oss ett tiotal matfiskar hem. Bland annat en öring som stormade mot Konsultens Demon-pirk. Vi körde i pricip enbart med dessa och de funkade bra. Vi släppte nog tillbaka det dubbla antalet med. Efter några förflyttnignar på Rengen så gick vi över på Oxögatjärn och där fick vi sällskap av Fjällsporthandlar som även varit uppe dagen inna och fått lite fin matfisk.
Det är bra med snö på fjället och skoterleden har aldrig varit i bättre skick. Väsek ,skotersammanslutningen, håller efter den bra nu och med den fina mängd snö som finns så blir det kanonresultat.

Väl hemma så fick jag ett samtal av en minst sagt sprudlande glad "Köksmästar´n". Efter att ha varit skoterlös sedan förra vintern så fanns det nu åter en tvåtaktsstonka i garaget. Efter att ha avverkat RMK700 och Trail RMK så har han nu bytt upp sig till en ET340 av tidig 80-tals utgåva. Han svamlade något om att "grabbarna hade sån skoterabstinens så de skakade" men ska sanningen fram så tror jag det var avsaknaden att få skruva, lukta tvåtaktsolja och höra knattret hos ovannämnde Köksmästare som var den egentliga orsaken till att skotern kom hem till gården :-).
Enligt utsago så tog det inte många minuter innan "KS Stek och Mek" slagit klorna i projektet och nu går maskinen åter som en dröm. Det talades om "förgasare nedplockad i molekyler", "lågfartsmunstycken", "svetsade grenrör" med sån kärlek och närvaro i rösten att det nästan tårades i mina ögon. Vilken värme.
Nu är förhoppningen att vi snart kan bege oss på fiskeexcursion ihop igen. Kan bli en rolig vårvinter.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 12.25
Temperatur: -0,2 grader
Vind: Västlig 4,6 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 15,2 m3/s
Skittfiske
Lunkan

tisdag 26 februari 2008

En påse gott och blandat


damp ner i brevlådan häromdagen. En skön mix av surt, sött, friskt och salt :-) En god laddning av öringsmums från min fiskekompis "Flugbindarn" i Järpen. Jag var förvarnad men likaväl så kom fiskedarren över mig när kuvertet öppnades och ut föll flugorna. Nu har jag laddat upp vårfiskeförådet av ST Zonkers och inte minst ST Epoxy-streamers. Jag beställde ett extra antal i gröna toner för vårturen ner till Lom. Jag tror att de kan gå bra i det grönskimrande glaciarsälvs vattnet.

Men dit är det fortfarande en stund och nu är det fortfarande vinter med isbelagda sjöar. Som det ser ut nu så blir det en tur med Konsulten till Rengen imorgon med förhoppning om att förra onsdagens huggvilja åter skall uppvisas av de röda. Demonen är batterikollad och lite ny krok är inhandlat så laddningen är på topp. Rapport kommer :-)

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.15
Temperatur: -1,3 grader
Vind: Ostlig 5,2 m/s
Molnlighet: Mulet och lätt snöfall
Vattenföring: 14,8 m3/s
Skittfiske
Lunkan

måndag 25 februari 2008

Råsto rules...


Konsultbröderna var idag en tur på Landösjön och under förmiddagens slit på arbetet så pep det till i min lur och där låg ett SMS. "Konsulten numer med i kilosklubben" var det som sas. Lite senare under eftermiddagen passade båda herrarna på att titta in till mig på jobbet och ur varsin skrylla hivades det upp diger fisk. De hade fått varsin fining, 1250 gram på den ena och 750 gram på den andra och båda herrarna sken ikapp med varandra som solar från en molnfri februarihimmel. Nöjda, you bet!
Den större av de två hade tagit på Råstoflugan som upphängare. Råstoflugan som jag bundit åt dem så en viss del i fångsten tillskriver jag mig själv, ödmjuk som jag är :-)

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 20.55
Temperatur: -1,9 grader
Vind: Nordvästlig 3,4 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 14,4 m3/s
Skittfiske
Lunkan

söndag 24 februari 2008

Det finns även andra saker i livet


som kan göra mig svag och berörd än en vakande öring på en spegelblank mörk myrtjärn.
En myrtjärn som i Dan Anderssons värld poetiskt målas med ord för att sedan besjungas av den helt magiska rösten tillhörande sångerskan Sofia Karlsson.
Jag och mitt hjärtas kära hade förmånen att få lyssna på Sofia på Gamla Teatern i Östersund i går. Hennes röst är klarare och renare än den kallaste fjälljokk och letar sig på vingliga vägar rakt in i hjärtat.
Hennes förmåga att gjuta själ i textera från bland annat Dan Andersson, Evert Taube, Bellman mfl är brilijant.
Har ni möjligheten att se henne live så ta den om inte så införskaffa snarast hennes "Svarta Ballader" eller "Visor från vinden" jag lovar er ni blir inte besvikna.


Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 22.15
Temperatur: 0,4 grader
Vind: Västlig 4,5 m/s
Molnlighet: Mulet
Vattenföring: 14,4 m3/s
Skittfiske
Lunkan

onsdag 20 februari 2008

Äntligen..


fick jag känna lite ryck i spöet. Efter ett par tre mindre lyckade onsdags-ledigheter med storm och allmänt skitväder så log Kung Bore mot mig idag. Sol i blick, dagsmejja och i pricip vindstilla.
Efter att jag med lite möda fått igång min Polaris, inhandlat maggot, fiskekort och årets ledkort så bar det av mot Rengen.
Efter ett kort stopp och inspektion av älven, vissa delar är öppet, och span efter vakande öring. Kanske en fåfäng idé:-), så gick borren genom isen och pirken blöttes. Första platsen gav ingen känning men efter ett snabbt byte av lokalisering så fick jag rödingkänning nästan direkt. Dock var fisken av den ringa storleken att den nästan behövde hjälp att bita över kroken :-) Några nya hål och snart låg det fisk på isen. Innan jag lade ner verksamheten och begav mig hjemmåt för att möta upp sonen efter skolan så hade jag landat 16 st varav 6 följde med hem till stekpannan. Smörstekt röding med gräddkokta ugnsrostade rotsaker och ett pestopotatismos så är jag just nu ganska så mätt och belåten :-)

Ett varningens finger får jag tyvärr höja. Isarna kommer inte hålla länge i vår. Rengen var iof c:a 50 cm tjock men inte speciellt solid. Mycket snö och vatten ovanpå samt mycket luft i isen borgar för att det kommer gå fort när det väl sätter igång och börjar smälta.
Har även fått liknande rapporter från andra vatten. Stor Rensjön har en översnöad vak så där får nog rekomendationerna vara att låta bli att ge sig ut.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 19.55
Temperatur: 1,7 grader
Vind: Ostlig 2,7 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 13,3 m3/s
Skittfiske
Lunkan

tisdag 19 februari 2008

The Outlaw Trout



Vissa saker är i det närmaste helt briljanta. Den senast i raden av A+ inlägg kom 17 feb under överskriften "Mössan på trekvart". Läs den mina vänner så får ni en viss inblick i en flugviftares vånda.

På tal om flugviftare så damp "Gi meg to March Brow" ner i brevlådan igår. Del tre i Torrflugelandet-serien. På sitt vanliga lätt förvirrade måte så ger Lars oss en djupare inblick i en flugfiskares lätt söndertrasade sinne. Befriande på något sätt.

Fick ett mail av Flugbindarn som hetsade att nu var det en laddning handbundna kreation i tryckt förvar hos kungliga postverket på väg mot min adress. Dock så fråntog han sig allt ansvar över både de fysiska som psykiska reaktioner som ev. kunde uppkomma i släptåg på fiskevånda och en ask nya flugor.

På tal om något helt annat så vill jag bara att pssa på så här strax innan löning att påminna er som inte ännu gott med i "Sportfiskarna" att göra det. De gör ett grymme jobb i sin iver att ge oss de bästa förutsättningar i vårt hobbyutövande. Länk till hemsidan kommer här www.sportfiskarna.se

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 21.35
Temperatur: 2,1 grader
Vind: Västlig 1,9 m/s
Molnlighet: Mulet och snöblandat
Vattenföring: 12,9 m3/s
Skittfiske
Lunkan

fredag 15 februari 2008

Goda rapporter från Landösjön

Konstulten ringde från Dalarna och var i eld och lågor. Han hade stämt av läget med e fiskekompis på Landösjön och han hade huggsexa häromdagen. 10 fiskar med topp på 1,7 kg sedan fick han sluta (10 fiskar är max).
Planerna om att begå Gevsjön byttes snabbt ut och jag gissar att jag någongång under sen eftermiddag/tidig kväll kommer få ett besök i butiken av ovannämnde man med skrylla och fiskdoft i släptåg :-)

Praade även med min vän i Roslagen på tele idag och jag påminnde honom om våra planer på vårfiske i Nidelva. Det är bara en månad kvar innan det är dags att lägga en fluga på, förhoppnignsvis, vakande fisk. Jag måste få säga att det känns ruggigt bra :-)

Hade planer på att isfiska lite i onsdag/torsdag under mina lediga dagar men de var tji. Vindbyar på 40 m/s och stadig vind runt 20-25 på Skutan gjorde att jag valde att strunta i det hela. Så driven vinterfiskare är jag inte att jag ligger/sitter på en sjöis under dom väderförhållandena :-)


Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 20.05
Temperatur: -4,6 grader
Vind: Ostlig 0,1 m/s
Molnlighet: Halvklart
Vattenföring: 12,2 m3/s
Skittfiske
Lunkan

måndag 11 februari 2008

Längre dagar


Gör att hopp om livet kommer åter. I söndags var första gången för säsongen som solen orkade sig över Renfjällstoppen på södra sidan Åresjön. När solen gör det så blir dagen med ens nästan 2 timmar längre. Idag har det varit fantastiskt väder med
-2 grader och 2 m/s på Skutans topp. Lyckliga ni som är lediga i Årefjällen :-)
Själv så fick jag mig en promenad på byn under lunchen och fick lite sol i blick oxå samt säsongens första GB Magnum Classic .

Fiske har jag inte gjort under min lediga helg utan vi ägnade oss åt turskidåkning, i lördags, och utförsåkning, i söndags, inte helt fel det heller men ni börjar det rycka lite i fisketarmen igen. Är ledig på torsdag och siktar då på att ta mig upp på fjället och kollar efter lite ripa. Det är bara två veckor kvar på säsongen innan 22:an får packas undan igen.
På fiskefronten så är det Konsulten som står för både fisket och rapporterandet. I fredags var han en tur åter till Landösjön men denna gång var resultatet magert. En ynka röding i "konsultstorlek" dvs c.a 2 hg. Dock fick hans inte helt fiskevane polare en sik på c:a 6 hg. "Det känns lite kostigt, inte riktigt som innan" var visst hans kommentar när hugget kom. :-)

Jag har precis avslutat "Mel Kriegers Patagonia - 40 years of flyfishing in Argentina" på DVD. Den låg i brevlådan idag från mina vänner i Denver, Tack så mycket den var super :-). Var precis vad jag behövde.
Helt sjukt vackert och vilka öringar.

Kom gärna ihåg att skicka mig en rapport, gärna med bild, om ni har något att förtälja från ert fiskafänge.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 23.00
Temperatur: -8,7 grader
Vind: 0,0 m/s
Molnlighet: Stjärnklart
Vattenföring: 13,3 m3/s
Skittfiske
Lunkan

tisdag 5 februari 2008

Lite skidåkning


för omväxlingskull fick det bli idag. Har visst fått lite pikar på bloggen om för mycket kastsnack och för lite skidor :-)
Tog med ett par Cross Pro från testcentret i butiken och vände dom från kant till kant i Hamebacken under kvällsskidåkningen i kväll. Fick ge upp efter 5 åk med begynnande knä ont.
Hekgen som gick så var jag i vår kungliga hufvudstad och hade en liten minisemester med P. Skönt som attan var det. Passade på att besöka STHLM Flugfiskecenter på Hornsgatan smt AB Fiskarnas på St Paulsgatan. Det är alltid kul att botanisera bland nya prylar. Passade även på att köpa Andreas Fismens, Lars Lenths sidekick i Torrflugelands filmerna, kastinstrutions DVD "Rett linje". En intressant skapelse om än kanske inte upplagd på ett sätt som passar en grön flugkastare. Jag upplevde att den ville för mycket och saknade en röd tråd från start till slut. Den visade mer det som filmmakaren anser vara det viktigaste i flugkastet och det är den rätta linjen. En mycket bra poäng som tas upp är att det inte finns en rätt och riktig kaststil/kastsätt utan flera olika kaststilar kan ge samma resultat.

På rapportfronten har det varit lugnt. Konsulten har behövt jobba, stackarn :-), och övriga uppgiftslämnare har inte hört av sig. Själv har jag inte varit ute på något fiska fänge sedan skoterturen till Gevsjön förra helgen.

Väder och vattenstånd Duved
Klockslag: 21.50
Temperatur: 0,7 grader
Vind: Ostlig 3,2 m/s
Molnlighet: Klart
Vattenföring: 14,1 m3/s
Skittfiske
Lunkan